ABD'nin Gazze'deki yeni yönetim için sunduğu planın detayları ortaya çıktı
Bir yıldan uzun bir süredir Gazze'deki soykırım savaşına devam eden İsrail'in savaş sona erdiğinde bölgede ne yapacağına dair bir planının olmadığı ifade ediliyor.
İsrailli Kanal 12, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Filistin Yönetimi'ne çok uluslu bir gücün konuşlandırılması ve İsrail ordusunun geri çekilmesini içeren bir “Gazze'de ertesi gün planı önerisi” sunduğunu belirtti.
Kanalın Pazartesi günkü haberinde, “ABD (Filistin Devlet Başkanı) Mahmud Abbas'a Gazze Şeridi'nde gelecekteki yönetimle ilgili bir öneri sundu” denildi.
Aynı kaynağa göre teklifte Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'nin yönetimine katılacak ancak bu yönetim Abbas'a bağlı olmayacak.
Kanal, “Abbas henüz öneriye yanıt vermedi, ancak ona yakın olanlar öneriyi beğenmediğini söylüyor” diye ekledi.
Geçici Yürütme Konseyi
Teklife göre, “Filistin Yönetimi'nin aracılığıyla, ortak ülkeler Gazze'de sivil bir yönetim kurulması çabalarını, güvenlik düzenlemelerini ve geçiş dönemi boyunca bölgenin yeniden inşasını destekleyecek.”
Ayrıca ortak ülkeler, Filistin Yönetimi ile işbirliği içinde, geçiş misyonu için Gazze'den de temsilcilerin yer alacağı bir yürütme konseyi oluşturacak.
ABD'nin önerisi ayrıca su, bankacılık, enerji, ticaret ve hastanelere malzeme tedarikinden sorumlu olanlar da dahil olmak üzere bazı Filistin Yönetimi bakanlık ve kurumlarının Gazze Şeridi'ne geri dönmesini öngörüyor.
İsrail Trump döneminde Batı Şeria'yı tamamen ilhak etmeye hazırlanıyor
Kanala göre ortak ülkeler Hamas'a bağlı olmayan yeni Filistin güvenlik güçlerini eğitecek ve silahlandıracak.
Teklif, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin Gazze'de kanun ve düzeni sağlama sorumluluğunu üstlenmesini ve daha sonra Gazze Şeridi'nin tüm güvenlik sorumluluğunu üstlenmesini, Filistin Yönetimi'nin ise Gazze Şeridi'ndeki valiliklerde Hamas'ın elinde bulunan bakanlıkların yönetimini devralmasını içeriyor.
Çok uluslu güç
Teklife göre, ortak ülkeler Filistin Yönetimi ile işbirliği içinde, sınırı güvence altına almak ve insani yardımın ulaştırılmasını sağlamak üzere önemli bölgesel ve uluslararası ortakların da yer alacağı çok uluslu geçici bir güç oluşturacak.
Teklif, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden kademeli olarak çekilmesini ve geçici yönetimin çeşitli görevlerden sorumlu olmasını öngörüyor.
Aralarında ABD'nin de bulunduğu ortak ülkeler geçici hükümetin kurulması için gereken finansmanın sağlanmasına yardımcı olacak.
“Bu miktar özel bir fonda toplanacaktır. Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için gerekli finansman Filistin Yönetimi aracılığıyla aktarılacak ve İsrail vergi ya da gümrük gelirlerini Filistin Yönetimi'ne aktaracak.”
ABD'nin teklif metnine göre ortak ülkeler geçiş dönemine güçlü mali ve siyasi destek sağlamak üzere uluslararası bir konferans düzenleyecek ve Ramallah'taki Filistin Yönetimi'ne geçiş dönemi boyunca doğrudan ve düzenli bütçe desteği sağlamak ve reform çabalarını desteklemek üzere aylık yardım aktaracak.
Gazze ve Batı Şeria'nın Birleştirilmesi
Kanal 12'nin haberine göre, “geçici yönetim, BM ile ortaklaşa olarak, insani yardımın kapsamını genişletmek için BM ve kuruluşlarının Gazze Şeridi'ndeki rolünü kolaylaştıracak ve destekleyecek ve kuruluşlar Hamas veya başka herhangi bir 'terörist' oluşumla hiçbir şekilde çalışmayacak.”
Kanalın haberinde, İsrail'in “Batı Şeria'da İsrail-Filistin çatışmasına adil, kapsamlı, gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını engelleyecek ya da tehlikeye atacak eylemlerden kaçınmayı taahhüt edeceğini” ileri sürüldü.
Teklif, İsrail'in “Şarm El-Şeyh ve Akabe anlaşmalarının hükümlerine uyacağını ve Mescid-i Aksa ile ilgili statükoya bağlılığını teyit edeceğini” taahhüt ediyor.
Filistin ve İsrail tarafları, ilki Şubat 2023 sonunda Ürdün'ün Akabe kentinde, ikincisi ise yaklaşık üç hafta sonra ABD'nin himayesinde Ürdün ve Mısır'ın da katılımıyla Şarm el-Şeyh'te olmak üzere, iki taraf arasında sükûnet ve güven inşasına fırsat tanımak amacıyla, yerleşim inşası da dahil olmak üzere iki tarafın gerilimi tırmandırmaya ve tek taraflı tedbirlere son vermesini öngören ve ekonomik ve güvenlik komitelerinin kurulmasını içeren iki toplantı gerçekleştirmiştir.
İsrailli bakan İran'ın nükleer tesislerini hedef gösterdi
Teklif, “ortak ülkelerin, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik ilk adım olarak Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin tek bir hükümet, tek bir güvenlik mekanizması ve tek bir yasal kapsam altında birleştirilmesini destekleme taahhüdünü içeren bir niyet beyanı yayınlamasını” öngörüyor.
Teklife göre, “ortak ülkeler, İsrail ile koordinasyon halinde, Filistin Yönetimi'nin desteğiyle misyonun kurulması ve hedeflerinin tanımlanması da dahil olmak üzere belgede ayrıntıları verilen düzenlemelerin oluşturulması için bir BM Güvenlik Konseyi kararı talep edecek.”
İsrail ABD'nin desteğiyle 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde bir soykırım savaşı yürütüyor. İsrail'in söz konusu tarihten bu yana bölgeye yönelik havadan ve karadan gerçekleştirdiği yoğun bombardımanlarda en az 146.000 kişi öldü ve yaralandı. Ayrıca 10.000'den fazla kişinin kayıp olduğunu ifade ediliyor.
Kaynak: Mepa News