"Alaska sularında hiç buz kalmadı"
Bilim insanları Alaska’daki sularda şu anda hiç buz kalmadığına ve oraya en yakın buz sahanlığının 240 km’den daha uzakta bulunduğuna dair uyarıda bulundu.
Dünyanın temmuzda rekor sıcaklıkları yaşamasının ardından Arktik deniz buzları uzun dönem ortalamasının 2 milyon kilometrekare altında kaldı. Bilim insanları Arktika genelinde yaşanan olayların bir parçası olan bu küçülmenin bundan sonraki yaz aylarının hiç buz olmadan geçeceğine dair bir örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.
Alaska İklim Değerlendirmesi ve Politikaları Merkezi’nden (Alaska Centre for Climate Assessment and Policy) iklim uzmanı Rick Thoman paylaştığı bir tweette “Alaska suları şu anda deniz buzlarından tamamen arınmış durumda. Prudhoe Körfezi açıklarında bulunan Beaufort Denizi’ndeki son buzul da eridi. Alaska’ya şu anda en yakın buzul Kaktovik’in yaklaşık 240 km kuzeydoğusunda bulunuyor” dedi.
Eylüldeki deniz buzları da, uydu kayıtlarının başladığı son 40 yılda, her on senede ortalama yüzde 13’ten fazla azaldı.
İngiltere’nin meteoroloji kurumu Met Office Arktika deniz buzu uzmanlarından Ed Blockley “Bu her yıl 85 bin kilometrekare civarında bir kayıp demek. Yani her yıl, İskoçya’dan daha büyük boyuttaki bir buz denizi bölgesi yok oluyor” diye konuştu.
Öte yandan, Arktika’daki deniz buzları eşit seviyede erimiyor. Alaska’nın kuzeydoğusundaki Chukchi ve Beaufort denizlerindeki erimeler özellikle endişe verici.
Buzulların genel olarak azalması son yıllarda görülen can sıkıcı değişimlerle de tutarlı.
Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Peter Wadhams konuya ilişkin şunları söyledi:
"Yılın bu zamanında ‘normalde’ (örneğin 30 yıl önce) Alaska sularının güneyinde deniz buzları olurdu. Ancak daha da önemlisi Alaska’nın kuzey sahili boyunca uzanan deniz buzları, buz ve kara arasında kuzeybatıya gitmek isteyen gemilere sadece dar bir geçit bırakırdı. Son küçülme Arktika genelinde yaşanan olayların bir parçası ve bu da bundan sonraki yaz aylarının hiç buz olmadan geçeceğine dair bir örnek teşkil ediyor."
Yakın gelecekte yükselen okyanus sıcaklıkları hızla çevresel ve ekolojik değişimlere yol açacak. Bu da sahil kesimlerinde yaşayan kişilerin geçim kaynaklarını tehdit edebilir.
Uzmanlar sahil kesimlerinde yaşayanların çoğunun şimdiden, artan sel baskınlarından ötürü yer değiştirme olasılıklarını değerlendirdiğini söyledi.