ABD, İngiltere ve Fransa vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi

ABD, İngiltere ve Fransa vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi

İran'ın Hamas lideri İsmail Heniye ve Hizbullah'ın en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükür'e yönelik suikastların intikamını alma sözü vermesi bölgesel çatışma korkularını arttırıyor.

İran'ın İsrail ve ABD'yi suçladığı Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'nin suikaste kurban gitmesinin ardından Orta Doğu'da tansiyon yükselirken ABD, İngiltere ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Batılı ülke vatandaşlarına Lübnan'ı derhal terk etmeleri çağrısında bulundu.

Heniye'nin Çarşamba günü Tahran'da, İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın en üst düzey askeri isimlerinden Fuad Şükr'ü öldürmesinden saatler sonra suikasta uğraması, İran ve vekil güçlerinin oluşturduğu "direniş ekseni "nin intikam sözlerini tetikledi.

Lübnan, Yemen, Irak ve Suriye'den İran destekli gruplar İsrail'in Gazze'ye karşı yaklaşık 10 aydır sürdürdüğü savaşın içine çekilmiş durumda. Ancak bu hafta Heniye ve Şükür'e düzenlenen suikastlar bölgesel bir çatışma korkusunu arttırdı.

Cumartesi günü İsrail'in müttefiki ABD bölgeye ilave savaş gemileri ve savaş uçakları göndereceğini açıkladı ve Lübnan'daki vatandaşlarından "uygun olan herhangi bir biletle" ülkeyi terk etmelerini istedi.

Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği, vatandaşlarından Lübnan'da kalmayı tercih etmeleri halinde "acil durum planları hazırlamalarını" ve "uzun bir süre boyunca yerlerinde kalmaya" kendilerini hazırlamalarını istedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Lübnan'daki vatandaşlarını " ticari uçuşlar devam ederken" ülkeyi terk etmeye çağırdı.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy yaptığı açıklamada, "Tansiyon yüksek ve durum hızla kötüleşebilir" dedi ve ekledi: "Lübnan'daki konsolosluk varlığımızı güçlendirmek için gece gündüz çalışırken, oradaki İngiliz vatandaşlarına mesajım nettir - şimdi ayrılın." dedi.

Pazar günü Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı bir seyahat tavsiyesi yayınlayarak Lübnan'daki vatandaşlarını askeri bir tırmanma riski nedeniyle "mümkün olan en kısa sürede" ülkeyi terk etmeye davet etti.

Öte yandan Kanada, vatandaşlarına İsrail'e seyahat etmekten kaçınmalarını söyledi. Kanada hükümeti bir seyahat tavsiyesinde "Güvenlik durumu uyarı yapılmaksızın daha da kötüleşebilir" dedi.

Artan gerilim, aralarında Hollandalı havayolu KLM, Lufthansa, Emirates, Air France, Türk Hava Yolları, Singapur Hava Yolları ve İsviçre Hava Yolları'nın da bulunduğu büyük havayolu şirketlerini İsrail, İran ve Lübnan'a uçuşlarını durdurmak zorunda bıraktı.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera'den Ali Haşim, “Ülke dışında yaşayan birçok Lübnanlı ve başka turistler yaz tatili için ülkeye geldi. Birçok havayolu şirketinin seferlerini iptal etmesi ve uçuşların aksaması nedeniyle insanlar misilleme saldırısı başlamadan önce bir an önce ülkeyi terk etmek isteyecektir.”

Ali Haşim, Lübnan başbakanının ülkenin herhangi bir saldırıya karşı misilleme yapma hakkına sahip olduğunu zaten belirttiğini söyledi ve ekledi:

"Lübnan şu anda cumhurbaşkanı ve geçici başbakanı olmayan bir ülke. Tıpkı havaalanındaki karışıklık gibi bu ülkede de yönetimde bir karışıklık var. Bu yüzden çok fazla hükümet yetkilisinin konuştuğunu ve tepki verdiğini göremiyorsunuz."

Pazar günü erken saatlerde Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine 50'den fazla roket atıldı. İsrail roketleri engellemek için füze savunma sistemini devreye sokarken Yukarı Celile bölgesinde patlamalar meydana geldi.

Lübnan resmi medyasının Pazar günü bildirdiğine göre, roket saldırıları İsrail'in gece boyunca güney Lübnan'daki çeşitli bölgeleri vurmasının ardından geldi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı, "İsrail savaş uçakları Al Mahmudiye bölgesinin dış mahallelerine bir hava saldırısı düzenledi, ardından Kefer Rumman'ın doğusuna ikinci bir hava saldırısı düzenledi" diye bildirdi.

İran Cumartesi günü yaptığı açıklamada Hizbullah'ın artık askeri hedeflerle sınırlı kalmayarak İsrail'in daha derinlerini vurmasını beklediğini söyledi.

Bu arada İsrail, Gazze'nin Deyr el-Belah kentindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bahçesinde yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı çadırları bombalayarak en az üç kişinin ölümüne ve 18 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Saldırı, Gazze'de sığınağa dönüştürülen bir okula düzenlenen ve 17 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan saatler sonra gerçekleşti.

İsrail'in kuşatma ve bombardıman altındaki bölgeye yönelik savaşında en az 39.550 Filistinli katledildi ve 91.280’i de yaralandı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum