ABD: İran nükleer silah için gereken maddeyi birkaç hafta içinde üretebilir

ABD: İran nükleer silah için gereken maddeyi birkaç hafta içinde üretebilir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran'ın nükleer silah üretmeye oldukça yakın olduğunu ileri sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü yaptığı açıklamada, İran'ın "bir ya da iki hafta" içinde nükleer silahta kullanılmak üzere "fisil malzeme" üretme kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

"Fisil malzeme", nükleer fisyona uğrayarak bölünebilen izotoplara verilen bir isim. Kendi kendine devam eden termal zincir reaksiyonlar sadece fisil malzemelerle elde edilebiliyor. Bu malzemeler nükleer silahlarda ve nükleer reaktörlerde kullanılıyor.

Blinken, "son haftalarda ve aylarda gördüğümüz şey, nükleer programında gerçekten ilerleme kaydeden bir İran" ifadelerini kullandı.

Colorado'da düzenlenen bir güvenlik forumunda konuşan Blinken, İran'ın kabiliyetlerindeki hızlanmadan nükleer anlaşmanın çöküşünü sorumlu tuttu.

Blinken, "Nükleer silah için fisil malzeme üretme kapasitesine sahip olmaktan en az bir yıl uzakta olmak yerine, İran şimdi bunu yapmaktan muhtemelen bir ya da iki hafta uzakta" dedi.

Blinken İran'ın henüz bir nükleer silah geliştirmediğini de sözlerine ekledi.

İran uzun süredir nükleer faaliyetlerine devam ediyor.

ABD'nin başını çektiği Batılı ülkelerle 2015 yıkında bir nükleer anlaşma imzalayarak faaliyetlerini kısıtlayan İran, 2018 yılında ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesi üzerine çalışmalarına devam etmişti.

ABD İran'ı "nükleer silah edinmeye çalışmakla" suçlarken İran ise böyle bir amaçlarının olmadığını savunuyor.

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum