ABD Ukrayna lideri Zelenskiy'i devirmek istiyor
ABD yönetiminin Ukrayna'da Volodimir Zelenskiy'i devirerek yerine yeni bir ismi getirmek istediği bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın çevresinden dört üst düzey isim, Washington'un Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'yi devirmek istediğini belirtti. Buna göre ABD, Zelenskiy'nin siyasi muhaliflerinden bazılarıyla gizli görüşmeler gerçekleştirdi.
Üç Ukraynalı parlamenter ve bir ABD'li Cumhuriyetçi dış politika uzmanına göre Trump'ın üst düzey müttefikleri, Ukrayna muhalefet lideri Yulia Timoşenko ve eski devlet başkanı Petro Poroşenko'nun partisinin üst düzey üyeleriyle görüşmeler yaptı.
Politico'nun haberine göre görüşmelerin odağında Ukrayna'da hızlı bir başkanlık seçiminin yapılıp yapılamayacağı vardı. Ukrayna sıkıyönetim altında olduğu için bu seçimler ülkenin anayasası uyarınca olarak erteleniyor.
ABD yönetiminden gelen resmi açıklama ise Trump'ın Ukrayna'nın iç siyasetine müdahale etmediği yönünde. Ancak Trump ve yetkililerinin davranışları bunun tam tersini gösteriyor. Trump geçtiğimiz günlerde Zelenskiy'i diktatör olmakla suçlamıştı.
Trump: Diktatör Zelenskiy elini çabuk tutsa iyi olur yoksa ülkesi kalmayacak
Ancak anketler Zelenskiy'nin halen halkın favorisi olduğunu gösteriyor.
Beyaz Saray'daki tartışmanın ardından İngiliz anket şirketi Survation tarafından bu hafta yapılan bir ankete katılanların yüzde 44'ü Zelenskiy'i başkanlık için destekleyeceklerini söyledi.
Zelenskiy'nin en yakın rakibi, 20 puandan fazla farkla, eski bir ordu komutanı olan ve şu anda Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi olarak görev yapan Valery Zaluzhny.
Poroşenko'yu destekleyenlerin oranı yüzde 10 iken Timoşenko sadece yüzde 5.7 oranında destek aldı.
Kaynak: Mepa News