Almanya'dan Suriye'de 'uluslararası güvenli bölge' teklifi
Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ve Rusya'nın da dahil edildiği uluslararası bir güvenli bölge oluşturulmasını önerdi.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'nin kuzeyinde aralarında Türkiye ve Rusya'nın da olduğu uluslararası bir kontrol mekanizmasına bağlı bir "güvenli bölge" oluşturulmasını önerdi.
Berlin yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde 'güvenlik koridoru' açmak için 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nı uluslararası hukukun bir ihlali olarak görmüş ve Türkiye'ye silah ihracatına sınırlama getirmişti.
Geçtiğimiz sene koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) genel başkanlık görevini Başbakan Angela Merkel'den devralan Kramp-Karrenbauer, "Benim önerim (Suriye'nin kuzeyinde) Türkiye ve Rusya'yı da içeren uluslararası şekilde kontrol edilen bir güvenli bölge oluşturulması. Bu adım bölgedeki istikrarı artıracaktır. Böylece siviller hayatlarını yeniden inşa edebilecek ve isteyen mülteciler de geri dönebilecek." diye konuştu.
Kramp-Karrenbauer söz konusu öneriyi önümüzdeki günlerde yapılacak NATO savunma bakanları toplantısında mevkidaşlarına ileteceklerini ifade etti. Savunma Bakanı, Alman ordusunun olası bir güvenli bölgeye katılıp katılmayacağı ile ilgili kararı ise Federal Meclis'in vereceğini kaydetti.
Suriye'nin kuzeyinde tırmanan gerilimi azaltmayı amaçladıklarını belirten Kramp-Karrenbauer, Almanya ve Avrupa'nın şu ana kadar yaşananlara 'seyirci kaldığını' ve daha aktif bir rol oynamaları gerektiğini ifade etti. Bakan, bu çerçevede "NATO içerisinde Almanya kaynaklı bir Avrupa atılımının mantıklı" olacağını söyledi.
Almanya'da ilk kez bir hükümet yetkilisi Ortadoğu'da askeri bir harekat önerisi getirdi. Ancak bu duruma CDU ile koalisyonu oluşturan Sosyal Demokratlar'ın ne tepki vereceği henüz belirsiz. Türkiye ve Rusya tarafından desteklenirse Berlin'in Suriye'ye asker göndermesi ihtimaller arasında.