ABD yaptırımları Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı gaz ödemelerini vurdu

ABD yaptırımları Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı gaz ödemelerini vurdu

ABD yaptırımları gaz ödemelerini geciktirebilir, ancak Ankara Moskova'ya ödeme yapmak için başka bir çözüm bulabilir.

ABD'nin Rus Gazprombank'a uyguladığı yaptırımlar Türkiye'nin Moskova'ya enerji ödemelerini zorlaştırarak Ankara'yı işlemleri tamamlamak için alternatif kanallar bulmaya itiyor.

ABD Hazinesi geçtiğimiz hafta Gazprombank ve altı yabancı iştirakini Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım listesine aldı ve bankayı Rus askerlerine yapılan ödemelere aracılık etmekle suçladı. Yaptırımlar 20 Aralık'a kadar bir fesih süresi içeriyor.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, ABD'nin Rus bankalarını hedef alan geçmişteki eylemlerinden farklı olarak, bu kez Gazprombank'ın enerji işlemleri için istisnaları olmayacak.

Türkiye geçen yıl milyarlarca dolar ödeme yaparak gaz ihtiyacının yüzde 40'ından fazlasını Rusya'dan ithal etti.

Konuyla ilgili bilgi sahibi eski bir üst düzey Türk yetkili Middle East Eye'a (MEE) yaptığı açıklamada “Gazprombank'a yaptırım uygulanması gaz ödemelerini kesinlikle zorlaştıracaktır. Ancak eminim ki diğer finans kuruluşları ya da üçüncü taraflar aracılığıyla bazı çözümler bulunacaktır.”

Eski yetkili, Türkiye'nin gaz ödemelerinin bir kısmının yaptırımlar nedeniyle bir süre ertelenebileceğini ancak bunun uzun sürmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Paris merkezli önde gelen enerji uzmanlarından Sohbet Kerbuz, yaptırımların öncelikle Avrupa'nın Rus gazı alımını hedef aldığını söyledi.

Mart 2022'de Moskova, Rusya'ya muhalif ülkelerin gaz tedariki için dövizin rubleye dönüştürülmesini içeren bir plan çerçevesinde ödeme yapmasını talep etti. Alıcılar Gazprombank'ta biri ruble diğeri döviz olmak üzere iki hesap açabiliyordu.

MEE'ye konuşan Kerbuz, “Böyle bir hamle Rusya'yı mücbir sebep olarak gaz tedarikini tamamen kesmeye itebilir ve Avrupa'yı bir krize sürükleyebilir. Ancak Türkiye'nin gaz alımını engelleyebilecek herhangi bir sorun olacağını sanmıyorum.” dedi.

Gazprombank'a yönelik yaptırımlar halihazırda yürürlüğe girmiş durumda.

Rus devlet haber ajansı TASS, banka tarafından verilen UnionPay kartlarının Türkiye'deki ATM'lerde ve işyerlerinde çalışmayı otomatik olarak durdurduğunu bildirdi.

Türk bankacılık sektörü, ABD'nin yaptırım uygulanan Rus bankalarının dahil olduğu finansal işlemlere ikincil yaptırımlar uyguladığı geçen Aralık ayından bu yana yaptırımlarla boğuşuyor.

Türk yetkililer, Türk bankalarının ikincil yaptırımlara aşırı uyması, hatta istisnalar kapsamında izin verilen meşru işlemleri ihtiyatlı davranarak bloke etmesi nedeniyle konuyu ele almak üzere teklifler sunuyor.

Erdoğan ve Putin yaptırımları görüştü

Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, Rusya'nın ödemelerin sadece bir Rus bankası tarafından yapılmasını öngören karşı önerileri Türkiye'nin pek hoşuna gitmedi.

Konu neredeyse bir yıl boyunca gündemde kaldı ve geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan ikili görüşmede ele alındı.

Erdoğan görüşmenin başında mevkidaşına bankacılık işlemleriyle ilgili sorunları çözme çabalarının sürdüğünü ve her iki taraftan birçok bakanın konu üzerinde çalıştığını söyledi.

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksei V Erkhov Pazartesi günü bir Türk gazetesine verdiği demeçte ABD yaptırımlarının Ankara ile ticareti sekteye uğratacağını söyledi.

Ekonomim gazetesine verdiği demeçte “ABD ve Avrupa Birliği, zarar gören Türk iş dünyası için bir kabusa neden olmaya devam ediyor” dedi ve ekledi: “Rus-Türk ticaretinin yıl sonuna kadar azalacağını öngörüyorum.

Türkiye'nin devlet boru hattı şirketi Botaş'ın eski genel müdürü Gökhan Yardım, Türkiye'nin Rusya'ya enerji ödemelerini yapmanın bir yolunu bulacağını söyledi.

Ancak Ankara'nın Moskova ile olan iki sözleşmesinin 2026 yılında sona ereceğini hatırlattı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.