ABD’den Türkiye’ye 'basın özgürlüğü' çağrısı
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, sosyal medyada paylaştığı mesajlarla Türkiye’ye basın özgürlüğüne önem verme çağrısı yaptı.
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, sosyal medyada paylaştığı mesajlarla Türkiye’ye basın özgürlüğüne önem verme çağrısı yaptı.
Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’yi ifade özgürlüğüne, adil yargılanma güvencesine ve yargı bağımsızlığına saygı göstermeye, bunları teminat altına almaya çağırmayı sürdüreceğiz. #DünyaBasınÖzgürlüğüGünü #ÖzgürBasın #WPFD2019
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 3 Mayıs 2019
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği binasına her yıl olduğu gibi basın özgürlüğünün önemini vurgulayan dev bir poster de asıldı.
Posterde Amerika’nın eski başkanlarından Thomas Jefferson’ın “Basının özgür olduğu ve yazılanları herkesin okuyabildiği yerde, her şey güvence altındadır” sözü yer aldı.
Resmi Twitter hesabının en üstünde sabitlenmiş olarak “İfade özgürlüğü, demokrasiyi güçlendirir; ifade özgürlüğünün her yerde korunması gerekir” açıklamasına yer verildi.
İfade özgürlüğü, demokrasiyi güçlendirir; ifade özgürlüğünün her yerde korunması gerekir. #DünyaBasınözgürlüğüGünü #BasınÖzgürlüğü
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 3 Mayıs 2019
Freedom of expression strengthens democracy and needs to be protected everywhere. #WorldPressFreedomDay #WPFD2019 #DefendMediaFreedom pic.twitter.com/9LsWwnGP9b
Sosyal medya paylaşımlarında, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’in Türkiye’nin “Basın Özgürlüğü Endeksine göre 180 ülke arasında 159. sırada yer aldığı, göz altına alınan gazeteciler işlerini yapmakla ya da sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirmekle suçlandığı” açıklamasından da alıntı yapıldı.
Profesyonel Gazeteciler Topluluğu’nun Dünya Basın Özgürlüğü Günü’yle ilgili mesajları da ABD Büyükelçiliği’nin alıntı yaptığı paylaşımlar arasında yer aldı.
“@spj_tweets'e göre, etik #gazeteciliğin doğru ve adil olması gerekli. Gazeteciler, haber toplarken, haber yaparken ve haberi yorumlarken dürüst ve cesur olmalıdır. Etik gazeteciliğin en büyük ve en temel yükümlülüğü, halka hizmet etmektir.”
.@spj_tweets'e göre, etik #gazeteciliğin doğru ve adil olması gerekli. Gazeteciler, haber toplarken, haber yaparken ve haberi yorumlarken dürüst ve cesur olmalıdır. Etik gazeteciliğin en büyük ve en temel yükümlülüğü, halka hizmet etmektir. #DünyaBasınözgürlüğüGünü
— US Embassy Turkey (@USEmbassyTurkey) 3 Mayıs 2019
Türkiye’nin Amerika Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamalara yanıtı yine Twitter üzerinden oldu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun İngilizce yaptığı paylaşımda, "ABD'yi basın özgürlüğünün arkasına saklanmayı bırakmaya çağırıyoruz. Washington başka ülkelerdeki yoksulluk ve ırk ayrımcılığı gibi uzun süredir devam eden sorunlara odaklanmalı" ifadelerini kullandı.
We will continue to urge the United States to stop hiding behind press freedom.
— Fahrettin Altun (@fahrettinaltun) 3 Mayıs 2019
Instead of pointing fingers at other nations, Washington must focus on addressing longstanding problems such as extreme poverty and racial discrimination. https://t.co/FlcrZfX1UC