ABD ile Irak arasında üst düzey temas
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Washington’da biraraya geliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Bağdat hükümeti Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Washington’da biraraya geliyor. Başkan Joe Biden da Pazartesi günü Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi Beyaz Saray’da ağırlayacak. Amerika’nın Sesi’ne özel söyleşi veren Fuad Hüseyin, ABD birliklerinin Irak’tan çekilmesi konusunda bugün bir anlaşmaya varmayı beklediklerini dile getirdi.
Amerika’nın Sesi’nden Muteber Şirwani'ye özel bir söyleşi veren Hüseyin, iki taraf arasındaki görüşmelerin içeriği, olası anlaşma sonrasında ABD askerlerinin durumu ve IŞID’la mücadele konusundaki soruları yanıtladı.
VOA – “Dışişleri Bakanı Blinken ile bugünkü görüşmelerinizde hangi konular öne çıkacak?”
Hüseyin – “Görüşmelerde bir dizi konu ele alınacak, bunlar arasında petrol, enerji, kültürel konular, sağlık, askeri alan, güvenlik ve finans yer alıyor.”
VOA – “IŞID tehdidi dikkate alındığında, güvenliği sağlamak hala hükümetiniz için en önemli sorun gibi görünüyor. ABD’den bu alanda nasıl bir destek bekliyorsunuz?”
Hüseyin – “Görüşmelerimizde askeri konular ve güvenlik ele alınacak, elbette. Amerika ve Irak, IŞID konusunda her zaman müttefik durumundaydılar, öyle kalmaya da devam edecekler. IŞID yok edilmiş durumda, büyük topraklara hükmeden konumundan terörist bir oluşuma indirgenmiş durumda. IŞİD’e karşı aldığımız destek devam edecektir. Bu görüşmelerde, Amerikan muharip güçlerinin bu aşamada Irak’ta bulunmasına gerek olmadığı konusu üzerinde duracağız. Bence biz bugün (23 Temmuz Cuma) bir anlaşmaya varırız, ardından da Amerikan birliklerinin – muharip birliklerinin – Irak’ta kalmayacağını kamuoyuna duyururuz. Askerlerin çekilme takvimi, birliklerin güvenliğinin sağlanması ve diğer teknik konular daha sonra iki taraf arasında belirlenir."
VOA – “Amerika, Afganistan’daki tüm birliklerini Ağustos ayı sonunda çekiyor ve daha şimdiden Taleban şiddeti artmış durumda. Irak’ın da ABD askerlerinin çekilmesi sonrasında aynı durumla karşılaşacağından endişeli misiniz?”
Hüseyin– “Irak’ın durumu Afganistan’dan farklı. Ancak Afganistan’daki durumu yakından takip ediyoruz ve bu konuyu görüşmelerimizde ele alacağız. Irak’a, diğer ülkelerin desteğiyle, güvenlik garantisi veren bir anlaşmaya varmayı umuyoruz. Çünkü Irak iç meselelerde tek başına bırakılamaz. Özellikle güvenlik meselesi son derece çetrefilli bir durum. Irak’ın teröristler konusunda istihbarat paylaşımına ihtiyacı var. Bu alanda Amerika ve diğer ülkeler yardımcı olabilir, çünkü IŞID yerel değil, küresel bir terör örgütü. Bu alandaki işbirliğimiz devam edecektir. Irak ordusunun, eğitim ve silah desteğine ihtiyacı var. Elbette 2003 yılından bu yana Irak’ta olan ABD bu alanda önemli katkılarda bulundu. Ancak, örneğin Irak hava kuvvetleri hala çok zayıf, hatta neredeyse yok gibi, oysa IŞİD’le mücadele önemli ölçüde hava desteği gerektiriyor. ABD bu alanda Irak’a yardımcı olabilir. Amerikalılar vardığımız anlaşmada bu çerçeve içinde Irak’ta kalabilir.”
VOA – “Son aylarda Irak’taki Amerikan hedeflerine saldırılar düzenlendi. Pazartesi günkü Biden-Kazımi görüşmesinde İran’ın oluşturduğu tehdit de ele alınacak mı?”
Hüseyin – “Bu saldırıların arkasında kimler var, bilmiyoruz, ancak kınıyoruz. Saldırılarla ilgili soruşturmalar sürüyor. Bu konular görüşme gündeminde olacak, her zaman da olmuştur. Bu tür saldırıların bir an önce sona ermesini umuyoruz, çünkü bu saldırılar yalnızca Irak’ı değil tüm bölgeyi tehdit ediyor. Bölgedeki diğer ülkelerle tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Bölgedeki diğer ülkelerle çatışma içerisinde olmak istemiyoruz. Bu konuda İran ile de görüşüyoruz. Diğer komşu ülkelerden de destek bekliyoruz. Irak’taki sorunlar tüm bölgeyi etkiler. Bu yüzden bölgesel güçleri biraraya getirmeye ve bu ülkeler arasında arabuluculuk yapmaya çabalıyoruz. Bölgede istikrar varsa bu Irak’a da yansır, Irak’taki sorunlar bölgeyi de etkiler.”