ABD Tayvan'a 360 milyon dolarlık silah satışını onayladı

ABD Tayvan'a 360 milyon dolarlık silah satışını onayladı

Silah satışının onaylanması Çin'in Tayvan'a yönelik askeri baskısını her geçen gün daha da artırdığı bir döneme denk geldi.

Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Tayvan'a yaklaşık 360 milyon dolarlık insansız hava aracı ve füze satışını onayladığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri, Pekin'in öfkesine yol açacak şekilde, resmi diplomatik bağları olmamasına rağmen Çin'in hak iddia ettiği Tayvan'a askeri araçlar temin etmekte ısrarcı.

Çin, geçen ay Lai Ching-te'nin cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasının ardından ada çevresinde düzenlediği savaş tatbikatları da dahil olmak üzere Tayvan'a yönelik askeri baskısını arttırıyor.

Pentagon ajansı Salı günü ABD'de yaptığı ayrı açıklamalarda satışın "alıcının güvenliğini arttırmaya ve bölgede siyasi istikrarın, askeri dengenin ve ekonomik ilerlemenin korunmasına yardımcı olacağını" söyledi.

Ajansa göre satış, tahmini maliyeti 60,2 milyon dolar olan Switchblade 300 anti-personel ve zırh karşıtı güdümsüz mühimmat ve ilgili ekipman ile tahmini maliyeti 300 milyon dolar olan ALTIUS 600M-V drone ve ilgili ekipmanı içeriyor.

Bu drone'lar, saldırı için yönlendirilene kadar bir hedef alanın etrafında uçabilen küçük kamikaze tipi insansız hava araçlarıdır.

ALTIUS 600M-V tipi drone'lar karadan ve havadan hedefe fırlatılabiliyor.

Tayvan Savunma Bakanlığı, özellikle ABD'nin adaya silah satışını arttırma çabaları için teşekkürlerini ifade etti. Tayvan teslimatların gecikmesinden defalarca şikayetçi olmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Çinli komünistlerin Tayvan çevresinde sık sık gerçekleştirdiği askeri operasyonlar karşısında, ABD'nin üzerinde anlaşmaya vardığı bu silah satış kalemleri gerçek zamanlı tespit ve saldırı kabiliyetine sahip olacak ve düşman tehditlerine hızlı bir şekilde karşılık verebilecek" denildi.

Bakanlık, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarın Çin'in iyi niyetini gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

"Halk Kurtuluş Ordusu'nun Tayvan çevresindeki baskıcı askeri operasyonlarını durdurması ve bölgesel istikrara ortaklaşa katkıda bulunması umulmaktadır."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.