ABD Kenya'da hava üssü inşa ediyor: Hedef Eş Şebab mı?

ABD Kenya'da hava üssü inşa ediyor: Hedef Eş Şebab mı?

ABD'nin Kenya'nın Somali sınırı yakınlarında bir askeri hava üssü inşa etmeye başladığı bildirildi.

Kenya'nın Somali sınır hattında Somalili Müslümanların yaşadığı Wajir bölgesinde inşa edilen hava üssünün Eş Şebab'a karşı bir insansız hava aracı üssü olarak kullanılacağı ifade edildi.

Üssün konumu:

Wajir Havaalanı içerisine inşa edilen üs büyük ölçüde tamamlanmış durumda.

Uydu görüntüleri incelendiğinde üssün inşasına 2022 yılının yaz mevsimi başında başlandığı, bugün ise inşaatın büyük oranda tamamlandığı görülebiliyor.

wajir1.jpg
Uydu görüntülerinde üssün çevresine güvenlik amacıyla hendek kazan bir iş makinası görülebiliyor

Üs, havaalanının diğer bölgelerinden iki kat duvarla ayrılmış vaziyette. Üssün içerisinde inşa edilen yollarla hava üssü Wajir Havaalanı'nın uçuş pistine bağlanıyor. Pist üzerindeki izlerden, havaalanına inen bazı uçakların inşa edilen üs içerisine girdiği anlaşılıyor.

Üssün içerisinde hangarlar, kuleler, çeşitli tesisler ve yerleşkeler bulunuyor.

Yerel kaynaklar üssün Amerikalılarca inşa edildiğini, bölgede bulunmayan inşaat malzemelerinin uçaklarla buraya taşındığını vurguluyor.

wajir-once-sonra.jpg
Üssün inşasından önce ve sonra çekilen uydu görüntüleri (Şubat 2022-Mayıs 2024)

Kenya yönetimi ABD'ye üs inşası için geniş bir alan tahsis etmiş durumda.

Kenya, geçtiğimiz günlerde ABD tarafından "NATO üyesi olmayan önemli müttefik" ilan edilmişti.

Bunun yanı sıra ABD'nin söz konusu üssü Doğu Afrika'da ve Afrika genelinde kalıcı bir üs haline getirmek istediği değerlendiriliyor.

ABD geçtiğimiz süreçte Batı Afrika'daki birçok ülkede yaşanan darbelerin ardından bu ülkelerden askerlerini çekmişti.

İlk etapta hava üssünün temel olarak Somali, Kenya ve Etiyopya'da Eş Şebab'a karşı saldırılarda bir merkez olarak kullanılacağı ifade ediliyor.

Özellikle ABD ordusunun bölgeyi gelecek yıllarda Eş Şebab'a karşı kullanılmak üzere bir üs haline getirmesi bekleniyor. ABD'de yaklaşan seçimler öncesinde özellikle ordu teşkilatının diken üstünde olduğu dikkat çekiyor. Seçimleri Donald Trump'ın kazanması halinde Amerikan ordusunun beklenmedik stratejik hamlelerle karşı karşıya kalması ihtimal dahilinde.

Trump 2021 yılında Amerikan askerlerini Somali'den çekme kararı almış, bu karar bölgede karmaşaya yol açmıştı. ABD ordusunun bölgeden çekilme kararına karşı çıktığı biliniyordu.

Amerikan ordusu yeniden böyle bir kararla karşı karşıya kalması halinde Kenya'da inşa edilen askeri üssü, bölgedeki operasyonlarını Somali dışından yürütmek için kullanabilecek.

Bunun yanı sıra Somali'de Eş Şebab'ın gücü artırarak yeniden iktidara gelmesi halinde de Somali yakınlarındaki bu askeri üs Eş Şebab'a karşı saldırıların merkezi haline gelecek.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.