Afgan sığınmacıların Pakistan ile imtihanı

Afgan sığınmacıların Pakistan ile imtihanı

Daha iyi hayat şartları için Pakistan'a geçen Afgan sığınmacılar burada da rahat yaşam şartlarına kavuşamıyor.

Afganistan'da uzun yıllar süren ve Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi devralmasıyla sona eren savaş ve çatışma ortamının oluşturduğu ekonomik şartlar nedeniyle birçok Afgan iş bulma umuduyla Pakistan'a göç etmişti.

Kimisi yasal kimiyse yasa dışı yollarla Pakistan'a geçen Afganlar, her ne kadar Afganistan'a göre daha rahat şartlarda yaşıyor olsalar da İslamabad yönetiminin özellikle son dönemde sığınmacılara yönelik izlediği siyasetten oldukça şikayetçiler.

İslamabad yönetimi özellikle Taliban'ın Afganistan'da yönetime geldiği 2021 yılından bu yana olmak üzere Pakistan'daki Afgan sığınmacılara yönelik baskıyı artırmış durumda.

Birkaç ay içinde 1400 Afgan gözaltına alındı

Son olarak bölgedeki aktivistlerin aktardığı rakamlara göre sadece Karaçi kentinde "yasal belgeleri olmadığı" için birkaç ay içinde gözaltına alınan Afgan sığınmacıların sayısı 1400'ü geçmiş durumda.

Karaçi merkez hapishanesinde tutulan Afgan sığınmacılar arasında çok sayıda kadın ve çocuk bulunuyor. Pakistan'daki aktivistler Afganların durumundan dünya kamuoyunu haberdar etmek için çabalıyor olsa da Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi dışında Afgan sığınmacılarla ilgilenen bir kurum bulmak oldukça güç.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi Pakistan Büyükelçiliği üzerinden yürüttüğü temaslarla son dönemde birçok Afgan sığınmacıyı ülkeye geri getirmeyi başardı. Ancak Pakistan yönetimi Afgan sığınmacıların birçoğunu "resmi evrakları olmadığı" için hapiste tutmaya devam ediyor.

Öte yandan Afgan sığınmacıların Pakistan hapishanelerinde kötü muamele gördüğü ve birçok hastalıkla mücadele ettiği de aktivistler tarafından aktarılan bilgiler arasında.

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.