ABD X'teki Rus yapay zeka bot çiftliğini çökerttiğini açıkladı

ABD X'teki Rus yapay zeka bot çiftliğini çökerttiğini açıkladı

Açıklamada, "Sosyal medya bot çiftliği, yapay zeka unsurlarını kullanarak, genellikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bireylere ait olduğu iddia edilen hayali sosyal medya profilleri oluşturdu" denildi.

Adalet Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin sosyal medya platformu X'te sahte profiller oluşturmak için kullanılan yapay zeka destekli botları içeren bir Rus dezenformasyon projesini çökerttiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yetkililerin iki internet adresine el koyduğu ve Rus ajanların bir yapay zeka "bot çiftliği" oluşturmak ve ABD ve diğer ülkelerde dezenformasyon yaymak için kullandıkları iddia edilen 968 sosyal medya hesabını araştırdığı belirtildi.

Açıklamada, "Sosyal medya bot çiftliği, yapay zeka unsurlarını kullanarak, genellikle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bireylere ait olduğu iddia edilen hayali sosyal medya profilleri oluşturdu ve operatörler daha sonra bunları Rus hükümetinin hedeflerini destekleyen mesajları teşvik etmek için kullandı" denildi.

FBI Direktörü Christopher Wray, ABD'nin eylemlerinin "Rus destekli Generative AI ile geliştirilmiş bir sosyal medya bot çiftliğini çökertme konusunda bir ilki temsil ettiğini" söyledi.

Adalet Bakanlığı, "ABD'de ve başka yerlerde kargaşa çıkarmayı" amaçlayan kampanyanın, Rus devletine ait bir medya kuruluşu olan RT'nin üst düzey bir editörü tarafından geliştirildiğini, Kremlin tarafından finanse edildiğini ve Rusya'nın FSB güvenlik servisinde görevli bir memur tarafından desteklendiğini söyledi.

ABD'li yetkililer, aralarında Rusya'nın da bulunduğu yabancı güçlerin Kasım ayında yapılacak Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale etme çabaları konusunda uyarıda bulundu.

Teknoloji alanında kampanya yürütenler, başta yapay zeka olmak üzere siber teknolojideki hızlı ilerlemeler ve büyük güçler arasında artan sürtüşmeler nedeniyle bu yıl dünya genelinde yapılacak önemli seçimlerin bütünlüğünün tehdit altında olabileceği endişesini dile getirdiler.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü Washington'da Rusya'ya karşı kararlılık göstermeyi ve Moskova'nın Şubat 2022'de işgal ettiği Ukrayna'ya destek vermeyi amaçlayan NATO zirvesinin açılışını yaptı.

Adalet Bakanlığı, X'teki bot çiftliği tarafından birkaç yanlış anlatının yayıldığını söyledi.

Bunlar arasında Minneapolis'te ikamet ettiği iddia edilen bir kişinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna, Polonya ve Litvanya'nın bazı bölgelerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında Rus güçlerini kurtaran bu ülkelere "hediye" olduğunu iddia ettiği bir video da vardı.

Wray, "Rusya bu bot çiftliğini yapay zeka tarafından üretilen yabancı dezenformasyonu yaymak, Ukrayna'daki ortaklarımızın altını oymak ve Rus hükümeti lehine jeopolitik anlatıları etkilemek için yapay zekanın yardımıyla çalışmalarını ölçeklendirmek için kullanmayı amaçladı" dedi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.