Afganistan İslam Emirliği lideri: İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu uygulanacak

Afganistan İslam Emirliği lideri: İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu uygulanacak

Söz konusu İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok batılı ülke tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

İslam Emirliği lideri Şeyhu'l Hadis Hibetullah Ahundzade, Feryab'a yaptığı ziyaret sırasında İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasasının ülke genelinde uygulanması gerektiğini vurguladı.

İslam Emirliği lideri ayrıca ülke genelinde bölünme, ayrımcılık, kabilecilik ve dilsel önyargılardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Feryab Enformasyon ve Kültür Departmanından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İslam Emirliği lideri konuşmasında Emirliğin sivil ve asker tüm birimlerinin yetkililerine şeri hükümlerin uygulanması, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması, medrese öğrencileri, okul öğrencileri ve üniversite öğrencilerine yönelik sağlıklı eğitim verilmesi ve toplumda iyiliğin teşvik edilmesi yasasının uygulanması için ciddi çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve 'şehit ailelerini, yaralıları, engellileri, dün savaş meydanlarında zor şartlar altında sizlerle omuz omuza duran insanları ve silah arkadaşlarınızı unutmayın’ ifadelerini kullandı."

Bu arada bazı Feryab sakinleri İslam Emirliği liderinin vilayete yaptığı ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirirken bazı taleplerde de bulundu.

Feryab sakinlerinden biri olan Alaaddin, “Bizim isteğimiz Feryab halkına daha fazla ilgi gösterilmesi. Halkın kendi kendine yetebilmesi için bu vilayetteki su bentlerinin faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca Feryab vilayetinde son sellerde zarar gören yolların yeniden inşa edilmesi de elzem” dedi.

Bir başka Faryab sakini olan Şücauddin ise "Bir Faryab sakini olarak Emirül Mü'minin'den yollar yapmasını, su bentleri inşa etmesini ve projeler başlatmasını talep ediyorum" dedi.

İslam Emirliği lideri daha önce de Badgis'i ziyaret etmiş ve bu vilayetteki yerel yetkililer, aşiret büyükleri ve din alimleriyle bir araya gelerek çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunmuştu.

İyiliği Emretme Kanunu neleri öngörüyor?

İslam Emirliği yönetiminin lideri Şeyhu'l Hadis Hibetullah Ahundzade tarafından imzalanarak yürürlüğe giren kanun birçok sosyal düzenleme getiriyor.

Kanuna göre, yasaklara uymayanlara karşı nasihat ve uyarı ile yetinilmesi veya 1 saat ile 72 saat gibi kısa süreler için hapsedilmeleri mümkün. Aynı zamanda kanunla yasaklanan aletlere de el konulabilecek.

Hanefi fıkhı temelinde hazırlanan kanundaki çeşitli düzenlemeler şu şekilde:

- Faiz almak ve vermek, istifçilik, küfür etmek, yalan söylemek, haram olan malzemelerin satışını yapmak yasaklandı. Özellikle yönetim yetkililerinin bu davranışlarda bulunması halinde cezalar öngörülüyor.

- Devlet dairelerinde çalışanların namazları vaktinde ve cemaatle kılması zorunlu hale getirildi.

- Hayvan dövüştürmek, kağıt oyunları oynatmak gibi uygulamalara yasak getirildi.

- Kamusal alanda kadın ve erkeklerin bir araya gelmesi ve "haremlik-selamlık" uygulamasının ihlal edilmesi yasaklandı.

- Canlı suretlerin çizimi ve bastırılması yasaklandı. Ülkede özellikle son dönemde İslam Emirliği yönetimi liderlerinin fotoğraflarının halk tarafından araçlara ve dükkanlara asıldığı görülüyordu. Bu uygulama da yasaklanmıştı.

- Kamuya açık alanlarda müzik çalınması yasaklandı. Bunu yapanların müzik aletlerine ve müzikleri çaldıkları hoparlörlere el konulacak.

- Erkek vatandaşlara da İslam'a uygun kıyafetler giymek zorunlu hale getirildi. Özellikle "avret mahalli" olarak kabul edilen bölgeleri kapatan kıyafetler giyilmesi şart koşuldu.

- Erkek vatandaşların kravat takmasına, saçlarını İslam'ın yasakladığı şekillerde kesmesine (bir kısmı kazıtıp bir kısmı uzatmak gibi) ve sakallarını tamamen kazıtmasına yasak getirildi.

- Kadınların başörtüsü de dahil olmak üzere tüm bedenlerini örtecek kıyafetler giymesi ve yüzlerini de örtmeleri zorunlu hale getirildi.

- İslam, Müslümanlar ve şeriat aleyhinde medya üzerinden yayın yapmak suç haline getirildi.

Söz konusu İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok batılı ülke tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Kaynak: Mepa News, Tolo News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
5 Yorum