AB'nin Apple'a kestiği 2 milyar dolarlık ceza ile ilgili neler biliniyor?
Spotify, Apple'ın müzik akışı hizmetlerinin App Store dışındaki ödeme seçenekleri hakkında kullanıcıları bilgilendirmesini engellediğini söylüyor.
Avrupa Birliği, müzik yayın hizmeti Spotify'ın şikayeti üzerine Apple'a 1.8 milyar euronun (1.95 milyar dolar) üzerinde bir antitröst (rekabet) cezası verdi.
ABD'li teknoloji devi Pazartesi günü cezayı temyize götüreceğini açıkladı. Bu ceza Brüksel tarafından şirkete kesilen ilk tekelcilik karşıtı ceza oldu.
Avrupa Komisyonu, Spotify'ın 2019 yılında Apple'ın müzik akış hizmetlerinin App Store dışındaki ödeme seçenekleri konusunda kullanıcıları bilgilendirmesini engellediği yönündeki şikayeti üzerine cezanın kesildiğini açıkladı.
Avrupa Birliği'nin rekabet düzenleme kurumu, Apple'ın kısıtlamalarının adil olmayan ticaret koşulları oluşturduğunu söyledi.
Bu, bir antitröst davasında nispeten yeni bir argüman olmakla birlikte, Hollanda antitröst kurumu tarafından 2021 yılında arkadaşlık uygulaması sağlayıcıları tarafından açılan bir davada Apple aleyhine alınan bir kararda da kullanılmıştı.
AB antitröst başkanı Margrethe Vestager yaptığı açıklamada, "Apple on yıl boyunca App Store aracılığıyla müzik akışı uygulamalarının dağıtımı pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandı." şeklinde konuştu.
Vestager, "Bunu, geliştiricilerin tüketicileri Apple ekosistemi dışında mevcut olan alternatif, daha ucuz müzik hizmetleri hakkında bilgilendirmelerini kısıtlayarak yaptılar. Bu AB antitröst kuralları uyarınca yasadışıdır.” dedi.
"Kanıt yok"
Apple, AB'nin kararını eleştirerek karara itiraz edeceğini açıkladı.
Şirketten yapılan açıklamada, "Komisyon'un tüketicinin zarar gördüğüne dair inandırıcı bir kanıt ortaya koyamamasına rağmen bu karara varıldı ve gelişen, rekabetçi ve hızla büyüyen bir pazarın gerçekleri göz ardı edildi" denildi.
Açıklamada ayrıca, "Bu kararın birincil savunucusu -ve en büyük faydalanıcısı- İsveç Stockholm merkezli bir şirket olan Spotify'dır. Spotify dünyanın en büyük müzik akışı uygulamasına sahip ve bu soruşturma sırasında Avrupa Komisyonu ile 65'ten fazla kez bir araya geldi" denildi.
İsveçli şirket, aboneliklerini Apple'ın App Store'unda değil kendi web sitesinde sattığı için Apple'a hiçbir komisyon ödemiyor.
Artan baskılar
AB, Google'a bir dizi milyarlarca dolarlık para cezası keserek ve Meta'yı çevrimiçi sınıflandırılmış reklam pazarını çarpıtmakla suçlayarak Büyük Teknoloji şirketlerine baskı yapmaya çalıştı.
Apple'ın cezası, AB düzenleyicisinin son on yılda üç davada Google'a kestiği 8.25 milyar euroluk (8.95 milyar dolar) cezanın yaklaşık dörtte biri.
Vestager ayrıca Apple'ın mobil ödeme hizmeti hakkında da ayrı bir antitröst soruşturması açtı. Apple, "tıkla ve kullan" sistemlerini rakiplerine açmayı teklif ederek bu sorunu çözmeye çalışıyor.
Apple'ın App Store kısıtlamalarını kaldırmasına yönelik emir, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) olarak bilinen ve Apple'ın 7 Mart'a kadar uyması gereken yeni AB kuralları kapsamındaki bir gerekliliği yansıtıyor.
Kaynak: Mepa News