ABD ile İsrail arasındaki 'silah sevkiyatı' problemi çözüldü
ABD ile İsrail arasında bir süredir devam eden "silah sevkiyatı" konulu krizin çözüme kavuşturulduğu bildirildi.
ABD'li ve İsrailli yetkililer, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını yavaşlatan sorunları çözdüklerini açıkladı.
ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden'ı suçlamasının ardından gerilim konusu olmuştu.
Netanyahu İsrail'e verdiği tüm desteğe rağmen neden ABD'ye yükleniyor?
Axios'tan Barak Ravid haberine göre İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile yaptığı görüşmelerin ana konusu ABD'nin İsrail'e silah tedariki oldu.
ABD'li bir yetkilinin gazetecilere verdiği bilgiye göre, Savunma Bakanlığı uzmanlarından oluşan bir ekip Gallant'la birlikte Washington'a gelerek ABD'li kurumlar arası bir ekiple yapılmakta olan silah sevkiyatlarının her birini görüştü.
ABD'li yetkililer son günlerde bu silah ve mühimmatların teslimindeki gecikmelerin kısmen İsrail'in değişen ihtiyaçlarından kaynaklandığını ifade etti. Savaşın başında İsrail daha büyük miktarlarda silah talebinde bulunmuş, ancak son aylarda İsrail'in Gazze'deki stratejisini değiştirmesiyle talepleri azalmıştı.
ABD'li yetkililer ayrıca ABD'nin savaşın başında İsrail'e "hazır" silahlar gönderdiğini ve Kongre'ye haber vermeden bunların transferini hızlandırabileceğini iddia ettiler. Son aylarda ise daha az sayıda silahın mevcut olduğunu ve silahların uzun bir onay sürecinden geçmesi gerektiğini belirttiler. Ayrıca silah sevkiyatlarına yanlış öncelik verildiğini de eklediler.
Netanyahu, ABD desteği olmadan da savaşabileceklerini öne sürdü
Üst düzey İsrailli yetkililer silah sevkiyatı engellerinin tamamen ortadan kaldırıldığını dile getirdi. Ancak 500 kilogramlık ağır bombaların sevkiyatı konusu henüz çözüme kavuşturulmadı.
Üst düzey bir ABD'li yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail ve ABD ekiplerinin İsrail'in sipariş ettiği ve sevk edilmeyi bekleyen yüzlerce silahın listesini gözden geçirdiklerini, her birinin sürecin neresinde olduğunu netleştirdiklerini ve var olan yanlış anlamaları çözdüklerini ifade etti.
Yetkili, sürecin tekrar tıkanmaması için her iki ülkeden uzmanların gelecekte de yakın temas halinde olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
ABD İsrail'in en büyük silah tedarikçisi konumunda.
İsrail, ABD'den aldığı silahları Gazze'de çoğu kadın ve çocuklar olmak üzere sivillerin öldürüldüğü saldırılarda kullanıyor.
7 Ekim'den bu yana İsrail Gazze ve Batı Şeria'da 38 bini aşkın Filistinliyi katletmiş durumda.
Kaynak: Mepa News