Amerikan halkı sandık başına gidiyor: Seçimlere dair bilinmesi gerekenler
ABD'de halk ülkenin yeni başkanını seçmek üzere oy kullanmaya saatler içerisinde başlayacak.
ABD'de seçim günü gelip çatarken, birçok Amerikalı erken oylamada doğrudan ya da posta yoluyla oylarını kullanmış durumda. Geri kalan vatandaşlar ise Salı günü oylarını sandık başında doğrudan kullanacak.
Oy verme saati eyalete ve yerleşim yerine göre değişiyor. Ülkenin doğusu ve batısındaki zaman farkı sebebiyle oylama uzun süre boyunca devam edecek. Ülkenin en doğusundaki Vermont'taki bazı sandıklar yerel saatle sabah 05.00'da (Türkiye saatiyle 13.00) açılacak.
Georgia, Pennsylvania, Iowa ve Florida dahil olmak üzere birçok eyalette sandıklar yerel saatle sabah 7.00 ile 8.00 arasında (Türkiye saatiyle 15.00-16.00) arasında açılmaktadır.
En batıda bulunan Hawaii'de ise sandıklar Türkiye saatiyle 20.00'a kadar açılmayacak. Ülke genelinde oy verme merkezleri Türkiye saatiyle gece 03.00 ile sabah 09.00 arasında kapanacak.
ABD'de 230 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip olsa da bunların sadece yaklaşık 160 milyonu kayıtlı seçmen. Pazar günü itibarıyla ülkede toplamda 77 milyon 317 bin 453 kişi oylarını halihazırda kullanmış durumda. Geri kalan kişiler ise oylarını doğrudan kullanacak.
ABD'de seçimlere kısa bir süre kala anketlerde son durum ne?
Oylar nasıl sayılıyor?
ABD'de oyları saymak için ülke genelinde yürürlükte olan bir sistem yok ve oy sayımı eyaletlere bırakılıyor. Seçim sonuçlarının yüksek olasılıkla oylamanın sona ermesinin ardından birkaç saat içerisinde netleşmesi bekleniyor. Ancak bu seçimlerin resmiyet kazanması ise daha uzun sürüyor. Eyaletlerin seçim sonuçlarını onaylamak için 11 Aralık'a kadar süreleri var.
ABD'de başkanlar doğrudan halk oylamasıyla değil, Seçiciler Kurulu tarafından seçilir
Bu sistemde her eyaletin Seçiciler Kurulu'ndaki delege sayısı nüfusuna oranla belirleniyor. Bu delegelerin sayısı, eyaletin Temsilciler Meclisi ve Senatosu'ndaki sandalye sayısı kadar. Ülke genelinde toplam 538 delege bulunuyor.
Bir eyalette seçim yarışını hangi aday önde bitirirse o eyaletin tüm delegelerini de bu aday kazanıyor. Örneğin Donald Trump, Teksas eyaletindeki seçimi tek bir oy farkla kazansa bile, bu eyaletteki 38 delegeyi de elde ediyor. Başkan seçilmek için bir adayın 270 delegeye ihtiyacı var.
Delege sistemi konusundaki tek istisna Maine ve Nebraska eyaletleri. Bu eyaletlerde Seçiciler Kurulu delegeleri partiler arasında bölünebiliyor.
Kaynak: Mepa News