Afganistan'da tek seçimden iki başkan çıktı: Ülke iç savaşa mı sürükleniyor?
Afganistan'da bugün iki ayrı isim devlet başkanı olarak yemin töreni gerçekleştirdi.
Afganistan'da geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimlerden iki devlet başkanı çıktı.
Bugün başkent Kabil'de düzenlenen yemin törenlerinde, mevcut devlet başkanı olan Eşref Gani ve Kabil hükümetinin iki numaralı ismi Abdullah Abdullah başkanlıklarını ilan etti.
Tartışmalı seçimler
Afganistan'da 20 Nisan'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanlığı seçimleri ertelemeler sebebiyle 28 Eylül'de düzenlendi..
Seçimlerin kesin olmayan sonuçları 22 Aralık'ta, kesin sonuçlar ise 18 Şubat'ta açıklandı.
Gani'nin oyların yüzde 50,64'ünü alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiği, oyların yüzde 39,52'sini alan mevcut İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'ın seçimleri ikinci bitirdiği ilan edildi.
Bunun ardından Abdullah "paralel hükümet" ilan ederken seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı. Abdullah'a, seçim sürecinde ortak hareket ettiği Özbek savaş ağası Abdurreşid Dostum da desteğini açıkladı.
Uzlaşı girişimleri de sonuç vermeyince ülkede iki ayrı isim "devlet başkanı" olarak yemin ederek tören düzenledi.
Kabil'de iki ayrı yemin töreni
Bugün başkent Kabil'de düzenlenen yemin törenlerinde Eşref Gani ve Abdullah Abdullah devlet başkanı olarak yemin etti.
İki isim de Kabil hükümetini oluşturan çevrelerden destek aldı.
Eşref Gani'nin yemin töreni
Abdullah'ı daha çok Kuzey İttifakı'nı oluşturan Tacik ve Özbek kesimler ile yerel savaş ağaları desteklerken, Gani'ye yönelik destek ABD destekli Peştun kesimlerden geldi.
İki isim de bugünden sonra kendisini "Afganistan Devlet Başkanı" olarak niteleyecek.
İkili arasındaki görüşmelerde Gani'nin Abdullah'a hükümetin yüzde 40'ını ve Taliban ile görüşme yürütecek heyetin liderliğini teklif ettiği ancak Abdullah'ın bunu kabul etmediği belirtiliyor.
Abdullah Abdullah'ın yemin töreni
Olası bir iç savaş
Kabil hükümetinin yaşadığı siyasi krizin bir iç savaşa evrilmesi de ihtimaller arasında.
Hükümeti teşkil eden taraflar temelde iki kökene dayanıyor. Bunların ilki ABD'nin işgal sonrası desteklediği ve Peştun çoğunluğa hitap etmek için başa getirdiği Peştun siyasiler. Bu kesimin görünürde başında Eşref Gani bulunuyor.
İkinci taraf ise geçmişte Kuzey İttifakı'nı oluşturan grupların siyasileri ve askerleri. Bunlar arasında temelde Cemaat-i İslami üyesi Tacikler, Özbekler ve İran destekli Hazaralar bulunuyor. Bu kesimi ise Abdullah Abdullah, Abdurreşid Dostum gibi isimler temsil ediyor.
Şayet her iki taraf arasındaki kriz çözülmezse, ülkede Taliban'ın karşısında Kabil hükümetinin uzun süre varlık gösteremeyeceği, Afganistan'ın yeniden bir iç savaş atmosferine sürüklenebileceği tahmin ediliyor.
Başkent Kabil'de 1996 yılında yaşanan sürece benzer bir iç savaş yaşanması halinde ülkedeki insani krizin derinleşeceğinden endişe ediliyor.
Kaynak: Mepa News