ABD'li şirket Uygur Türklerinin DNA’sını toplayan Çin’e cihaz satışını durdurdu
Çin’in, Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur Türklerinin DNA veri bankasını bir Amerikan firmasından aldığı ekipmanla topladığının ortaya çıkması üzerine şirket, Pekin yönetimine cihaz satışını durdurdu.
Amerikan biyoteknoloji şirketi Thermo Fisher, milyonlarca Uygur Türkünden kan örneği toplayarak DNA veri tabanı oluşturduğu öne sürülen Çin'e cihaz satışını durdurduğunu açıkladı.
Thermo Fisher, New York Times gazetesinin 'Çin'in fişleme operasyonlarında" bir Amerikan şirketinin uzmanlığından yararlanıldığı yolundaki haberinden sonra bu kararı aldığını duyurdu.
Adı çok duyulmamasına rağmen 2018'de 24,5 milyar dolarlık ciro yapan şirketin açıklamasında "Şirket olarak ürünlerimizin ve hizmetlerimizin müşterilerimiz tarafından nasıl kullanıldığını - ya da nasıl kullanılabileceğini - değerlendirmenin öneminin farkındayız" denildi.
36 milyon kişiden kan alındı
Doğu Türkistan'da Çinli görevlilerin kan örneği topladığına dair sık sık haberler yer alıyor. New York Times'a göre, kan örnekleri 'Halk Sağlığı Programı' adı altında toplanıyor.
Çin, son birkaç yıl içinde "radikal İslam'ın yükselişini durdurma" gerekçesiyle Uygur Türklerine karşı ağır bir baskı politikası izliyor.
BM'ye göre Uygur ve Türkçe konuşan diğer azınlıklara mensup bir milyona yakın kişi "Komünist Parti ideolojisi konusunda eğitilmek üzere" gözetim kamplarında tutuluyor.
Resmi Çin haber ajansı Şinhua'ya göre bu programa yaklaşık 36 milyon kişi katıldı. Bu, Uygur Türklerinin nüfusunun biraz üzerinde bir sayı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Çin'in DNA veri tabanının kapasitesinin geliştirilmesi için cihaz siparişi verdiğini duyurmuştu.