ABD-İran müzakereleri Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerine askıya alındı

ABD-İran müzakereleri Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerine askıya alındı

ABD ile İran arasındaki gizli müzakerelerin, İran'da cumhurbaşkanının öldüğü helikopter kazası sonrasında askıya alındığı ifade edildi.

19 Mayıs günü Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter kaza yapmış ve iki isim ölmüştü.

İran ve ABD arasında Umman'da yapılan gizli görüşmelerin, İran'ı sarsan helikopter kazasının ardından askıya alındığı bildirildi.

Görüşmelere yakın üç İranlı kaynağa göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın kıdemli Orta Doğu danışmanı Brett McGurk, bu ayın başlarında İran'ın Batı ile müzakerelerdeki kilit ismi Ali Bakıri Keni ile dolaylı görüşmeler gerçekleştirmişti.

Görüşmeler, on yıl önce Tahran ve Washington arasında 2015 nükleer anlaşmasına yol açan gizli toplantılara ev sahipliği yapan Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleşti. Bunlar ABD ile İran arasında Ocak ayından bu yana yapılan ilk tur görüşmelerdi.

İlk olarak Cuma günü Axios tarafından haberleştirilen görüşmelere yakın bir kaynak Middle East Eye'a Bakıri Keni ve McGurk arasındaki görüşmelerin iyi ilerlediğini ve bir tür anlaşmaya varmaya yakın olduklarını söylemişti.

Görüşmeler sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Bakıri Keni, Abdullahyan'ın ölümünün ardından şu anda Dışişleri Bakanlığı görevine vekalet ediyor.

Görüşmeler üç konu üzerinde yoğunlaşmıştı: İsrail'de hükümet değişikliği için ortak bir arzu, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının sona erdirilmesi ve çatışmanın bölgede başka yerlere yayılmasının önlenmesi.

İran yönetimine yakın bir analist MEE'ye yaptığı açıklamada görüşmelerin ABD ile İran ve müttefikleri arasında bir ateşkes işlevi gördüğünü de öne sürmüştü.

Kazanın ardından görüşmeler askıya alındı

ABD yönetimi, nükleer anlaşma da dahil olmak üzere daha detaylı konuların ise ABD'de Kasım ayında yapılacak seçimlerin ardından müzakere edileceğini kaydediyordu.

Ancak İran'da 19 Mayıs günü yaşanan kazanın, müzakere sürecini şimdilik sona erdirdiği belirtiliyor.

Reisi'nin ölümünün ardından İran'ın 50 gün içinde cumhurbaşkanlığı seçimine gitmesi gerekiyor ve bu dönemde önemli dış politika kararlarının alınması pek olası görünmüyor.

Daha önce İran yönetimi için çalışmış bir analist MEE'ye "Bu durum göz önüne alındığında Amerikalılarla müzakerelerde aksamalar ve duraksama bekleniyor." dedi.

Analist, müzakerelerin muhtemelen İran'daki seçim sonrasına erteleneceğini ifade etti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.