Afganistan'da Taliban'la barışı destekleyen aktiviste suikast
Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Taliban ile barış yapılması taraftarı olan bir aktivist suikast sonucu hayatını kaybetti.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de, Taliban ile barış yapılması taraftarı olan bir aktivist suikast sonucu hayatını kaybetti.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, ülkenin tanınmış barış aktivistlerinden olan Dr. Abdulbaki Emin, bugün başkent Kabil'da uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Dr. Emin, Kabil hükümetinin Eğitim Bakanlığı Akademik Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Taliban ile yürütülen barış görüşmelerini destekleyen bir isim olan Dr. Emin, daha önce Taliban'ın üst düzey isimleriyle de görüşmeler gerçekleştirmişti.
Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, Dr. Emin'e yönelik saldırıyı kınadı.
Dr. Emin, Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader ile birlikte
Taliban ile barış yanlısı isimlere suikastlar
Daha önce Afganistan'da Taliban ile barış yapılmasını savunan ve Kabil hükümetini eleştiren birçok isim suikasta uğramıştı.
Bunlar arasında en çok dikkat çeken isimler, Afganistan'daki muhafazakar kesim tarafından benimsenen iki imam, Ayaz Niyazi ve Azizullah Muflih'ti.
Ayaz Niyazi 2 Haziran'da, Aziziullah Muflih ise 12 Haziran'da camiye konulan patlayıcıların infilak ettirilmesi suretiyle öldürülmüştü. Suikastların ardından Kabil hükümeti eleştirilerin hedefi olmuş, iki ismin Kabil hükümetine karşı oldukları için öldürüldükleri savunulmuştu.
Afganistan'ın başkenti Kabil'de camide imama bombalı suikast
Kısa bir süre önce de hükümet güçlerinin esir takası kapsamında serbest bıraktığı bir Taliban mensubu, başkent Kabil'de suikast sonucu ölmüş, suikasttan Kabil hükümeti sorumlu tutulmuştu.
Kabil hükümeti ve Afganistan'da barış
ABD destekli Kabil hükümeti sıklıkla, Afganistan'da barış sürecini geciktirmeye çalışmakla suçlanıyor.
Taliban ile ABD arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan Doha Anlaşması sonrası Afganistan'da barış süreci sancılı da olsa başladı.
İlk olarak esir takası ile başlayan ve Afganlar arası görüşmelere geçilmesi beklenen süreçte Kabil hükümeti birçok defa süreci durdurdu. 10 Mart'ta başlayan esir takası süreci birçok defa bu sebeple dururken, Taliban tüm mahkumları serbest bırakmasına rağmen Kabil hükümeti esir takasını sonuçlandırmadı. Hükümetin, Afganlar arası görüşmelere geçilmemesi için süreci sabote ettiği, Afganlar arası görüşmelere katılmasını istemedikleri isimleri de suikastlarla ortadan kaldırmak istediği öne sürülüyor.
Kabil hükümeti lideri Eşref Gani, Batı basınına yaptığı açıklamalarda barış sürecine karşı açıklamalarda bulunarak Taliban'a karşı ifadeler kullanmaya ise devam ediyor.
Bugün İngiliz basınına verdiği demeçte Gani, Taliban Afganistan'da iktidara geldiği takdirde, İngiltere sokaklarının uyuşturucuya teslim olacağını öne sürdü.
Afganistan'da 2001 yılında ABD ve İngiltere öncülüğünde başlatılan askeri işgal sonrası, ülkede uyuşturucu üretiminde patlama yaşanmıştı.
Amerikan işgali Afganistan'da uyuşturucunun altın çağını başlattı
Eşref Gani ve diğer hükümet yetkililerinin açıklamalarının, ülkede Taliban ile barış sürecinin sekteye uğramasına ve savaşın tüm şiddetiyle devam etmesine yol açmasından endişe ediliyor.
Kaynak: Mepa News