Afganistan'daki yasağın ardından afyon üretiminin merkezi Myanmar oldu
Afganistan'da haşhaş için kullanılan alan 2023 yılında 233.000 hektardan 10.800 hektara düştü.
Yeni bir Birleşmiş Milletler raporuna göre Myanmar, 2023 yılında Afganistan'ı geride bırakarak dünyanın en büyük afyon üreticisi haline geldi.
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Salı günü yaptığı açıklamada, Taliban'ın 2022'de uyuşturucuyu yasaklamasının ardından Afganistan'da afyon ekiminde yaşanan yüzde 95'lik düşüşün, küresel arzın 2021'deki darbenin getirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarsızlığın pek çok kişiyi haşhaş tarımına yönelttiği Myanmar'a kaymasına neden olduğunu söyledi.
Raporda, haşhaşın ortalama fiyatının kilogram başına yaklaşık 355 dolara ulaşması nedeniyle Myanmarlı çiftçilerin artık haşhaş tarımından yaklaşık yüzde 75 daha fazla kazandığı belirtildi.
"Afganistan'da insanlık tarihinin en başarılı uyuşturucuyla mücadelesi yürütülüyor"
2022'den 2023'e kadar Myanmar'da yasadışı ürün yetiştirmek için kullanılan tahmini arazi miktarı yüzde 18 artarak 40.100 hektardan 47.000 hektara (99.000 dönümden 116.000 dönüme) yükseldi.
Raporda, "Ekilen alan 2013 yılında ekilen yaklaşık 58.000 hektarlık (143.000 dönüm) tarihi zirvesine geri dönmemiş olsa da, art arda üç yıllık artışın ardından Myanmar'da haşhaş ekimi genişliyor ve daha yüksek verimliliğe ulaşıyor" ifadesi yer aldı.
Afyon ekim alanlarının en çok Myanmar'ın kuzey Shan eyaletindeki sınır bölgelerinde genişlediği, bunu Chin ve Kachin eyaletlerinin izlediği, daha gelişmiş tarım yöntemleri sayesinde verimin yüzde 16 artarak hektar başına 22,9 kilograma ulaştığı belirtildi.
Myanmar'daki şiddetli siyasi kargaşa afyon üretiminin artmasına katkıda bulundu.
UNODC Bölge Temsilcisi Jeremy Douglas, "Şubat 2021'de ordunun yönetime el koymasının ardından yaşanan ekonomik, güvenlik ve yönetim aksaklıklarının uzak bölgelerdeki çiftçileri geçimlerini sağlamak için afyona yönlendirmeye devam ettiğini" söyledi.
Geleneksel bir üretim bölgesi olan Shan eyaletindeki ve diğer sınır bölgelerindeki silahlı çatışmaların "bu eğilimi hızlandırmasının beklendiğini" söyledi.
Suç faaliyetlerinin 'birleşmesi'
Raporda "Güneydoğu Asya'da haşhaş ekiminin yoksulluk, devlet hizmetlerinin eksikliği, zorlu makroekonomik koşullar, istikrarsızlık ve güvensizlikle yakından bağlantılı olduğu" belirtiliyor.
Kuzeydoğu Myanmar, Myanmar, Laos ve Tayland sınırlarının birleştiği meşhur "Altın Üçgen"in bir parçasıdır. Büyük ölçüde kanunsuz ortam nedeniyle afyon ve eroin üretimi tarihsel olarak bu bölgede yaygınlaşmıştır.
Son yıllarda bölgenin afyon üretimi düşerken, tablet ve kristal meth şeklinde metamfetamin bunun yerini aldı.
Afganistan'da uyuşturucu tarlalarının imhasına devam ediliyor
UNODC raporuna eşlik eden bir açıklamada, bölgenin gelişen uyuşturucu üretiminin "büyüyen bir yasadışı ekonomiyi beslediğini, bu ekonominin devam eden yüksek seviyelerde sentetik uyuşturucu üretimi ile uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve kumarhaneler ve dolandırıcılık faaliyetleri de dahil olmak üzere çevrimiçi suç faaliyetlerini bir araya getirdiğini" söyledi.
Birkaç yıldır dünyanın en büyük afyon üreticisi olan Afganistan'da 2021'de iktidarı yeniden ele geçiren Taliban'ın uyuşturucu üretimini sona erdirme sözü vermesinin ardından haşhaş ekiminin hızla düştüğünü gözlemledi.
Afganistan'da haşhaş mahsulleri geçen yıl ülkenin toplam tarımsal üretiminin değer olarak neredeyse üçte birini oluşturuyordu, ancak haşhaş için kullanılan alan 2023 yılında 233.000 hektardan 10.800 hektara düştü.
Kaynak: Mepa News