Analiz | Hindistan'ın İsrail'e silah satışı sürüyor

Analiz | Hindistan'ın İsrail'e silah satışı sürüyor

"SIPRI'ye göre fabrika şu anda İsrail'e sevkiyat da dahil olmak üzere İHA'ları üretiyor, ancak Hindistan bunların transferi hakkında herhangi bir bilgi vermedi."

Federica Marsi | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

Borkum adlı kargo gemisi 15 Mayıs sabahı erken saatlerde İspanya kıyılarında durdu ve Cartagena'ya kısa bir mesafede deniz üzerinde bekledi. Limanda protestocular Filistin bayrakları sallayarak İsrail'e giden silahlar taşıdığı şüphesiyle yetkilileri gemiyi incelemeye çağırdı.

Avrupa Parlamentosu'nun solcu üyeleri İspanya Cumhurbaşkanı Pedro Sánchez'e bir mektup göndererek geminin limana yanaşmasının engellenmesini talep etti. Dokuz milletvekilinden oluşan grup şu uyarıda bulundu:

"İsrail'e giden silah yüklü bir gemiye izin vermek, Filistin halkına soykırım uyguladığı gerekçesiyle hakkında soruşturma yürütülen bir ülkeye silah geçişine izin vermek demektir."

İspanyol hükümeti bir tavır alamadan, Borkum planlanan molasını iptal etti ve Slovenya'nın Koper limanına devam etti. Sert solcu Sumar partisinin sözcüsü Inigo Errejon, X'te "Haklıydık" diye yazdı ve Borkum'un Cartagena'yı atlama kararının şüpheleri doğruladığını savundu.

Ancak geminin İspanya'ya yanaşmasına izin verilip verilmemesi konusundaki tartışmalarda Borkum'un kargosunun kökenleri gözden kaçtı.

Al Jazeera tarafından görülen belgelere göre, gemi Hindistan'da yüklenmiş patlayıcılar içeriyordu ve Gazze Şeridi'nden yaklaşık 30 km uzaklıktaki İsrail'in Aşdod limanına doğru yol alıyordu. Deniz izleme siteleri geminin 2 Nisan'da Hindistan'ın güneydoğusundaki Chennai'den ayrıldığını ve Yemen'deki Husilerin İsrail'in savaşına misilleme olarak gemilere saldırdığı Kızıldeniz'den geçmemek için Afrika'yı dolaştığını gösteriyor.

Filistin İşgaline Karşı Dayanışma Ağı (RESCOP) tarafından gayri resmi olarak elde edilen belgelerde belirtilen kimlik kodları, Borkum'un 20 ton roket motoru, 12.5 ton patlayıcı yüklü roket, 1500 kg patlayıcı madde ve 740 kg toplar için itici gaz içerdiğini gösteriyor.

Gizlilikle ilgili bir paragrafta tüm çalışanların, danışmanların ya da diğer ilgili tarafların "hiçbir koşulda" IMI Systems ya da İsrail'in adını vermemeleri gerektiği belirtiliyordu. Bir savunma firması olan IMI Systems, 2018 yılında İsrail'in en büyük silah üreticisi olan Elbit Systems tarafından satın alınmıştı.

Geminin ticari yöneticisi olan Alman MLB Manfred Lauterjung Befrachtung şirketi Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "geminin İsrail varış noktası için herhangi bir silah ya da başka bir kargo yüklemediğini" söyledi.

Hindistan'dan yola çıkan ikinci bir kargo gemisinin 21 Mayıs'ta Cartagena limanına girişine izin verilmedi. İspanyol El Pais gazetesi Marianne Danica'nın Hindistan'ın Chennai limanından yola çıktığını ve 27 ton patlayıcı yüküyle İsrail'in Hayfa limanına gitmekte olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares bir basın toplantısında geminin İsrail'e askeri kargo taşıdığı gerekçesiyle girişine izin verilmediğini doğruladı.

Bu olaylar, çatışmaların çözümünde uzun süredir askeri eylem yerine diyaloğu savunan Hindistan'dan silah parçalarının, Gazze'de aylardır devam eden savaş da dahil olmak üzere, sessizce İsrail'e gittiğine dair artan kanıtlara ekleniyor. Analistler, Hindistan'ın yaptığı transferlerin şeffaf olmamasının bu transferlerin gözden kaçmasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nde (SIPRI) araştırmacı olan Zain Hussain Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "doğrulanabilir bilgi eksikliği transferlerin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemeyi zorlaştırıyor" dedi.

