ABD İran'ın Husilere gönderdiği binlerce silah ve mühimmatı Ukrayna'ya verdi
Silahların 2021 ile 2023 yılları arasında Yemen'deki Husi güçlerine giderken ele geçirildiği açıklanmıştı.
Amerika Birleşik Devletleri, bir yıldan uzun bir süre önce İran tarafından Yemen'deki Husi güçlerine gönderilirken ele geçirilen binlerce piyade tüfeği ve 500.000'den fazla mühimmatı Ukrayna'ya gönderdi.
ABD ordusu transferin 4 Nisan'da yapıldığını ve bunun Rusya'nın geniş çaplı işgalinin ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Kiev'e sağladığı en son askeri yardım olduğunu söyledi.
Demokrat Biden'ın Kiev'e daha fazla ABD silahı sağlaması, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın 60 milyar dolarlık yeni güvenlik yardımı için oylama yapılmasını reddetmesi nedeniyle engellendi. Ukrayna güçlerinin silah ve mühimmatı, özellikle de ağır top mermileri azalırken Washington ve müttefikleri Kiev'i silahlandırmak için yeni yollar arıyor.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, donanımın 5.000'den fazla AK-47 saldırı tüfeği, makineli tüfek, keskin nişancı tüfeği ve 500.000'den fazla 7.62 mühimmat içerdiğini söyledi.
CENTCOM, mühimmatın 22 Mayıs 2021 ile 15 Şubat 2023 tarihleri arasında ABD donanma gemileri tarafından durdurulan dört "uyruksuz" gemiden ve kimlikleri açıklanmayan ortak güçlere ait gemilerden alındığını da sözlerine ekledi.
Açıklamada, "Bu, bir Ukrayna tugayını küçük silah tüfekleriyle donatmaya yetecek kadar malzeme teşkil ediyor" denildi. Bir piyade tugayı genellikle 3.500 ila 4.000 askerden oluşuyor.
İran'ın Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilciliği ise şu açıklamayı yaptı: "Bize ait olmayan silah ve mühimmatlar hakkında yorum yapamayız."
CENTCOM, silahların İran Devrim Muhafızları tarafından Husilere gönderildiğini belirtti.
"Ruslar büyük şehirlere gidebilir"
ABD yönetimi yetkilileri, daha fazla Amerikan askeri yardımının gerçekleşmemesi halinde Ukrayna'nın durumunun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.
Salı günü İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı Donald Trump ile Florida'da yaptığı görüşmenin ardından Kongre'yi Ukrayna yardım paketini onaylamaya çağırdı.
"Ukrayna'nın başarısı ve Putin'in başarısızlığı Amerika ve Avrupa'nın güvenliği için hayati önem taşıyor" diyen Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "saldırganlığın para etmediğini" göstermenin çok önemli olduğunu söyledi.
2010-2016 yılları arasında İngiltere başbakanı olan Cameron, "Bunun alternatifi, Putin'i Avrupa sınırlarını güç kullanarak yeniden çizme girişimlerinde cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacak ve Pekin, Tahran ve Kuzey Kore'de net bir şekilde yankı bulacaktır." diye ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise daha fazla askeri destek çağrısında bulunmaya devam etti.
Zelenskiy 29 Mart'ta yayınlanan bir röportajında, Ukrayna'nın Kongre'deki anlaşmazlıklar nedeniyle engellenen ABD askeri yardımını alamaması halinde, kuvvetlerinin "küçük adımlarla" geri çekilmek zorunda kalacağı uyarısında bulunmuştu.
Zelenskiy Washington Post'a verdiği demeçte, "ABD desteği olmazsa, hava savunmamız, Patriot füzelerimiz, elektronik savaş için sinyal bozucularımız, 155 milimetrelik top mermilerimiz olmayacak demektir" dedi.
"Bu geri çekileceğimiz, adım adım, küçük adımlarla gerileyeceğimiz anlamına geliyor” dedi ve ekledi: "Geri çekilmemek için bir yol bulmaya çalışıyoruz."
Zelenskiy mühimmat sıkıntısının "daha azıyla yetinmek zorundasınız" anlamına geldiğini söyledi ve ekledi: "Nasıl mı? Tabii ki geri çekilerek. Cephe hattını kısaltmak. Eğer cephe yarılırsa, Ruslar büyük şehirlere gidebilir."
Rus güçleri Şubat ayında doğudaki Avdiivka kasabasını ele geçirdi ve o zamandan beri küçük kazanımlar elde etti, ancak 1.000 kilometreden fazla uzunluğa sahip cephe hattında aylar içinde çok az değişiklik oldu.
İngiltere'nin 15 milyar dolardan fazla desteği de dahil olmak üzere Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya 184 milyar dolardan fazla yardımda bulundu.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar