ABD ile Çin arasındaki çip savaşları yeni bir boyut kazandı

ABD ile Çin arasındaki çip savaşları yeni bir boyut kazandı

Çin hükümetinin ticaret politikaları danışmanı, ülkesinin yarı iletken yapımında kullanılan metaller üzerindeki ihracat kontrollerinin "sadece başlangıç" olduğunu söyledi.

ABD ile Çin arasında devam eden çip savaşları yeni bir boyut kazandı. Washington, Pekin'e yapay zeka çipi ihracatında yeni sınırlamalar getirmeyi düşünürken Çin'den cevap gecikmedi. Çinli bir yetkili, bazı ülkelerin Çin'e baskı yapmaya devam etmeleri halinde Pekin'in yarı iletken yapımında kullanılan metaller üzerindeki ihracat kontrollerini daha da sıkılaştıracağını duyurdu. 

Euronews'in haberine göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in Pekin ziyaretine kısa süre kala ABD ile teknoloji savaşını hızlandıran Çin hükümetinin ticaret politikaları danışmanı, ülkesinin yarı iletken yapımında kullanılan metaller üzerindeki ihracat kontrollerinin "sadece başlangıç" olduğunu söyledi.

Pekin'den gelen açıklamanın ardından Çinli metal şirketlerinin borsadaki hisseleri yükseldi. Galyum ve germanyum fiyatlarındaki artışın gelirlerini artırabileceğine dair beklentiler bu artışta etkili oldu.

Germanyum yüksek hızlı bilgisayar çiplerinde, plastiklerde, gece görüş cihazları ve uydu görüntü sensörleri gibi askeri alanlarda kullanılırken galyum, radar ve radyo iletişim cihazları ile uydular ve LED'lerin yapımında kullanılıyor.

Çin'in 1 Ağustos'tan itibaren elektrikli araçlarda ve fiber optik kablolarda da kullanılan bazı galyum ve germanyum ürünlerinin ihracatını kontrol altına alacağını duyurması, şirketlerin tedarik için yoğun çaba içine girmesine ve fiyatların artmasına yol açtı. 

Analistlere göre Pekin'in kararı, Washington'la girilen ticaret savaşında son hamle.Keza bu durum, küresel çip tedarik zincirinde derin bir krizin habercisi.

ABD Bağımsızlık Günü arifesinde açıklanan kararın, Çin'in çip sektörünü hedef alan ve Japonya ve Hollanda gibi müttefiklerini de aynı yönde adım atmaya zorlayan Biden yönetimine bir mesaj olduğunu belirten analistler, Pekin'in hamlesinin aynı zamanda nadir toprak elementleri ihracatına kısıtlama getirip getirmeyeceğine dair endişeleri de arttırdığı değerlendirmesinde bulundu. 

Zira Çin, elektrikli araçlarda ve askeri teçhizatta kullanılan bir metal grubu olan nadir toprak elementlerinde dünyanın en büyük üreticisi konumunda.

Çin'in eski Ticaret Bakan Yardımcısı Wei Jianguo, China Daily gazetesine verdiği demeçte, ülkelerin Çin'e baskı yapmaya devam etmeleri halinde daha fazlasına hazırlıklı olmaları gerektiğini belirterek, kısıtlamaları "iyi düşünülmüş ağır bir yumruk" ve "sadece bir başlangıç" olarak nitelendirdi.

2003-2008 yılları arasında ticaret bakan yardımcılığı yapan ve şu anda devlet destekli düşünce kuruluşu China Center for International Economic Exchanges'in başkan yardımcısı olan Wei, "Çin'in yüksek teknoloji sektörünü hedef alan kısıtlamalar devam ederse, karşı önlemler artacaktır" ifadesini kullandı. 

Devlet destekli Global Times gazetesinde salı günü yayınlanan başyazıda, bu adımın ABD ve müttefiklerine Çin'in ileri teknoloji tedarik etmesini engelleme çabalarının "yanlış bir hesaplama" olduğunu söylemenin "pratik bir yolu" olduğu yorumu yapıldı.

Öte yandan ABD'nin yapay zeka çiplerinin Çin'e ihracatına yeni kısıtlamalar getirmeyi planladığı belirtiliyordu. 

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.