Analiz | Hindistan'da Müslümanlara karşı nefret söylemi nasıl yayılıyor?
Ulusal seçimler öncesinde hazırlanan yeni bir rapor, nefret söylemi olaylarının Hindistan genelinde coğrafi olarak nasıl bir dağılım gösterdiğini, bu olayların arkasında kimlerin olduğunu inceliyor.
Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre Hindistan 2023 yılında günde ortalama iki Müslüman karşıtı nefret söylemi olayına sahne oldu ve bu olayların her dört tanesinden üçü -ya da yüzde 75'i- Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından yönetilen eyaletlerde gerçekleşti.
Washington DC merkezli bir araştırma grubu olan India Hate Lab (IHL) tarafından yayınlanan rapora göre, 2023 yılında nefret söylemi olayları dört büyük eyalette siyasi kampanya ve seçim dönemi olan Ağustos ve Kasım ayları arasında zirve yaptı.
Hindistan önümüzdeki aylarda ulusal bir seçime giderken, IHL tarafından hazırlanan ve türünün ilk örneği olan bir rapor, Müslüman karşıtı nefret söyleminin ülke genelinde yayılma haritasını çıkarıyor.
Grup toplam 668 nefret söylemi olayını belgeledi.
Geçtiğimiz ay Hindistan Nefret Laboratuarı'nın web sitesi, hükümetin tartışmalı Bilgi Teknolojileri (IT) Yasası 2000 kapsamında engellemesinin ardından Hindistan'da erişilemez hale geldi. Hükümet aynı zamanda IHL'nin kurucusu tarafından yönetilen bağımsız bir nefret suçu takipçisi olan Hindutva Watch'un web sitesini de engelledi.
İlk kez bir araştırma grubunun bir yıl boyunca Hindistan'daki nefret söylemi olaylarını takip ettiği yeni rapor, bu olayların Hindistan genelinde coğrafi olarak nasıl yayıldığını, bu olayların arkasındaki tetikleyicileri ve ne zaman meydana geldiklerini izliyor.
Hindistan'ın nefret söyleminin merkezi neresi?
Grup, 18 eyalet ve federal olarak yönetilen üç bölgede toplam 668 nefret söylemi olayını belgeledi. Bu olaylarda en üst sıralarda yer alan Hindistan eyaletleri şunlardı: Batıda 118 olayla Maharashtra, kuzeyde 104 olayla Uttar Pradeş ve orta Hindistan'da 65 olayla Madhya Pradeş.
Bu üç eyalet en büyük seçmen kitleleri arasında yer alıyor, şu anda BJP tarafından yönetiliyor ve toplu olarak 2023'te kaydedilen toplam nefret söylemi olaylarının yüzde 43'ünü oluşturuyor.
Ancak Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana ve Uttarakhand gibi nispeten daha küçük eyaletler de bu durumdan muaf değildi.
Haryana 48 nefret söylemi olayına ya da yaklaşık yüzde 7,2'sine tanık olurken, Uttarakhand'daki olaylar yüzde 6'yı oluşturdu ve her iki eyalet de Müslüman karşıtı şiddetin yeni ortaya çıkan yuvaları arasında yer alıyor. Ağustos 2023'te Haryana'nın Nuh bölgesinde meydana gelen şiddet olaylarında yedi kişi ölmüş ve 70'in üzerinde kişi yaralanmıştı. Bu ayın başlarında ise Uttarakhand'ın Haldwani kasabasında bir cami ve din okulunun yıkılmasını protesto eden beş Müslüman öldürülmüştü.
BJP'nin Ulusal Sözcüsü Prem Shukla, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada partinin "İslami köktendinci güçlere" karşı olduğunu söyledi ve IHL verilerinin "durumun taraflı bir resmini" temsil ettiğini iddia etti.
Shukla bir telefon röportajında "Diğer sözde laik devletler nefret söylemleriyle Hindu çoğunluk toplumunu hedef alıyor ama kimse bu konuda konuşmuyor" dedi. Shukla ayrıca IHL raporunu da reddederek raporun arkasındakilerin "BJP'yi yok etmeye yemin ettiklerini" iddia etti.
En çok nefret söylemi içeren eyaletleri kim yönetiyor?
Rapora göre, yüzde 75'ini oluşturan 498 nefret söylemi olayı BJP tarafından yönetilen eyaletlerde veya merkezi hükümet aracılığıyla etkin bir şekilde yönettiği bölgelerde gerçekleşti. En çok nefret söylemi olayının yaşandığı 10 eyaletten altısı yıl boyunca BJP tarafından yönetildi. Diğer üç eyalet olan Rajasthan, Karnataka ve Chhattisgarh'da 2023 yılında iktidarın el değiştirdiği yasama seçimleri yapıldı: Rajasthan ve Chhattisgarh muhalefetteki Kongre partisinden BJP'ye, Karnataka ise BJP'den Kongre'ye geçti.
