ABD'nin Suriye'ye ilettiği talep listesinin detayları neler?

ABD'nin Suriye'ye ilettiği talep listesinin detayları neler?

Reuters'in haberine göre ABD, kimyasal silahların imha edilmesi ve yabancı savaşçıların üst düzey görevlere getirilmesinin engellenmesi çağrısında bulundu.

Konu hakkında bilgi sahibi altı kişinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, ABD Suriye'ye, yaptırımların kısmen hafifletilmesi karşılığında Şam'ın yerine getirmesini istediği, yabancıların üst düzey yönetim kademelerinde yer almamasını da içeren bir dizi talep listesi sundu.

ABD'li bir yetkili ve konuya yakın Suriyeli bir kaynağa göre ABD'nin Levant ve Suriye'den sorumlu Bakan Yardımcısı Natasha Franceschi talep listesini Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani’ye 18 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen Suriye donörler konferansı çerçevesinde yapılan yüz yüze görüşmede verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Ocak'ta göreve gelmesinden bu yana Şam ile Washington arasında gerçekleşen ilk üst düzey doğrudan temas olan bu liste ya da yüz yüze görüşme daha önce haberleştirilmemişti.

Reuters bu haber için aralarında iki ABD'li yetkili, Suriyeli bir kaynak, bölgesel bir diplomat ve Washington'da konuya aşina iki kaynağın da bulunduğu altı kaynakla görüştü. Hepsi de üst düzey diplomasi hakkında konuşmak için isimlerinin gizli tutulmasını istedi.

İki ABD'li yetkili, Suriyeli kaynak ve Washington'daki her iki kaynak, ABD'nin öne sürdüğü koşullar arasında Suriye'nin elinde kalan kimyasal silah depolarını imha etmesi ve “terörle mücadele” konusunda işbirliği yapması olduğunu söyledi.

ABD'li yetkililer ve Washington'daki kaynaklardan biri, bir diğer talebin de yabancı savaşçıların Suriye'nin yönetim yapısında üst düzey görevlere getirilmemesi olduğunu söyledi.

Suriye halihazırda aralarında Uygur Türkü, Ürdünlü ve bir Türk vatandaşının da bulunduğu bazı tecrübeli yabancı savaşçıları savunma bakanlığına atadı ve bu durum yabancı devletleri telaşlandırdı.

Suriyeli haber kaynağı Step News, ABD'nin talebinin yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılması yönünde olduğunu ifade etti.

İki ABD'li yetkiliye ve Washington'daki iki kaynağa göre Washington ayrıca Suriye'den, on yıldan uzun bir süre önce Suriye'de kaybolan ABD'li gazeteci Austin Tice'ın bulunması için ABD'nin çabalarına yardımcı olacak bir irtibat görevlisi atamasını istedi.

Altı kaynak da tüm taleplerin yerine getirilmesi karşılığında Washington'un yaptırımlarda bir miktar hafifleme sağlayacağını söyledi.

Kaynaklar ne tür bir rahatlama sağlanacağını belirtmedi ve Washington'un koşulların yerine getirilmesi için belirli bir zaman çizelgesi sunmadığını söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Suriye, ABD, İngiltere ve Avrupa'nın devrik lider Beşar Esed'i baskı altına almak amacıyla kişilere, işletmelere ve Suriye ekonomisinin tüm sektörlerine sert yaptırımlar uyguladığı yaklaşık 14 yıllık savaşın ardından çöken ekonomisini yeniden canlandırmak için yaptırımların hafifletilmesine büyük ihtiyaç duyuyor. Bu yaptırımlardan bazıları sınırlı bir etkiyle geçici olarak askıya alınmış durumda.

ABD Ocak ayında insani yardım akışını kolaylaştırmak için altı aylık bir genel izin verdi, ancak bu hamle Katar'ın Suriye merkez bankası aracılığıyla kamu sektörü maaşlarını ödemesine izin vermek için yeterli görülmedi.

Dışişleri Bakanı Şeybani ve Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın da aralarında bulunduğu Suriyeli yetkililer, Esed'in Aralık ayında devrilmesinin ardından yaptırımların devam ettirilmesinin adil olmadığını söyleyerek yaptırımların tamamen kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Devam eden bir politika

ABD'nin söz konusu talepleri Suriye'nin yeni yönetimine iletilmesi, Trump yönetiminin Suriye politikasına ilişkin şimdiye kadarki en net sinyal.

ABD'nin açıklamaları azınlıklara destek ve “İslamcı aşırıcılığın” kınanmasına odaklanmış olsa da, yaptırımların geleceği ve ABD güçlerinin kuzeydoğuda konuşlanmaya devam edip etmeyeceği konusunda belirsizliği ortadan kaldırmış değil.

Bu durum kısmen Washington'da Suriye'ye nasıl yaklaşılacağı konusundaki farklı görüşlerden kaynaklanıyor. Politika oluşturma sürecine aşina olan diplomatlara ve ABD'li kaynaklara göre, bazı Beyaz Saray yetkilileri daha sert bir tutum sergilemeye hevesli ve yeni Suriye yönetiminin "geçmişte El Kaide ile olan bağlarını" angajmanı asgari düzeyde tutmak için bir neden olarak gösteriyorlar.

Kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye konusunda olası angajman alanları da dahil olmak üzere daha incelikli bir yaklaşım arayışında olduğunu ekledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.