Ancak "Hindistan ve İsrail arasındaki işbirliği birkaç yıldır devam ediyor" diyen Hussain, bu nedenle "bazı Hint malı bileşenlerin İsrail tarafından Gazze savaşında kullanıldığını görmemiz ihtimal dışı değil" ifadelerini kullandı.

"Hindistan'da üretildi"

6 Haziran'da İsrail'in Gazze'deki Nuseyrat mülteci kampında bulunan Birleşmiş Milletler sığınağını bombalamasının ardından Quds News Network, İsrail savaş uçakları tarafından atılan bir füzenin kalıntılarını gösteren bir video yayınladı.

Karmakarışık parçaların arasında bir etiket açıkça okunuyordu: "Hindistan'da üretilmiştir."

Stockholm merkezli düşünce kuruluşunda konvansiyonel silahların transferini araştıran Hussain, videonun daha fazla araştırılması gerektiğini söyledi ancak Hindistan ve İsrail arasındaki işbirliğinin büyük bir kısmının füze üretimi, özellikle de Barak karadan havaya füzesi etrafında döndüğünün bilindiğini ifade etti.

SIPRI'ye göre Hintli Premier Explosives Limited şirketi MRSAM ve LRSAM füzeleri için katı itici gazlar -roket motorlarının önemli bir kısmı, ancak motorun tamamı değil- üretiyor. Bunlar İsrail tasarımı orta ve uzun menzilli karadan havaya Barak füzelerinin Hindistan'daki isimleri.

Şirketin genel müdürü T Chowdary, 31 Mart'taki bir konferans görüşmesi sırasında Gazze'deki mevcut savaşın ortasında İsrail'e ihracat yaptıklarını itiraf etti. Toplantı tutanaklarına göre yatırımcılara "İsrail ihracat siparişinden bekleyen geliri aldık ve bu çeyrek gelirinde üstel bir artış gösterdi" dedi ve ekledi: "Şimdiye kadarki en yüksek çeyrek gelirine sahip olduğumuzu açıklamaktan mutluluk duyuyoruz."

Bu doğrultuda Chowdary, Premier Explosives Limited'i "tamamen monte edilmiş roket motoru ihracatında uzmanlaşmış tek Hint şirketi" olarak tanıttı. Ayrıca, şirketin mayın ve mühimmat üretimine başladığını ve askeri silah sistemlerinde yaygın olarak kullanılan RDX ve HMX patlayıcılarını ihraç etmeye başladığını söyledi.

Şirket, Ocak 2024 tarihli genel görünümünde, SIPRI'nin Barak füzeleri için itici gazları içerdiğini düşündüğü "savunma ve uzay" sektöründe İsrail'e yapılan ihracatları listeledi.

Premier Explosives Al Jazeera'nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

SIPRI'ye göre Hindistan'dan gelen bileşenler Barak füzeleri için kullanılabilir ve daha sonra İsrail tarafından yeniden ihraç edilebilir.

Hint yapımı İHA'lar

Ancak Hindistan'ın İsrail ile işbirliği roket pervanelerinin çok ötesine geçiyor.

Aralık 2018'de, Hintli çokuluslu holding şirketi Adani Enterprises Ltd'nin savunma kolu olan Adani Defence & Aerospace ve İsrailli Elbit Systems, Haydarabad'daki Adani Elbit İnsansız Hava Araçları Kompleksi'nin (İHA) açılışını yaptı.

Yapılan ortak açıklamada tesis 9 bin metre yükseklikte 36 saate kadar uçabilen Hermes 900 Orta İrtifa İHA'sını "İsrail dışında üreten ilk tesis" olarak tanıtıldı.

Açıklamada, "Fabrika, Hermes 900 için komple karbon kompozit aero-yapıların üretimiyle faaliyete başlayacak ve bunu Hermes 450 takip edecek" denildi. Birleşik Krallık'ın önde gelen savunma düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün (RUSI) drone envanterine göre her iki drone da güdümlü tanksavar füzelerle donatılabiliyor.

SIPRI'den Hussain "Hermes İHA'larının üretimi İsrail için olduğu kadar Hindistan için de önemli" dedi. "İsrail için bu, ülke dışında bir fabrikaya sahip oldukları anlamına geliyor. Hindistan içinse bu teknoloji transferiyle ilgili, böylece İsrail modeline dayalı insansız hava araçları da üretebilecek."

Bu yılın başlarında Hindistan, Hermes modeli üzerine inşa edilen ilk yerli orta irtifa uzun havada kalışlı insansız hava aracı Drishti 10 Starliner'ı duyurdu.

SIPRI'ye göre fabrika şu anda İsrail'e sevkiyat da dahil olmak üzere İHA'ları üretiyor, ancak Hindistan bunların transferi hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

İsrail'in, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37 binden fazla insanın ölümüne neden olan Gazze savaşında sistematik olarak insansız hava araçları kullandığı biliniyor. Kasım ayında, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından Elbit CEO yardımcısı Joseph Gaspar, şirketin İsrail ordusunun talebini karşılamak için "gece gündüz" çalıştığını söyledi.

Hermes insansız hava araçlarının Gazze'deki önceki çatışmalarda da kullanıldığı İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve diğer kuruluşlar tarafından belgelenmişti. Bu ayın başlarında Lübnan'daki Hizbullah savaşçıları hava sahalarında silahlı bir Hermes 900 insansız hava aracını düşürdüklerini açıkladılar. Ekim ayından bu yana İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında 70'ten fazlası sivil olmak üzere 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

SIPRI'den Hussein, "Hermes insansız hava araçlarının Gazze'de kullanıldığını görüyorsak bunun Hindistan'dan gelmesi gerekmiyor, zira İsrail bunları kendi bünyesinde de üretiyor" dedi. Ancak Hindistan'ın anlaşma şartları uyarınca insansız hava araçlarını ihraç etmeye başlamış olması ve şu anda kuşatma altındaki Gazze'de Filistin halkına karşı kullanılıyor olması ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Elbit Systems Al Jazeera'nin yorum talebine yanıt vermedi. Adani Defence & Aerospace'i de bünyesinde barındıran Adani Group, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada şirketin savaş dışı operasyonlar için küçük bir İHA sevkiyatı yaptığını söyledi.

Açıklamada, "Bu İHA'ların gözetleme ve keşif için üretildiğini ve saldırı rolleri için kullanılamayacağını yineliyoruz" denildi. "7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'e herhangi bir İHA ihraç ettiğimizi kategorik olarak reddediyoruz."

Hindistan'ın denge oyunu

Hindistan İsrail ile ilişkilerinde uzun süredir bir denge politikası izliyor. Yeni Delhi kendisini Gazze'deki çatışmada uzlaştırıcı bir aktör ve olası bir arabulucu olarak göstermeye çalıştı, barış çağrısında bulundu ve ateşkes çağrılarını destekledi, aynı zamanda Hamas'ın Gazze'de tuttuğu esirleri geri vermesini talep etti.

Daha geniş anlamda, Başbakan Narendra Modi'den Dışişleri Bakanı S Jaishankar'a ve ülkenin BM'deki diplomatlarına kadar Hintli yetkililer sürekli olarak ülkenin çatışmaları çözmenin tek yolu olarak savaşa değil diyalog ve müzakerelere inandığını savundular. Rusya'nın Ukrayna savaşı ve İsrail'in Gazze savaşı söz konusu olduğunda Hindistan'ın resmi pozisyonu bu oldu.

The Evolution of India's Israel Policy kitabının yazarı Nicolas Blarel Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada "Ancak İsrail'e silah tedarik ettiğine dair haberler bu söylemi bozabilir" dedi.

Al Jazeera 17 Haziran'da ve 21 Haziran'da Hindistan Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'ndan yorum istedi ancak henüz bir yanıt alamadı.

Hindistan İsrail devletini kuruluşundan sadece iki yıl sonra 1950'de tanıdı ancak onlarca yıl süren bağlantısız ve Arap yanlısı politikasının ardından 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kurdu. 1974 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ) Filistin halkının meşru temsilcisi olarak kabul eden ilk Arap olmayan ülke oldu ve 1988 yılında Filistin Devleti'ni tanıdı.

FKÖ lideri Yaser Arafat, eski Hindistan Başbakanı Indira Gandhi'yi "kız kardeşi" olarak tanımlamaktaydı.

1990'larda Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve Arafat'ın dönemin İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin ile Oslo Anlaşmaları ile sonuçlanan bir dizi görüşmeye girmesiyle Hindistan da İsrail ile işbirliğine açıldı.

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler dersleri veren Blarel, "Bu durum 1999'da Hindistan ve Pakistan arasındaki savaşla birlikte hız kazandı," diyor. "Çoğu ülke her iki ülkeye de silah satmayı reddetti, ancak başta İsrail olmak üzere bazı ülkeler hariç."

Blarel, o zamandan bu yana İsrail'in Hindistan'a başka hiçbir ortağın yapmadığı ölçüde teknoloji transferi yapmaya istekli olduğunu, insansız hava araçları, sınır kontrolü için elektrikli sensörler ve Hindistan için Pakistan ve Çin ile olan gergin sınırlarında hayati önem taşıyan diğer gözetleme sistemleri konusunda know-how sağladığını da sözlerine ekledi.

Hindu çoğunluklu Bharatiya Janata Partisi'nden (BJP) Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2014 yılında seçildikten sonra ülkenin tarihi Filistin yanlısı duruşundan daha da uzaklaştı.

Modi, İsrail'i daha açık bir şekilde kucaklayarak 2017'de bu ülkeye seyahat eden ilk başbakan oldu. Blarel, uzay ve teknoloji gibi alanları da içeren bu ziyaretin sonucunda ortaya çıkan stratejik ortaklığın, Hindistan'ın İsrail'e yönelik tutumunu yumuşatarak "duruma göre yaklaşım" haline getirdiğini ve Hindistan'ın tutumunun artık Filistinlilerin tutumunu destekleme garantisi vermediğini söyledi.

Modi o zamandan beri İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan defalarca "dostu" olarak bahsetti.

Aynı yaklaşım bugün de devam ediyor. 26 Ekim'de, Hamas saldırısından ve İsrail'in Gazze'deki misillemesinin başlamasından haftalar sonra, Hindistan BM Genel Kurulu'nda (UNGA) "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunan bir kararın oylamasında çekimser kaldı.

Dışişleri Bakanı S Jaishankar, Hintlilerin "terörizmin büyük kurbanları" olduğunu ve bu nedenle İsrail'e sempati duyduklarını söyledi. Jaishankar, İsrail'in tutumunu yansıtan kararda, 1139 İsraillinin ölümüne yol açan Hamas saldırısının "açıkça kınanmadığını" savundu.

Hindistan daha sonra BM Genel Kurulu'nun Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını öngören kararı lehinde oy kullanmış, ancak Nisan ayında BM İnsan Hakları Konseyi tarafından kabul edilen ve Gazze'de derhal ateşkesin yanı sıra İsrail'e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunan karar için çekimser oy kullanmıştı.

Bu ayın başlarında Hindistan, BRICS grubunun diğer üyelerine (Brezilya, Rusya, Çin, Güney Afrika, İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri) katılarak Gazze Şeridi'nde şiddetin tırmanmasından duyulan "ciddi endişeyi" dile getiren ve derhal ateşkes çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı.

Blarel, "Hindistan bazen BM kararlarının çok katı olduğunu düşünüyor, çünkü İsrail ile iyi bir ilişkisi var ama bazen de Filistinlilerin yanında yer alıyor" dedi ve bu rol için Çin ile sıkı bir rekabetin ortasında kendisini gelişmekte olan ülkelerin kahramanı olarak göstermeye çalıştığını söyledi.

Analist, "Modi İsrail'in kamuoyu önünde daha fazla benimsenmesini desteklerken", Hindistan'ın en büyük bölgesel blok ticaret ortağı olan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile stratejik ilişkiler geliştirmeye de yatırım yaptığını söyledi.

Modi'nin iktidardaki BJP'si bu ayın başlarında Hindistan parlamentosunun alt kanadında çoğunluğu kaybederek on yıl önce iktidara gelmesinden bu yana ilk kez iktidarda kalmak için koalisyon müttefiklerine bağımlı hale geldi. Blarel, BJP'nin "Orta Doğu'daki tüm aktörlerle iyi diplomatik ilişkilere sahip olmayı önceliklerinden biri olarak görmesi gerektiğini" dile getirdi.

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.