En çok nefret söylemi olayının yaşandığı 10 eyaletin sonuncusu olan Bihar, başbakanın BJP liderliğindeki ittifaka katılmak üzere taraf değiştirdiği geçen aya kadar bir muhalefet koalisyonu tarafından yönetiliyordu.
Müslümanlara yönelik doğrudan şiddet çağrısı içeren konuşmaların yüzde 77'sinden fazlası da BJP tarafından yönetilen eyalet ve bölgelerde yapıldı.
IHL tarafından belgelenen tüm nefret söylemi etkinliklerinin üçte biri, BJP'nin ideolojik akıl hocası Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) ile bağlantılı iki aşırı sağcı örgüt olan Vishwa Hindu Parishad (VHP) ve Bajrang Dal tarafından düzenlendi.
Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı 2018 yılında VHP ve Bajrang Dal'ı "dini militan örgütler" olarak etiketlemiştir.
IHL'nin kurucusu Raqib Hameed Naik, "Analizimiz Müslüman karşıtı nefret söyleminin normalleştiğini ve Hindistan'ın sosyo-politik alanının bir parçası haline geldiğini gösteriyor” dedi ve ekledi: "Yaklaşan genel seçimler sırasında seçmenleri kutuplaştırmak için Müslüman karşıtı nefretin yaygın bir şekilde kullanılacağını öngörüyoruz."
Nefret söylemi etkinlikleri için kullanılan provokasyonlar neler?
Rapor, toplam 668 nefret söylemi etkinliğinin yüzde 63'ünün İslamofobik komplo teorilerine atıfta bulunduğunu belgeledi.
Bu teoriler arasında Müslüman erkeklerin Hindu kadınları kendileriyle evlenmeye ve İslam'a geçmeye ikna ettikleri iddia edilen "aşk cihadı"; Müslümanların dini yapılar inşa ederek veya namaz kılarak kamu arazilerini işgal ettiklerini iddia eden "toprak cihadı"; İslami uygulamaları gayrimüslim tüccarların ekonomik olarak dışlanması olarak gören "helal cihat" ve Müslümanların eninde sonunda sayıca çoğalmak ve diğer nüfuslara hükmetmek amacıyla çoğaldıklarını iddia eden "nüfus cihadı" yer alıyor.
Ancak tüm bu komplo teorileri çürütülmüştür: Örneğin hükümetin kendi verileri, Müslümanların doğurganlık oranlarının Hindistan'daki diğer büyük topluluklardan daha hızlı düştüğünü göstermektedir.
Olayların yüzde 48'inden fazlası, dört büyük eyalette eyalet seçimlerinin yapıldığı Ağustos ve Kasım ayları arasında meydana gelmiştir.
İHL tarafından yayınlanan rapor üzerine Uluslararası Af Örgütü, Hindistan yetkililerini dini azınlıklara yönelik şiddet ve nefret çağrısı yapan konuşmalardaki artışa son vermeye çağırdı.
Uluslararası Af Örgütü Hindistan Yönetim Kurulu Başkanı Aakar Patel Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "[Yetkililer] basmakalıp yargılara karşı koymak, ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve daha fazla eşitliği teşvik etmek için somut önlemler almalıdır" dedi.
Hintli Müslümanlara karşı kullanılan son nefret silahı nedir?
Hintli aşırı sağcı gruplar 7 Ekim'den bu yana Hamas'ın İsrail'in güneyine yönelik saldırısını ve İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden savaşını Hintli Müslümanlara yönelik korku ve nefreti körüklemek için kullanıyor.
IHL raporuna göre, 7 Ekim'den 31 Aralık 2023'e kadar her beş nefret söylemi etkinliğinden biri İsrail'in savaşını çağrıştırdı ve bu durum Kasım ayında zirve yaptı.
Antarrashtriya Hindu Parishad'ın kurucusu ve mevcut başkanı Pravin Togadia, 20 Kasım'da Haryana'da düzenlenen bir etkinlikte şunları söyledi: "Bugün sıra İsrail'de. Aynı Filistin bizim köylerimizde ve sokaklarımızda yükseliyor. Refahımızı, kadınlarımızı onlardan kurtarmak bizim için büyük bir meydan okumadır."
Aynı ay içinde BJP liderlerinden Kapil Mishra şunları söyledi: "İsrail'in karşılaştığı şey bizim 1400 yıldır karşılaştığımız şeydir."
Diğer analistler de Hindistan'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına ilişkin internet üzerinden yayılan dezenformasyonun merkez üssü haline geldiğini tespit etti.
Kaynak: Mepa News