Amerikan Senatosu İran'a yeni yaptırım kararı aldı

Amerikan Senatosu İran'a yeni yaptırım kararı aldı

“Yasa komisyonda büyük çoğunlukla kabul edildi. Senato’dan da büyük çoğunlukla geçeceğine inanıyorum”

Senato Dış İlişkiler Komisyonu, "uluslararası teröre desteği ve balistik füze programı nedeniyle İran’a yeni yaptırımlar uygulanması" yönündeki kararı oy çokluğuyla onayladı.

Komisyonda 3’e karşı 18 oyla kabul edilen yaptırım kararı, Başkan Donald Trump’ın İsrail ve Sünni Arap devletleriyle İran’ın bölgedeki nüfuzuna karşı ortak taahhütte bulunmasını izliyor.

Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Partili Tennessee Senatörü Bob Corker, “Yasa komisyonda büyük çoğunlukla kabul edildi. Senato’dan da büyük çoğunlukla geçeceğine inanıyorum” diye konuştu.

Corker, “Eğer Başkan’ın Suudi Arabistan ziyaretini göz önünde bulundurursanız, bu İran’ın bölgedeki saldırgan tutumuna karşı Ortadoğu stratejisini koordine etmenin başlangıcını oluşturuyor. Burada İran’ın müdahil olduğu birçok düşmanca eyleme karşı durmak için bir adım atıldı” şeklinde konuştu.

Aralarında İran’la 2015’te varılan nükleer anlaşmaya açık destek veren Delaware Senatörü Chris Coons’un da bulunduğu 10 Demokrat Partili senatörden 8’i yasayı destekledi.

Oylamadan sonra İran’la nükleer müzakereleri yürüten ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry, Twitter üzerinden “Hali hazırdaki baskıyı artıracak birçok araç var ve emrimize amade. Riskleri ölçüp tartmamız lazım” diyerek yeni yaptırımlara karşı uyardı.

Komisyonda yasaya karşı çıkan tek Cumhuriyetçi; Kentucky Senatörü Rand Paul oldu. Paul, Başkan Trump’ın İran’ın ezeli rakibi Suudi Arabistan’la silah anlaşması yapmasının ardından, İran’ın balistik füze geliştirdiği için cezalandırılmasının bir anlam ifade etmediğini savundu.

Paul, “Eğer İran’ın balistik füze geliştirmesini azaltmasını ya da durdurmasını istiyorsak, nedenini Ortadoğu’daki silahlanma yarışında aramak lazım” diye konuştu.

Amerikanın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.