ABD IŞİD'in Irak ve Suriye'de yeniden yapılanmaya çalıştığını açıkladı

ABD IŞİD'in Irak ve Suriye'de yeniden yapılanmaya çalıştığını açıkladı

Örgüt yılın ilk altı ayında Suriye ve Irak'ta 153 saldırı üstlendi.

ABD ordusu, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki saldırılarının sayısının bir önceki yılın iki katına çıkma yolunda ilerlemesi nedeniyle "yeniden yapılanmaya" çalıştığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, silahlı grubun 2024 yılının ilk altı ayında her iki ülkede 153 saldırıyı üstlendiğini belirtti.

"Saldırılardaki artış, [IŞİD'in] birkaç yıldır azalan kapasitesinin ardından yeniden yapılanmaya çalıştığını gösteriyor" denildi.

O zamanlar Ebubekir El Bağdadi tarafından yönetilen IŞİD'in kendi ilan ettiği bir "hilafet" kurma hedefiyle Irak ve Suriye'de ilerlemesinin üzerinden on yıldan fazla bir süre geçti.

Örgütün savaşçıları 2014'teki zirve noktasında Irak ve Suriye'nin üçte birini kontrol ediyordu.

Grup, ABD'nin havadan İran'ın desteklediği güçlerin de karadan düzenlediği operasyonlarının ardından başta Irak olmak üzere bölgedeki hakimiyetini kaybetse de bazı savaşçıları, çoğunlukla ücra bölgelerde saklanmaya ve buradan saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

ABD özel kuvvetleri 2019'da Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'de düzenledikleri bir baskında Ebubekir el Bağdadi'yi öldürmüştü.

CENTCOM, Irak güvenlik güçleri ve PKK'nın Suriye yapılanması YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte 196 operasyon gerçekleştirildiğini ve bu operasyonlarda 44 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü, 166'sının da bu yılın Ocak ve Haziran ayları arasında tutuklandığını açıkladı.

İç gerilimler

"IŞİD'le mücadele” ismi altında ABD liderliğinde 80'den fazla ülkeden oluşan bir koalisyon kuruldu ve CENTCOM, "Irak ve Suriye'de kaçak durumdaki yaklaşık 2.500 IŞİD savaşçısının takibinin sürdürülmesinin, örgütün kalıcı yenilgiye uğratılması için kritik bir unsur olduğunu” söylüyor.

CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla da "Irak ve Suriye dışında dış operasyonlar yürütmek isteyen" örgüt mensuplarının hedef alınmasına odaklanıldığını söyledi.

Iraklı yetkililer gruptan kaynaklanan tehdidi kendi güçleriyle kontrol altında tutabileceklerini ve ABD liderliğindeki askeri koalisyonun Irak'taki misyonunu sona erdirmek amacıyla ABD ile görüşmelere başladıklarını söyledi.

Bu görüşmeler, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına ilişkin iç gerilimin arttığı bir döneme denk geldi.

Ekim ayından Şubat ayına kadar, İran'a bağlı gruplardan oluşan ve "Irak İslami Direnişi" olarak adlandırılan bir çatı örgüt, Irak ve Suriye'de ABD askerlerinin bulunduğu üslere düzenli olarak insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenledi.

Söz konusu yapı, saldırılarının Washington'un Gazze'de devam eden savaşta İsrail'e verdiği desteğe misilleme olduğunu ve ABD güçlerini Irak'tan çekilmeye zorlamayı amaçladığını söyledi.

Bu saldırılar, Ocak ayı sonlarında Ürdün'de Suriye sınırına yakın bir üsse yapılan saldırıda üç ABD askerinin öldürülmesinin ardından büyük ölçüde durdu ve ABD'nin Irak'ta saldırılar düzenlemesine neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum