Ahrar'uş Şam: Birleşme görüşmelerinde her konu masaya yatırılmalı
Ahrar'uş Şam'ın siyasi büro danışmanı İyad Şa'ar, Suriyeli muhalif grupların birleşmesi konusundaki çabalar hakkında açıklama yaptı.
Suriye’deki rejim muhalifi grupların birleşmeleri hakkındaki tartışmalar uzarken Ahraruş Şam üst düzey lideri ve siyasi büro yönetim danışmanı Iyad Şaar ile bir röportaj gerçekleştirildi.
Ebu Hasan El Muhacir adıyla da bilinen Iyad Şaar'a göre, siyasi-askeri birlikteliğin sağlanması için atılan adımlarda Ahraruş Şam, Nureddin El Zengi, Feylak Eş Şam, Ceyşul İslam ve Cephe El Şamiye, siyasi birliktelik kurma ve ardından birleşik askeri çalışma başlatma kararlılığındaydı. Şaar, bu sürecin ardından tüm Özgür Suriye Ordusu bileşenlerinin de bu birlikteliğe katılacağını ve artık grupçuluğun yerini devlet kavramının alacağını savunuyor.
Asya'nın Sesi'nin haberine göre; ‘Tüm grupların bir gruba katılması’ konusunu ele alan Ebu Hasan El Muhacir, Şam'ın Fethi Cephesi -eski Nusra Cephesi- lideri Ebu Muhammed El Cevlani’nin bir röportajdaki sözlerine katıldığını belirterek, "Yapılmaya çalışılan şey istişareden ibarettir. Duygusal bir birleşmeye karşıyız. Çünkü bunun büyük sorunlara yol açması ve devrime ölümcül darbe vurması muhtemel" dedi.
"Zihinlerin değişmesi için zamana ihtiyaç var"
Iyad Şaar, Ahraruş Şam adına yaptığı diğer bir açıklamada, ‘Nusret Cephesi’nin El Kaide’den ayrılmasının geç kalınmış olumlu bir adım olduğunu fakat zihinlerin değişmesi için zamana ihtiyaç olduğunu’ söylemişti.
Ahrar lideri, "duygusal bir birleşmenin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun bir iç çatışmaya dönüşebileceği, bu yüzden bütün konuların masaya yatırılması gerektiği" görüşünde.
"Yönetim Müslüman halkla paylaşılmalı"
Birleşme görüşmelerinde her konunun aydınlatılması ve netleştirilmesi tavsiyesinde bulunan Şaar, şu ifadeleri kullandı:
“Hükümeti kendileriyle paylaşacaklarımızla devrimin bayrağından tutun da yönetimin paylaşılmasına varıncaya kadar her şeyin masaya yatırılması lazım. Çünkü biz İslamcılar, ülkeyi kendi adımıza yönetemeyeceğimizi bunu Müslüman halkla paylaşmamız gerektiğini anlamalıyız.”
Ahraruş Şam’ın diğer gruplarla ilişkileri hakkındaki soruyu cevaplayan Iyad Şaar, "Ahraruş Şam’ın Suriye’deki hiçbir grubun ülkeyi tek başına yönetemeyeceği görüşünde olduğunu ve örgütün kurulmasından beri düşüncelerinin diğer gruplarla işbölümü ve paylaşım temelli geliştiğini" söyledi.
İyad Şa'ar kimdir?
Cisr eş Şuğur doğumlu olduğu bilinen Şa'ar, Ahrar'uş Şam grubunun kurucularından biri ve bir süre Lazkiye ve Idlib kırsalında saha komutanlığı yaptı. Şa'ar'ın Rus müdahalesi sonrası bir dönem Afganistan'da bulunduğu ve aktif savaşa katıldığı belirtiliyor. Ahrar'uş Şam hareketinin "ılımlı kanat" olarak nitelendirilen siyasi kolunda görev alan Şa'ar'ın profili, Batılı bazı analistler tarafıdan 'şüpheli' bulunuyor.
Şa'ar Financial Times gazetesine verdiği röportajda, "Biz Mars'tan gelmedik. Biz Suriye halkının ve uluslararası toplumun bir parçasıyız. Çözümün parçası olmak istiyoruz" demişti. IŞİD'le yaşadıkları çatışmalara değinen Şa'ar, "Biz ABD istediği için değil, Suriye halkına karşı gerçek bir tehdit olarak gördüğümüz için IŞİD'le savaşıyoruz" ifadesini kullanmıştı.
Cihat yanlısı bir ailede yetiştiği anlaşılan Şa'ar'ın kardeşinin oldukça ses getiren bir eylemin faillerinden biri olduğu anlaşılmıştı. Yasin Şa'ar, Çeçenistan'daki direniş gruplarına katılmış ve 2002'deki Dubrovka baskınını gerçekleştiren ekibin içinde yer almıştı.
Dubrovka'da ne oldu?
23 Ekim 2002 tarihinde “Nord-Ost” adlı müzikalin sahnelendiği salonda bulunan 914 kişi, Çeçenistan'da yaşanan Rus işgaline karşı seslerini duyurmak isteyen eylemciler tarafından rehin alındı. 40 kişiden oluşan ağır silahlı eylemciler, Rus askerlerin müdahalesine karşı salona patlayıcı maddeler yerleştirdi. 3 gün süren rehin alma eylemi 26 Ekim’de güvenlik güçlerinin tartışmalı operasyonuyla son buldu. Salona zehirli gaz veren Rus askerler, 40 eylemcinin yanı sıra 130 rehinenin de hayatını kaybetmesine neden oldu.
Kaynak: Mepa News, Asya'nın Sesi