Almanya Türkiye'den imam gönderilmesi uygulamasını sonlandırıyor

Almanya Türkiye'den imam gönderilmesi uygulamasını sonlandırıyor

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, başta Türkiye olmak üzere Almanya'ya ülke dışından imam gönderilmesi uygulamasını aşamalı olarak sonlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yurt dışından imamların Almanya'da camilerdeki nüfuzunu azaltmak istediklerini açıkladı. Berlin'de düzenlenen İslam Konferansına ev sahipliği yapan Faeser, "Devletlerin yurt dışından Almanya'ya imam göndermesini aşamalı olarak azaltmak istiyorum. Hedef, tamamen sonlandırmak. Bu, özellikle de Türkiye ile ilgili" diye konuştu.

DW Türkçe'nin haberine göre, Almanya'da yetişmiş, sosyalleşmiş ve Almanca eğitim almış imamların görevlendirilmesinin entegrasyon politikaları açısından önemine vurgu yapan Faeser, yurt dışına bağımlılıkların ve yabancı ülkelerin nüfuzunun azaltılmasının Alman Müslümanların inançlarını Almanya'da yaşamasını ve kendini dini açıdan evinde hissetmesini kolaylaştıracağını söyledi.

İslam Konferansı 2006 yılında Alman devletiyle Müslümanlar arasında düzenli diyaloğun sağlanması amacıyla hayata geçirilmişti. İçişleri Bakanlığında Çarşamba günü gerçekleştirilen konferansa Müslüman cemaatten yaklaşık 160 temsilci ile devlet yetkilileri, kilise temsilcileri, Yahudi cemaatinden temsilciler ile bilim insanları katıldı.

Türkiye'deki görüşmeler

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Juliane Seifert de imamların Alman toplumunda daha fazla kökleşmesi gerektiğini, spor ve kültür gibi alanlarda köprüler inşa edebilen bir konumda olmalarının önem taşıdığını söyledi. Konuyla ilgili geçen hafta Türkiye'de görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Seifert, "Konu, imamların gönderilmesinin bir günde durdurulması değil. Daha ziyade, birlikte bağlayıcılığı bulunan bir yol üzerinde anlaşmak" diye konuştu.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) sözcüsü Eyüp Kalyon da Almanya'da dini personel eğitiminde kaydedilen ilerlemelere işaret ederek bir değişim süreci yaşandığını söyledi. Aynı zamanda Diyanet İşleri Türk-İslam Birliğinde (Ditib) imam eğitim programından sorumlu olan Kalyon, Ditib'in iki yıllık eğitim sürecinin ardından bu yıl 25 mezun verdiğini, yeni dönemde 36 kişinin eğitim aldığını bildirdi.

Ditib'de görevli bin 200 din görevlisinden 1000'inin Türkiye'den gönderildiği bilgisini paylaşan Kalyon, Ditib imamlarının Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığınca finanse edildiğine işaretle, Almanya'da çoğu ilçenin imama ayıracak kaynağının bulunmadığına dikkat çekti.

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.