ABD ile Taliban arasındaki üst düzey görüşmenin detayları neler?
ABD'li ve Afgan yetkililerin Katar'da yaptığı görüşmelerde Washington yönetiminin Afganistan'daki muhalif silahlı grupları desteklemeyeceği sözünü veriği belirtiliyor.
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktör Yardımcısı David Cohen ve Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi İstihbarat Başkanı Abdulhak Vasik'in geçtiğimiz günlerde Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirdiği üst düzey görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı.
İslam Emirliği yetkililerinin görüşmeyle ilgili olarak El Cezire'ye yaptığı açıklamalara göre, ABD Afganistan'daki herhangi bir silahlı grubu veya devlet dışı aktörü desteklemeyeceğini taahhüt etti.
Eski Kabil yönetiminin iki numaralı ismi Emrullah Salih ve Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud yanlıları, "Ulusal Direniş Cephesi" ismiyle organize olarak İslam Emirliği yönetimine karşı savaşıyordu. Bu muhalif yapılara eski Kuzey İttifakı bileşenleri de destek veriyordu.
Ahmed Mesud öncülüğündeki Ulusal Direniş Cephesi'nin Batı tarafından desteklendiği biliniyor.
Öte yandan Afganistan yönetimi yetkililerinin görüşmelerde, ABD'nin el koyduğu Afganistan Merkez Bankası'na ait 3,5 milyar doların İsviçre'deki bir bankada Afgan halkına insani yardım olarak verilmek üzere bir fona aktarmasını reddettiklerini yineledi.
ABD'nin Afganistan'a ait toplamda 10 milyar dolardan fazla bir miktara el koyduğu biliniyor.
Taliban'ın Kabil'e girip yönetimi devraldığı dönemde Afganistan Merkez Bankası'nın rezervlerinin 10 milyar dolar civarında olduğu biliniyor. Ancak bir süre sonra, nedeni bilinmeyen bir şekilde, söz konusu miktarın 7 milyar dolar olduğu açıklandı. ABD yönetiminin son aldığı kararla birlikte paranın 3.5 milyar dolarlık kısmı 11 Eylül saldırılarının mağdurlarına ve 3.5 milyar doları ise Afgan halkına insani yardım olarak verilmek üzere bir fona aktarılacaktı.
Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin söz konusu yardım fonuna erişim hakkının bulunmadığı bildiriliyor.
Afgan yetkililer fonların tamamının Afganistan'a iade edilmesini istiyor.
Son olarak Rusya da ABD'nin Afganistan'a ait dondurduğu fonların serbest bırakılmasını talep etmişti.
Bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin el koyduğu Afganistan Merkez Bankası'na ait döviz rezervlerine ilişkin bir açıklamada, dondurulmuş fonların serbest bırakılmasını istemişti.
Putin: ABD'nin el koyduğu Afganistan'a ait fonlar serbest bırakılmalı
Putin konferansta yaptığı konuşmada Afganistan'daki ekonomik istikrarı sağlamak için ortak girişimler yapılmasını kaydederek "Afganların işgal sürecindeki kayıplarının telafi edilmesi için yasa dışı bir şekilde dondurulan Afgan fonlarının serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullanmıştı.
Afganistan'daki ekonomik durum
Neredeyse yarım asırlık kesintisiz savaş sürecinden yeni sıyrılan Afganistan'da halkın büyük kısmı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Konunun uzmanları bu yoksulluğun aşılamamasındaki en büyük engel olarak ABD'nin ekonomik yaptırımlarını gösteriyor.
Diğer taraftan Taliban'ın yönetimi devralması sonrasında şu ana kadar herhangi bir ülkenin Afganistan'daki İslam Emirliği'ni resmi olarak tanımadığı biliniyor.
Birleşmiş Milletler, ağustos ayındaki bir raporunda 39 milyon nüfuslu Afganistan'da toplam nüfusun yarısından fazlasının insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve 6 milyon insanın kıtlık riski altında yaşamına devam ettiğini açıklamıştı.
Kaynak: Mepa News