Analiz | İsrail ordusu Gazze'yi Mısır'dan ayıracak koridorun inşasına başladı

Analiz | İsrail ordusu Gazze'yi Mısır'dan ayıracak koridorun inşasına başladı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi ile Mısır'ı ayıran Philadelphi Koridoru'nu inşa etmeye başladığı bildirildi.

Mayıs ayı başında Refah işgaline başlayan İsrail ordu güçleri bölgedeki saldırılarını sürdürüyor.

İsrail ordusunun Refah kent merkezi yakınlarına kadar ilerleme kaydettiği ve çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor.

Bu kapsamda İsrail ordusunun, Refah işgalinin amaçlarından biri olan ve Gazze Şeridi'ni Mısır'dan tamamen ayrılması planlanan Philadelphi Koridoru'nun inşasına başladığı bildirildi.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre İsrail ordusuna bağlı mühendislik birlikleri ve iş makineleri, sınır hattında yıkımlara hız vermiş durumda.

Sınır hattında koridorun inşa edilmesi planlanan yaklaşık 1 kilometrelik hat üzerinde bulunan tüm yapılar yıkılıyor ve arazi de bu amaçla düzleniyor.

Bazı bölgelerde yıkımların geniş alanlara yayıldığı ifade ediliyor. İsrail ordusu şimdiye kadar 14 kilometrelik koridorun yaklaşık olarak yarısını ele geçirebilmiş durumda. İsrail güçleri Refah kent merkezinden sahil şeridine kadar olan kısma ise henüz girmedi.

Gerçekleştirilen yıkımlar uydu görüntülerine de yansıdı.

philadephi.jpg

Yıkım çalışmalarının devam etmesi ve bölgeye İsrail ordusu tarafından askeri üsler, duvarlar ve çitler inşa edilmesi bekleniyor.

İsrail'in ayrıca bölgede bulunan ve Mısır'a uzanan tünelleri yıktığı, burada yerin altında beton duvarlar inşa etmeyi planladığı kaydediliyor.

Philadelphi Koridoru, İsrail'in Gazze'ye parçalara bölmeye yönelik planının bir parçası.

Daha önce de Gazze kuzeyinde, Gazze kent merkezini diğer bölgelerden ayıran Netzarim Koridoru inşa edilmişti. Philadelphi Koridoru'nun inşasıyla birlikte Gazze Şeridi'ndeki İsrail koridorları yaklaşık olarak şu şekilde oluşmuş olacak:

gazze-koridor.jpg

Philadelphi Koridoru nedir?

Philadelphi Rotası olarak da anılan Philadelphi Koridoru, Gazze ile Mısır arasındaki sınırın tamamını oluşturan 14 kilometre uzunluğunda bir kara şeridi.

Koridor, Mısır'ın İsrail ile 1979'da yaptığı tartışmalı barış anlaşmasının bir parçası niteliğindeki bir tampon bölge olarak kuruldu. İsrailliler bu koridorun Gazze'deki Filistinlilere silah ve diğer malzemelerin ulaşmasını ve Filistinlilerin dışarı çıkmasını engellemek için gerekli olduğunu savunuyordu.

2005 yılında İsrail askeri güçlerini Gazze'den çekince Mısır, Philadelphi Koridoru'nu denetlemekten sorumlu tek taraf haline geldi. İsrail ile yapılan bir anlaşma Mısır'ın bölgede devriye gezmek üzere 750 asker ve ağır silah bulundurmasına izin verirken, Gazze kısmının sorumluluğu Filistin Yönetimi'ne geçti.

Ancak 2007'de seçimleri kazanan ve Başkan Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketiyle sert bir çatışmaya giren Hamas, Gazze'nin kontrolünü tamamen ele geçirince durum değişti.

İsrail, Filistin yerleşim bölgesine ağır bir abluka uyguladı. Bu da koridorun Gazze'nin dış dünyayla kalan son bağlantısı haline geldiği anlamına geliyordu.

Sonuç olarak, Filistinliler tarafından koridor bölgesinde kazılan tüneller Gazze için hayati önem kazandı. Mısır yıllar boyunca bu tünelleri sürekli olarak imha ettiğini iddia etse de İsrail, Kahire'nin koridoru Filistinliler için hayati bir ikmal yolu olmaktan çıkarmak için yeterince çaba göstermediğini iddia etti.

İsrail neden Philadelphi Koridoru'nu geri almak istiyor?

İsrail Gazze'nin tüm sınırlarını tam olarak kontrol etmek istiyor ve Philadelphi Koridoru İsrail'in erişiminin dışında kalıyor. İsrail bunun güvenlik kaygıları nedeniyle gerekli olduğunu iddia ediyor. Ancak uzmanlar bunun İsrail'in Gazze'nin tamamını bir kez daha işgal etme ve nüfusun hareketi üzerinde tam kontrol sağlama girişimiyle ilgili olduğunu savunuyor.

Bu girişimin, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme planının bir parçası olabileceğine dair endişeler de mevcut. İsrail'in daha önce Filistinlileri Gazze'den Sina Yarımadası'na tehcir etmeyi gündeme getirmiş, ancak bu plana ABD, Mısır ve tüm Arap devletleri karşı çıkmıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.