ABD İsrail'e THAAD füze savunma sistemi ve asker konuşlandırıyor

ABD İsrail'e THAAD füze savunma sistemi ve asker konuşlandırıyor

ABD, bu hamlenin İsrail'in 'İran'ın yeni füze saldırılarına' karşı savunmasına yönelik 'kesin kararlılığın' altını çizdiğini söyledi.

Pentagon, ABD'nin İsrail'e gelişmiş bir füzesavar sistemi göndereceğini açıklarken, Başkan Joe Biden'ın yönetimi İran ile artan gerilimin ortasında İsrail'e sağladığı desteği artırmaya devam ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ülkenin hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak üzere bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) “bataryasının ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e konuşlandırılmasına” izin verdiğini söyledi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, THAAD sistemlerinin İsrail'in entegre hava savunma sistemini daha da güçlendireceği ifade edilirken, bu adımın ABD'nin İsrail'i ve İsrail'deki Amerikalıları İran'dan gelebilecek balistik füze saldırılarına karşı savunma konusundaki kararlılığının altını çizdiği belirtildi.

Açıklama, İran'ın Hamas ve Hizbullah liderleri ile İranlı bir generalin öldürülmesine misilleme olarak 1 Ekim'de İsrail'e yaklaşık 200 adet balistik füze fırlatmasının üzerinden yaklaşık iki hafta geçtikten sonra geldi.

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu İsrailli liderler misillemede bulunma sözü vererek Orta Doğu'nun kapsamlı bir bölgesel savaşa sürüklenebileceği endişelerini arttırdılar.

Bu ayın başlarında Biden İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini ya da petrol sahalarını vurmaktan kaçınmasını önermişti ancak İsrail hükümeti geçmişte ABD başkanının kamuoyu önünde yaptığı uyarılara defalarca karşı çıkmıştı.

ABD'nin THAAD sisteminin İsrail'e tam olarak ne zaman konuşlandırılacağı belli değil. İsmi açıklanmayan bir ABD'li yetkili CBS News'e yaptığı açıklamada “yaklaşık 100 askerin” bataryaların konuşlandırılma sürecini yönetmek için İsrail'e gideceğini söyledi.

Pazar günü erken saatlerde İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Washington'un “askerlerini İsrail'de ABD füze sistemlerini kullanmak üzere konuşlandırarak hayatlarını riske attığı” uyarısında bulundu.

Arakçi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Son günlerde bölgemizde topyekun bir savaşı engellemek için muazzam çaba sarf etmiş olsak da, açıkça söylüyorum ki halkımızı ve çıkarlarımızı savunmak için kırmızı çizgilerimiz yok” dedi.

ABD diplomasiden ve bölgede gerilimi azaltmaktan yana olduğunu söylese de, eleştirmenler Washington'un İsrail'e kesintisiz ve hiçbir sınırı olmayan askeri ve diplomatik destek verdiğini belirtiyor.

ABD İsrail'e yılda en az 3.8 milyar dolar askeri yardımda bulunuyor ve Biden yönetimi, İsrail ordusunun geçen yılın Ekim ayında Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmasından bu yana müttefikine 14 milyar dolar daha yardım yaptı.

İsrail ayrıca aylardır Lübnan sınırında Hizbullah ile kontrollü bir çatışmayı sürdürürken, Lübnan'a yönelik bombardımanlarını da kısa süre önce Beyrut be diğer kuzey bölgeleri kapsayacak şekilde genişletti.

Ancak savaşın genişleyeceğine dair artan endişelere rağmen Biden yönetimi, Gazze ve Lübnan'daki savaşları sona erdirmesi için İsrail'e baskı kurmak amacıyla bu ülkeye silah transferini askıya alma çağrılarına kulak tıkadı.

Al Jazeera'nin siyasi analisti Mervan Bişara, Washington'un Pazar günü yaptığı THAAD sistemi duyurusunun bölgesel gerilimi daha da tırmandıracağına “hiç şüphe yok” dedi.

İsrail, ülkeye doğru atılan roket ve füzeleri engellemek için halihazırda üç entegre füze savunma sistemi kullanıyor.

Ancak Al Jazeera'den Mike Hanna'nın Washington'dan bildirdiğine göre, ABD'nin İsrail'e konuşlandıracağı THAAD sistemi diğer sistemlerden daha geniş bir menzile sahip ve “bir üst seviyeye” olarak lanse ediliyor.

Hanna, “THAAD sistemleri o kadar karmaşık ki, çalıştırmak için 94 kişilik bir ekip gerekiyor - 94 kişilik eğitimli bir ekip - ve bunlar ABD askerleri olacak” dedi ve ekledi:

“Bu yürürlüğe konulan bir sistem ve bu kriz devam ederken ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin önemli bir adımıdır.”

Al Jazeera'ye konuşan askeri analist Elijah Magnier, THAAD sisteminin gönderileceğinin açıklanmasının İsrail'in İran'a yönelik beklenen saldırısının “yakın olmadığı” anlamına geldiğine inandığını, zira İsrail'in füze savunma sisteminin herhangi bir saldırıdan önce devreye girmesini isteyeceğini ve bunu muhtemelen İran'ın İsrail'e yönelik bir başka saldırısının takip edeceğini söyledi.

Pentagon Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin daha önce 2019 yılında eğitim ve hava savunma tatbikatı için İsrail'e bir THAAD bataryası konuşlandırdığını söyledi.

Biden ayrıca geçen yıl 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'in güneyine düzenlediği saldırıların ardından orduya “bölgedeki Amerikan birliklerini ve çıkarlarını korumak için” Orta Doğu'ya bir tane gönderme talimatı vermişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.