ABD savaş gemileri Güney Çin Denizi'nde
Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinin, Güney Çin Denizinde, Pekin’in hak iddia ettiği adalara yakın bir bölgede seyretmesi iki ülke arasındaki gerginliğin artmasına yol açtı.
Amerikan donanmasına ait savaş gemilerinin, Güney Çin Denizinde, Pekin’in hak iddia ettiği adalara yakın bir bölgede seyretmesi iki ülke arasındaki gerginliğin yine artmasına yol açtı.
Çin, Pekin’in hak iddia ettiği adaların yakınında iki Amerikan savaş gemisinin seyretmesini “provokasyon” olarak niteledi.
Pekin yaptığı açıklamada Çin donanmasının, tartışmalı adalar etrafındaki Amerikan savaş gemilerini yakından takip ettiğini duyurdu.
Çin ve ABD arasında yaşanan "ticaret savaşları", Çin’in Hong Kong’a müdahalesi ve Güney Çin Denizi ile ilgili anlaşmazlık Pekin ve Washington arasında gerginlik yaratan konuların başında geliyor.
Amerikan donanmasına ait savaş gemileri, "uluslararası deniz hukukuna göre, bölgedeki karasularından bütün ulusların geçiş hakkı olduğu" gerekçesiyle ve bir anlamda Çin’e gözdağı vermek amacıyla Güney Çin Denizi’nde tartışmalı adalar etrafına belirli aralıklarla seferler düzenliyor.
Güney Çin Denizi
Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.