ABD'nin Bağdat'ta 400'ü aşkın Iraklı sivili öldürdüğü Amiriye Katliamı'nın 30'uncu yılı
13 Şubat 1991'de Körfez Savaşı esnasında ABD uçaklarınca Bağdat'ta gerçekleştirilen Amiriye Katliamı 30'uncu yılında halen Iraklıların hafızasındaki yerini koruyor.
13 Şubat 1991'de Körfez Savaşı esnasında ABD uçaklarınca kimyasal silahlarla Bağdat'ta gerçekleştirilen Amiriye Katliamı 30. yılında halen Iraklıların hafızasındaki yerini koruyor.
Amiriye Katliamı nasıl gerçekleşti?
16-17 Ocak 1991 gecesinde ABD öncülüğündeki koalisyon Irak'a yönelik yoğun hava saldırıları başlatmış, başta Irak'ın başkenti Bağdat olmak üzere Irak'ın şehirlerinde binlerce sivil bu bombardımanlarda hayatını kaybetmişti. Bu saldırılarda ABD'nin Irak'ın sivil altyapısını, evleri, elektrik santrallerini, su arıtma tesislerini, ulaşımı bilinçli olarak hedef aldığı belirtilmişti.
Amiriye Mahallesi Bağdat'ın merkezindeki Mansur İlçesi'nde yer alan, genelde Iraklı Sünni Arapların, azınlık olarak da Iraklı Hristiyanların yaşadığı ve Bağdat'ın en zengin mahallelerinden görülen bir mıntıkaydı. Körfez Savaşı esnasında süren yoğun hava bombardımanları nedeniyle Amiriyeliler sığınaklarda yaşamaktaydı.
13 Şubat sabah 04:30'da Amiriye'nin en büyük sığınağı ABD uçaklarınca güdümlü GBU-27 füzeleriyle vuruldu. Sığınağa bu bombardımanla yeryüzüne delik açılmasının ardından bu delikten ABD uçaklarınca kimyasal silahlar atıldı. Sığınakta bulunan yaklaşık 500 kişiden 408'ü füze ve kimyasal silah sebebiyle hayatını kaybederken diğerleri sığınağın kapılarını açıp kaçarak kurtulabildi.
Katliamın ardından 13 Şubat 1991 sabahı Amiriye
Amiriye Katliamı'na tepkiler
Cezayir ve Sudan bu katliamın hemen ardından ABD'yi en üst seviyede kınarken Ürdün ve İspanya BM'den bu konuda ABD aleyhine soruşturma açmasını, İspanya ABD'ye acilen Irak'a yönelik bombardımanlarını durdurmasını istedi.
Amiriye Katliamı'ndan dolayı "üzgün" olduğunu açıklayan ABD Irak'a yönelik bombardımanları durdurmayacağını bildirerek sığınakta askerler olduğuna dair yanlış istihbarat aldıklarını iddia etti. Fakat Amiriye tamamen sivil bir bölge olduğundan ve ABD Irak'ta kasten sık sık sivil hedefleri vurduğundan bu açıklama inandırıcı bulunmadı.
Amiriye Müzesi
Mart 1991'de Körfez Savaşı'nın bitmesinin ardından Irak, Amiriye Sığınağı'nı müzeye dönüştürdü. Amiriye Katliamı'nı kimyasal silahlarla gerçekleştiren ABD'nin 1991'den itibaren Irak'a sahibi olduğu iddia edilen kimyasal silahlar nedeniyle baskı yapması çelişkili bir durum olarak ifade edildi.
Amiriye Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Iraklı bir anne Amiriye Sığınağı Müzesi'ni gezdiriyor (Şubat 1998)
Kaynak: Mepa News