Almanya Mali'deki askerlerini çekme kararı aldı
Almanya, Mayıs 2024 tarihine kadar BM bünyesindeki bin 100 askerini Mali'den çekileceğini açıkladı.
(Fotoğraf: bundeswehr)
Alman hükümeti, Mali'deki askeri cunta yönetimiyle yaşadığı problemler sebebiyle bu ülkede konuşlu askerlerini geri çekeceğini açıkladı.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz hükümeti, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) bünyesinde Mali'de bulunan bin 100 askerini Mayıs 2024'te bu ülkeden geri çekeceğini ve bölgeye yönelik daha fazla insani ve kalkınma yardımına odaklanacağını duyurdu.
"İstesek de istemesek de Sahel'de yaşananlar bizi etkiliyor." diyen Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Bölgedeki angajmanlarını yeniden organize ettiklerini ve MINUSMA içindeki katılımlarına önümüzdeki 12 ay içinde son vereceklerini söyledi.
Almanya Nijer'e asker gönderecek
Almanya hükümetinin Mali'deki askeri varlığını sonlandırmasıyla birlikte Nijer, Moritanya ve Gine Körfezi'nde güvenlik angajmanlarını güçlendirmeyi hedeflediği ifade ediliyor. Öte yandan Alman Parlamentosu, geçtiğimiz günlerde ordu personelinin Batı Afrika ülkesi Nijer'e gönderilmesine yeşil ışık yakmıştı.
Böylece Almanya, Nijer'deki AB misyonuna 60 asker gönderecek. Alman askerlerin Mayıs 2024'e kadar Nijer'de görev alması bekleniyor. AB misyonunun amacının Nijer Silahlı Kuvvetleri personelini desteklemek ve eğitmek olduğu ifade ediliyordu.
Mali'de gerçekleşen askeri darbeler ve Rus paralı asker firması Wagner'in ülkeye dahil olmasıyla birçok Batılı ülke Mali'den çekilmeye başlamıştı.
Fransa ve İngiltere'nin ardından Almanya'nın da çekilmesiyle MINUSMA'nın Mali'de büyük ölçüde işlevsiz kalacağı tahmin ediliyor.
Rusya Mali'deki etkinliğini artırıyor
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ardından Mali'deki etkinliğini de artırmaya başlayan Rusya, bu ülkede yerel ordu güçleriyle birlikte indirme operasyonları gerçekleştiriyor.
Rusya'nın Mali'deki cunta yönetimi ile yaptığı anlaşmalar, Batılı ülkeler ile cuntanın arasındaki tansiyonu yükseltti.
Rusya'nın Mali'deki askeri varlığının artması ve Bamako yönetiminin bu stratejiyi desteklemesi Batılı ülkelerin Mali'deki askeri varlığını azaltmasına neden olmuştu.
2013 yılından bu yana Mali'de birçok askeri üs bulunduran Fransa, Rus Wagner unsurlarının bu ülkede varlığını artırması nedeniyle Bamako yönetimiyle yaşanan gerilimden sonra ülkeyi terk etme kararı almıştı.
Fransa'nın çekilmesiyle cihat yanlısı gruplar Mali genelinde etki alanını artırmış ve cunta yönetiminin 'kalesi' olarak nitelendirilen birçok bölgede saldırılar gerçekleştirmişti.
Kaynak: Mepa News