ABD Lübnan-İsrail sınırında savaş çıkmasından endişeli

ABD Lübnan-İsrail sınırında savaş çıkmasından endişeli

Lübnan ile İsrail sınır hattında artan çatışmalar, bölgede yeni bir savaşın patlak vermesine ilişkin endişeleri artırıyor.

Bu hafta Lübnan'da İsrail ve Hizbullah arasında karşılıklı olarak düzenlenen saldırılar, ABD'li yetkililerin bölgede geniş çaplı bir savaşın patlak vermesinden endişe duymasına neden oldu.

CBS News'in ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı habere göre ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey diplomatik danışmanı Amos Hochstein Pazartesi günü çatışmanın yatıştırılması için çalışmak üzere İsrail'e gidiyor.

ABD'li yetkililer çeşitli senaryolarla ilgili endişelerini dile getiriyor. CBS News'e konuşan bazı yetkililer İsrail'in son dönemde Lübnan topraklarının derinliklerinde gerçekleştirdiği saldırıları, savaş sahasının İsrail ordusu tarafından kapsamlı bir savaşa hazırlanması olarak yorumladı.

CBS'e konuşan diğer ABD'li yetkililer ise kaygılarının Hizbullah'a odaklandığını söylüyor ve İsrail'e yönelik roket saldırılarının İsrail'in daha büyük bir karşılık vermesiyle sonuçlanabileceğini ifade ediyor.

İsrail ve Hizbullah arasında artan karşılıklı sınır ötesi çatışmalar, ABD'nin Gazze merkezli gerilimi azaltmasını zorlaştırıyor. Biden yönetim ateşkes görüşmeleri ile İsrail-Hizbullah gerilimini iç içe geçmiş olarak görüyor.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Perşembe günü İtalya'da gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Şu anda masada olan rehineleri serbest bırakma ve ateşkes anlaşmasıyla ilgili en önemli şey, eğer bu anlaşma sağlanırsa İsrail'in kuzeyinde bir etki yaratabilecek olması, dolayısıyla bu çatışmayı tamamen sona erdirebilmemiz için bir fırsat."

Yetkili ayrıca herhangi bir ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak "Lübnan'da sınırla ilgili özel düzenlemeler yapılması gerektiğini" de ifade etti ve anlaşmanın "İsraillilerin kuzeydeki evlerine geri dönmelerini" sağlaması gerektiğini vurguladı.

ABD'li yetkililere göre, Hamas'ın Ekim ayındaki sürpriz saldırısının aksine, Lübnan'da Hizbullah ile olası bir savaş İsrail ordusunun yıllardır planladığı bir hamle.

ABD'li bir yetkili, kuzey komutanlığındaki İsrail birliklerinin tugay büyüklüğünde birlikler halinde eğitim gördüğünü ancak henüz bir saldırı başlatacak konumda olmadıklarını savunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.