AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya: 'Ankara Sözleşmesi' hazırlıyoruz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Betül Sayan Kaya, "Farklı polemiklerin gündeme gelmesiyle İstanbul Sözleşmesi’nin yerine farklı bir sözleşmenin gelmesi zorunlu olmuştur. Ankara Sözleşmesi hazırlıyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, kadın haklarının teminatı için İstanbul Sözleşmesi'ne ihtiyaç olmadığını, Türkiye'nin hukukuyla, iç mevzuatıyla, anayasal düzenlemeleriyle kadınların hakkını koruyacak güce sahip olduğunu belirterek, "Ankara Mutabakatı denilen yeni bir çalışmayı ortaya koymayı planlıyoruz. Bu konuda çalışmaları başlattık. Kadının korunması anlamında iç hukuk düzenlememiz neyi gerektiriyorsa yapmak durumundayız. Şiddet uygulayanın gözünün yaşına asla bakmadık, bakmayacağız" dedi.
Kaya, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002 yılından bu yana yola çıktıklarından beri AK Parti olarak her alanda vatandaşın haklarını koruyan, gözeten yenilikçi adımlar attıklarını belirtti:
"Kadın haklarının teminatı için İstanbul Sözleşmesine ihtiyacımız olmadığını görüyoruz. Türkiye kendi hukukuyla, iç mevzuatıyla, anayasal düzenlemeleriyle kadınların hakkını koruyacak güce sahiptir. Bu konuda aslolan İstanbul Sözleşmesi değil, bizim kendi hukukumuz ve bu konuda yapmış olduğumuz düzenlemelerdir. Kadına karşı şiddetle mücadele noktasında kararlılık olduğu müddetçe bu konuda hiçbir şekilde geri adım atılmayacaktır."
"Şiddet gören kadınlarımıza ve şiddet riski altında olan kadınlarımıza çok hızlı bir şekilde ulaşabilmek için ALO 183 Sosyal Destek Hizmet Hattı'nı kurduk. Yine Bakanlık dönemimde Kadın Destek Sistemi (KADES) uygulamasını İçişleri Bakanlığımızla birlikte hayata geçirdik. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizin sayılarını artırdık.
Kadınlarımızın maruz kaldıkları şiddeti bertaraf etmek için bu konuda gereken tüm tedbirleri hızlı bir şekilde alma noktasında ciddi bir mücadele veriyoruz. Şiddet gören kadınlarımıza maddi ve manevi destek olmak için her zaman yanlarındayız. Kadına yönelik şiddeti sadece cezaen değil, aynı zamanda kadınlarımızın haklarını koruyarak da durdurmaya çalışıyoruz. Bununla ne demek istiyorum? Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerimiz 105 noktada şiddet mağdurları için telafi hizmetleri sunuyor. Ceza İnfaz Kurumlarında da failleri cezalandırdığımız gibi şiddet konusunda da onları rehabilite edici önlemler alınıyor."