AK Parti 'vekil transferini' engelleyecek yasa değişikliği için çalışmaya başladı

AK Parti 'vekil transferini' engelleyecek yasa değişikliği için çalışmaya başladı

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, milletvekili transferlerini engelleyecek yasal bir çalışmanın yürütüldüğünü açıkladı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Grup Başkanı Naci Bostancı, milletvekili transferlerini engelleyecek yasal bir çalışmanın yürütüldüğünü açıkladı.

Bostancı, bu çalışmayı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile birlikte yürüttüklerini kaydetti.

Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Bostancı, “Milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkan vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz. Tekemmül ettiğinde diğer partiler ve kamuoyu ile paylaşacağız” diye yazdı.

Bostancı, “Siyasi rekabet, partilerin kurallar dahilinde ancak ülkenin üst çıkarlarını asla gözden çıkartmaksızın mücadelesi elbette olacak. Fakat unutmayalım: Herkes gücünü ve meşruiyetini halkın iradesine borçludur. Kimse kendisini bu iradeyi keyfince değiştirecek yetkide göremez” dedi.

Bostancı’nın duyurduğu çalışma, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ne destek verebileceklerini söylemesinin ardından geldi.

Kılıçdaroğlu'ndan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni bir siyasi partinin parlamentoya gelmesini istemediğini savunan Kılıçdaroğlu, “İYİ Parti için de kumpas kurdular, seçimlere girmemesi için altyapı oluşturdular ama biz onu kırdık. Şimdi büyük bir ihtimalle Deva ya da Gelecek Partisi için böyle bir kumpas kurulursa biz demokrasiye kurulan kumpası bozmakla görevliyiz. Bunu vicdani, ahlaki ve bir demokrasi görevi olarak kabul ediyoruz” demişti.

CHP, 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimler öncesi 15 vekilini İYİ Parti’ye transfer etmiş böylece İYİ Parti’nin seçimlere katılabilmesini sağlamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun son açıklamaları, Ahmet Davutoğlu liderliğindeki Gelecek Partisi ve Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi’ne de CHP’den milletvekili yapılabileceği iddialarını beraberinde getirdi.

CHP'li Altay: Milletvekili transferi değil, demokrasinin önünü açan bir hamle

Siyasi Partiler Kanunu’nda bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Geçmişte İYİ Parti’nin seçimlere sokulmamasıyla ilgili hamleye karşı İYİ Parti’ye milletvekili gönderdiğimiz bir vakıadır. Bunu ‘milletvekili transferi’ gibi görmek yerine demokrasinin önünü açan, kolaylaştırıcı bir hamle olarak görmek lazım” dedi.

Altay, “Türkiye’de siyasi partilerin seçimlere girmesinin önündeki anlamsız engeller ortadan kaldırılır ve Yüksek Seçim Kurulu siyasi iktidarın tasallutundan kurtulursa zaten milletvekili transferi ismiyle adlandırılacak gelişmelere ihtiyaç kalmaz” ifadelerini kullandı.

İYİ Partili Ağıralioğlu: İktidar, muhalifetin hüllelere ihtiyaç duymayacağı bir seçim süreci inşa etmeli

İYİ Parti Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ise “Temsilde daha adil bir sistem kursunlar o zaman. Siyasetin finansmanın beraberinde getirdiği ilkesizlik alanını da düzeltecek dört başı mamur bir düzenleme yapsınlar. İktidarın dezavantajı olacak şartlar belirince akıllarına yasa değişikliği gelmesin; bunun yerine memleketin hakkını hukukunu gözetecek, temsilde adaleti, liyakati, seçmenin sürece aktif olarak katılmasını ve denetlemesini sağlayacak adam bir yasa düzenlemesini gündeme getirelim” dedi.

Muhalefetin, önündeki engelleri “hülle” yoluyla aşmak mecburiyeti duyuyorsa iktidarın bu konudaki vazifesinin bu tür hüllelere ihtiyaç duyulmayacak bir seçim süreci inşa etmek olduğunu söyleyen Ağıralioğlu, “İktidarın ‘Biz nasıl siyasi sistem inşa ettik ki böyle hüllelerle millet iradesinin önündeki engeller aşılmaya çalışılıyor’ demesi gerekir. İktidarın önceki sorumluluğu budur” şeklinde konuştu.

CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkması için destek vermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi yasağının ortadan kalkmasında CHP’nin desteğinin olduğunu söyleyen Ağıralioğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı partisinden istifa eden milletvekillerine kızdığı zaman ‘Milletvekilliğinden de istifa etsinler’ demişti. Bizim partimizden istifa eden milletvekilleri AK Parti’ye katıldı, Sayın Cumhurbaşkanı onlara rozet taktı. Muhalefetin belediye başkanlarından AK Parti’ye geçenlere rozet takıyorlar. Bunu meşru görüyorlarsa diğerine neden itiraz ediyorlar” diye sordu.

"Sayın Cumhurbaşkanı partileri kapatılan hareketin içinden bugünlere geldi, vazifesi Türkiye’yi daha demokratik bir hale getirmek"

Cumhurbaşkanı’nın da geçmişte engellerle karşılaştığının altını çizen Ağıralioğlu şunları söyledi:

"AK Parti’nin Türkiye’yi demokratikleştirme sözü vardır. Sayın Cumhurbaşkanı da siyasi partileri kapatılan bir hareketin içinden bugünlere geldi. Dolayısıyla onların vazifesi Türkiye’yi daha demokratik bir hale getirmektir. Yasakları ortadan kaldıracağız diye ortaya çıkmış bir parti yasakları perçinleyen bir parti haline gelmemeli. AK Parti’ye itiraz ederek ayrılan Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin seçime girmesi AK Parti açısından bazı handikaplar doğurabilir ama gerekçesi ne olursa olsun muhalefetin böyle bir hülle yapmak durumunda kalması iktidarın mahcubiyeti olmalıdır."

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.