ABD'den düşen Azerbaycan uçağıyla ilgili ilk açıklama

ABD'den düşen Azerbaycan uçağıyla ilgili ilk açıklama

Kremlin, Azerbaycan Havayolları uçağının Rus hava savunması tarafından vurulduğuna dair artan haberler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, ABD'nin 25 Aralık'ta düşen ve 38 kişinin ölümüne neden olan Azerbaycan Havayolları uçağının düşürülmesinden Rusya'nın sorumlu olabileceğine dair “ilk emareler” tespit edildiğini söyledi.

Kirby daha fazla ayrıntı vermedi, ancak gazetecilere ABD'nin kazayla ilgili soruşturmaya yardım teklif ettiğini söyledi.

Uçağın Hazar Denizi üzerinden Kazakistan'a yönlendirilmeden önce Çeçenistan'a inmeye çalışırken Rus hava savunma sistemleri tarafından ateş altına alındığı ve burada düştüğü düşünülüyor.

Kremlin konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti, ancak Rusya'nın sivil havacılık otoritesi başkanı Çeçenistan'daki durumun Ukrayna'nın bölgeye yönelik insansız hava aracı saldırıları nedeniyle “çok karmaşık” olduğunu söyledi.

Azerbaycan Havayolları kazası hakkında bilinenler:

Washington Post'un haberine göre Kirby, ABD'nin tespit ettiği belirtilerin hasarlı uçağın yaygın olarak dolaşıma sokulan fotoğraflarının ötesine geçtiğini söyledi.

Azerbaycan'daki havacılık uzmanları ve diğer uzmanlar uçağın GPS sistemlerinin elektronik karıştırmadan etkilendiğine ve daha sonra Rus hava savunma füzelerinin şarapnelleriyle hasar gördüğüne inanıyor.

Azerbaycan Rusya'yı suçlamadı ancak ülkenin ulaştırma bakanı uçağın “dış müdahaleye” maruz kaldığını ve inmeye çalışırken içten ve dıştan hasar gördüğünü söyledi.

Reşad Nabiyev, “İstisnasız tüm [kazazedeler] uçak Grozni'nin üzerindeyken üç patlama sesi duyduklarını belirttiler” dedi.

Nabiyev, müfettişlerin şimdi “ne tür bir silah ya da daha doğrusu ne tür bir roket kullanıldığını” inceleyeceklerini söyledi.

Ancak Azeri milletvekili Rasim Musabekov net konuştu: “Uçak Rusya toprakları üzerinde, Grozni semalarında düşürüldü. Bunu inkar etmek mümkün değil.”

AFP haber ajansına uçağın hasar gördüğünü ve pilotun Grozni'ye acil iniş yapmak istediğini söyledi.

Yakındaki havaalanlarına yönlendirilmek yerine, GPS olmadan Hazar Denizi boyunca “çok uzağa” gönderildiğini söyledi.

Uçuş görevlisi Zülfükar Asadov, uçağın Çeçenistan üzerinde “bir tür dış saldırı” ile vurulduğu anları anlattı.

“Bunun etkisi içeride paniğe neden oldu. Yolcuları sakinleştirmeye ve yerlerine oturtmaya çalıştık. O anda bir patlama daha oldu ve kolum yaralandı.”

Embraer 190 uçağının pilotları, kazada ölmelerine rağmen uçağın bir bölümünü indirmeyi başararak uçaktaki 29 kişiyi kurtardıkları belirtiliyor.

Kremlin, Azerbaycan Havayolları uçağının Rus hava savunması tarafından vurulduğuna dair artan haberler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Sözcü Dmitry Peskov, “Bu havacılık olayıyla ilgili soruşturma devam ediyor ve soruşturma sonucunda bir sonuca varılana kadar kendimizi herhangi bir değerlendirme yapma hakkına sahip görmüyoruz” dedi.

Kazak yetkililer soruşturma konusunda Azerbaycan'la yakın işbirliği içinde çalışıyor.

Bakü'den gelen haberlere göre hem Rusya hem de Kazakistan, Rusya'nın hakim olduğu bölgesel bir örgüt olan Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) bir komitenin kazayı soruşturmasını önerdi, ancak Azerbaycan bunun yerine uluslararası bir soruşturma talep etti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.