ABD ve müttefiklerinden Hamas'a 'ateşkes' baskısı

ABD ve müttefiklerinden Hamas'a 'ateşkes' baskısı

ABD ve 16 müttefiki tarafından yapılan ortak açıklamada Hamas'ın ateşkes teklifini kabul etmesi istendi.

ABD Başkanı Joe Biden ve aralarında önemli Avrupalı ve Latin Amerikalı aktörlerin de bulunduğu 16 lider Perşembe günü ortak bir açıklama yayınlayarak Hamas'ı ateşkes anlaşmasını kabul etmeye ve İsrail'i de taviz vermeye çağırdı.

Açıklamada "Kaybedecek zaman yok. Hamas'ı bu anlaşmayı imzalamaya çağırıyoruz." denildi.

Açıklama İngiltere, Fransa ve Almanya'nın yanı sıra bir Filistin devletini tanıyarak İsrail ile ilişkilerinde gerilime yol açan İspanya liderleri tarafından da imzalandı.

Güney Amerika ülkeleri Brezilya, Kolombiya ve Arjantin de açıklamaya imza koydu.

Bildiriyi imzalayan diğer ülkeler Avusturya, Bulgaristan, Kanada, Danimarka, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan ve Tayland oldu.

Açıklamada ABD "anlaşmayı kabul etme sorumluluğunun Hamas'ta olduğunu" öne sürerken İsrail'e ise "esneklik" çağrısı yapıldı.

Biden geçen hafta İsrail'in Gazze'deki yerleşim merkezlerinden çekilmesini ve Hamas'ın rehineleri ilk altı hafta için serbest bırakmasını öngören yeni bir planı kamuoyuna duyurmuştu.

Biden'ın teklifi Hamas tarafından büyük ölçüde kabul edilmiş olsa da İsrail henüz teklife somut bir yanıt vermiş değil.

İsrail yönetimi içerisinde ateşkes konusunda çatlaklar olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum