ABD'nin Gazze'deki geçici limanı faaliyete geçti

ABD'nin Gazze'deki geçici limanı faaliyete geçti

ABD ordusunun Gazze Şeridi açıklarında inşa ettiği geçici limanın tamamlandığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Perşembe günü yaptığı açıklamada Gazze sahilindeki geçici liman inşasının tamamlandığını ifade etti.

Ardından bugün sabah saatlerinde insani yardım bölgeye aktarılmaya başlandı.

Pentagon sözcüsü Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilen yardımların dağıtımında herhangi bir aksaklık yaşanmayacağına inandığını söyledi.

Ancak BM, yakıt ithalatının neredeyse tamamen durduğunu ve bu durumun Gazze halkına yardım ulaştırılmasını son derece zorlaştıracağını söyledi. BM sözcü yardımcısı Farhan Haq "Yakıta çok ihtiyacımız var. Yardımın nasıl geldiği önemli değil, ister deniz ister kara yoluyla olsun, yakıt olmadan yardım insanlara ulaşmaz." dedi.

abd-gazze.jpg
İnşa edilen geçici liman

Öte yandan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün sabah saat 9 sularında (Gazze saatiyle) insani yardım taşıyan kamyonlar Gazze'deki geçici bir iskeleden karaya çıkmaya başladı. Gazze'de hiçbir ABD askeri karaya çıkmadı. Bu, Gazze'deki Filistinli sivillere bir deniz koridoru üzerinden ek yardım ulaştırmaya yönelik devam eden, çok uluslu bir çaba ve tamamen insani nitelikte olup, bir dizi ülke ve insani yardım kuruluşu tarafından bağışlanan yardım mallarını içerecek."

Yaklaşık 320 milyon dolara mal olması beklenen iskele projesi, iki aydan uzun bir süre önce ABD Başkanı Joe Biden tarafından duyurulmuştu.

ABD'nin planına göre yardım gemileri Kıbrıs'tan Gazze açıklarında inşa edilecek bir platforma gidecek ve burada yükler kamyonlara yüklenecek. Daha sonra ABD ordusuna ait daha küçük araçlar yardım kamyonlarını karada inşa edilecek bir iskeleye taşıyacak. Buradan üçüncü taraf yükleniciler kamyonları sahile indirecek ve yardımları insani yardım kuruluşlarına teslim edecek.

gazze-gecici-liman.jpg

Yardımların daha kolay ve hızlı bir seçenek olan kara yolu yerine deniz yoluyla bölgeye ulaştırılması eleştirilere konu oluyor.

Söz konusu geçici liman projesinin ABD ve İsrail'in Gazze'ye yönelik planlarının bir parçası olduğu düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.