ABD: İsrail Refah'ta kırmızı çizgimizi ihlal etmedi

ABD: İsrail Refah'ta kırmızı çizgimizi ihlal etmedi

Beyaz Saray, İsrail tankları şehir merkezine girerken, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir saldırı başlatarak kırmızı çizgisini ihlal etmediğini açıkladı.

Biden yönetimi Salı günü, İsrail tanklarının kuşatma altındaki güney Gazze sınır kasabasının merkezine doğru ilerlediği bildirilirken bile, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir saldırı başlatmaya karşı "kırmızı çizgisini ihlal etmediğini" açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısı ile Han Yunus ve Gazze Şehri gibi büyük şehirlere yönelik daha önceki saldırıları birbirinden ayırarak, "Bu şimdiye kadar yapılan farklı türde bir askeri operasyondur" dedi.

Miller, "İsrail'e uluslararası insancıl hukuka tam olarak uyma, operasyonlarının siviller üzerindeki etkisini en aza indirme ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım akışını en üst düzeye çıkarma yükümlülüklerini vurgulamaya devam edeceğiz" dedi.

Salı günkü Dışişleri Bakanlığı brifingi, Uluslararası Adalet Divanı'nın Cuma günü İsrail'e Refah'taki saldırısını derhal durdurma emri vermesiyle birlikte İsrail'in dünya sahnesinde giderek yalnızlaştığı bir döneme denk geldi.

İsrail karara Gazze'de soykırım yapmadığını söyleyerek tepki gösterdi ve şehri bombalamaya devam etti. Pazar günü İsrail'in Refah'ın batısındaki Tel es Sultan bölgesinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir çadır kampını vurması sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 45 kişi öldü, onlarca kişi de yaralandı.

Middle East Eye'ın haberine göre bu saldırı Hamas'ın Gazze'deki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan ateşkes görüşmelerine katılımını sonlandırdığını arabuluculara bildirmesine yol açtı.

ABD'nin Fransa gibi önemli müttefikleri büyük bir yangına yol açan saldırıyı eleştirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron saldırı karşısında "öfkelendiğini" söyledi. Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrel saldırıyı "en güçlü ifadelerle" kınadı.

Miller, ABD'nin İsrail'e saldırıdan duyduğu derin endişeyi ifade ettiğini ve İsrail'in saldırıyla ilgili soruşturmasını izleyeceğini söyledi.

Ancak İsrail'in ön soruşturmasının "saldırının cephaneliklerindeki en küçük bomba kullanılarak gerçekleştirildiğini ve yangının meydana geldiği El Mevasi bölgesinden 1,7 kilometre uzaktaki teröristleri hedef aldığını" gösterdiğini de kaydetti.

İsrail'e karşı sınır yok

Başkan Biden'ın bu ayın başlarında Refah'taki " yerleşim merkezlerine" saldırması halinde İsrail'e saldırı amaçlı silah transferini durduracağı uyarısında bulunmasından bu yana yönetimin İsrail'in Refah'a yönelik saldırısına ilişkin kullandığı dil daha da dikkatli bir şekilde izleniyor.

Obama yönetiminde İsrail-Filistin müzakerelerinden sorumlu eski özel temsilci Frank Lowenstein Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, "Biden bu savaşı tırmandırmamak için elinden geleni yapacaktır... Bu daha çok pembe bir çizgi" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby Salı günü yaptığı açıklamada, yönetimin kırmızı çizgisinin ihlal edilip edilmediğini incelemek için "burada bir ölçü çubuğu ya da bir kota" uygulamadığını, ancak İsrail'in Pazar günkü bombardımanının Biden'ın silah transferlerini askıya alma kırmızı çizgisini aşmadığını söyledi.

ABD, İsrail'e 1.800 adet 2.000 poundluk bomba ve 1.700 adet 500 poundluk bomba sevkiyatına bir defaya mahsus olmak üzere ara vermişti.

"Ayrıca Refah'ta, İsraillilerin Hamas'ın peşine düşmesini gerçekten zorlaştıracak, büyük hasara ve potansiyel olarak çok sayıda ölüme neden olacak büyük bir kara operasyonu görmek istemediğimizi söyledik. Henüz böyle bir şey de görmedik" dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.