Amerikalıların yüzde 43'ü Irak işgalinin doğru karar olduğunu düşünüyor
Amerikalıların yüzde 43'ü, 1 milyon insanın hayatını kaybettiği Irak işgalini doğru bir adım olarak görmeye devam ediyor.
Timeturk haber portalının aktardığına göre:
Pew Research Center'ın 7-14 Mart tarihleri arasında 1,466 yetişkinle görüşerek yaptığı araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 43'ü Irak işgalini doğru bir adım olarak görmeye devam ediyor. Yüzde 48'i ise "askeri güç kullanmanın yanlış karar olduğunu" söylüyor.
4 YIL ÖNCE DE YÜKSEK ORANDA KİŞİ TARAFINDAN ONAYLANIYORDU
2014'te yapılan benzeri bir araştırmada da katılımcıların yarısı "yanlış karar" derken diğer yüzde 38'lik kısım "doğru bir karar olduğuna" inanıyordu.
İŞGALİN HEMEN ARDINDAN DESTEK YÜZDE 71 ORANINDAYDI
Ancak 2003 Mart'ında, savaşı hemen takip eden günlerde yapılan araştırma askeri müdahaleye desteğin yüzde 71 oranında olduğunu gösteriyordu. Yüzde 22 ise "yanlış karar" diyordu. Savaştan bir yıl sonra "doğru karar" diyenlerin oranı yüzde 55'e düşerken, 2005 yılında oran eşitlendi ve yüzde 47 "doğru" yüzde 47 ise "yanlış bir karardı" kanaatinde bulundu. İki yıl sonra ise kamuoyu savaş hakkında kararlı bir şekilde olumsuz görüş beyan etmeye başladı.
SİYASİ EĞİLİMLER DE OLUMSUZ BAKIŞA DÖNÜŞTÜ
Bugün ise Cumhuriyetçi ve Cumhuriyetçi eğilimde olanların yüzde 61'i "askeri güç kullanmanın halen doğru olduğunu" düşünürken, Demokrat ve Demokrat eğilimlilerin sadece yüzde 27'si "bu savaş doğru bir karardı" görüşünde.
Mart 2003'te ise Cumhuriyetçi kanadın yüzde 89'u, Demokratların ise yüzde 53'ü askeri müdahale fikrini kucaklamıştı.
PEKİ AMERİKA IRAK İŞGALİ İLE HEDEFİNE ULAŞTI MI?
Amerika'nın hedefine ulaşıp ulaşmadığı konusuna gelince Amerikalıların çoğu; 2014'ten önce yüzde 53 oranla "Irak işgalinin başarısız olduğunu" düşünüyordu ancak yüzde 39'luk bir kısım "başarılı olduğunu" ifade ediyordu. 2011'de son askerlerin çekilmesi öncesinde yüzde 56 oranında katılımcı “başarılıyız” derken, 2014 itibarıyla yüzde 52 "başarısız" ve yüzde 37 "başarılı" kanaatlerine vardı.
IRAK SAVAŞI'NIN FATURASI
Irak Sağlık Bakanlığı'nın verileri üzerinde çalışma yapan bağımsız "Iraqcountybody" organizasyonuna göre;
- Irak'ta 2003-2011 yılları arasında çatışmalardan kaynaklı yaklaşık 120 bin sivil öldü ya da öldürüldü.
- 2018'e kadar hayatını kaybeden sivillerin sayısı 200 bine ulaştı.
- ABD Başkanı Barack Obama, 21 Ekim 2011'de yaptığı açıklamada yaklaşık 9 yıllık süre zarfında 1 milyona yakın ABD'linin görev yaptığı Irak'ta 4 bin 400 askerin hayatını kaybettiğini, 32 bininin yaralandığını ve 1 trilyon dolardan fazla paranın harcandığını belirtti.
- IŞİD ortaya çıktı ve operasyonlar nedeniyle 5 milyon kişi ülke içerisinde göç etti.
- Amerikalı National Priorities Project araştırma merkezinin 2017'nin Ekim ayında açıkladığı ve son 16 yılın devlet bütçesi üzerinde yaptığı araştırmaya göre Irak Savaşı ise ABD'ye 821 milyar dolara mal oldu.
- Amerikan Kongresi'nin, "11 Eylül saldırısından bu yana geçen 16 yılda gelinen noktanın öğrenilmesi" amacıyla hazırladığı ve 2017'nin Kasım ayında açıkladığı rapora göre Washington, Irak'ta 748 milyar 100 milyon dolar harcadı.
YENİ BAŞKAN TRUMP'TAN IRAK SERZENİŞİ
Şubat 2018'de ABD'nin 2019 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, "Birkaç ay öncesindeki son hesaplara göre Ortadoğu'da 7 trilyon dolar harcadık. 7 trilyon dolar. Büyük bir hata, ama durum bu. Ve bugün Ortadoğu, oraya pek de akıllıca olmayan bir şekilde 17 yıl önce girdiklerinden daha kötü durumda. Çok üzücü bir durum" ifadelerini kullandı.
Başkan olmadan önceki seçim kampanyası döneminde ABD'nin Irak'ı işgal etmesini "büyük bir hata" olarak nitelendiren Trump, ülkesinin Ortadoğu'ya askeri olarak fazla müdahil olmasından şikayet etmişti.