Analiz | İstihbarat servisleri Afganistan İslam Emirliği yönetimini medyayla hedef alıyor

Analiz | İstihbarat servisleri Afganistan İslam Emirliği yönetimini medyayla hedef alıyor

"Bir araştırma, Afgan medya kuruluşlarından oluşan bir ağın yabancı istihbarat kurumlarından mali destek aldığını ortaya çıkardı."

Abhinandan Mishra | The Sunday Guardian | Tercüme: Mepa News

Medya kuruluşlarının, Afganistan'ı istikrarsızlaştırabilecek ve Batılı güçlerin egemenliklerini yeniden tesis etmelerine yol açabilecek haberleri yaymak için bir dezenformasyon kampanyasına dahil oldukları belirtiliyor.

Kabil, uluslararası casusluk ve istihbarat faaliyetlerinin merkezi olması nedeniyle halk arasında "Casuslar Şehri" olarak da anılmaktadır. Şehir bu adı, dünyanın dört bir yanından diplomatların, gazetecilerin, yardım görevlilerinin ve çeşitli istihbarat ajanlarının ilgisini çeken stratejik jeopolitik önemi nedeniyle alıyor. Rakip ve yükselen süper güçlerin arasındaki ilişkiler nedeniyle ülke birçok kez sorunlar yaşadı.

Taliban liderliğindeki yönetimin Ağustos 2021'de Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ABD güçlerinin yaklaşık 20 yıl sonra çekilmesiyle birlikte istihbarat ajanlarının etkinliğini büyük ölçüde azaldı.

Bunlar farklı ülkelerdeki amirlerinden direktifler alan ve sahadaki durumları manipüle etmek için dezenformasyon içeren görevler de yürütüyorlardı.

Afganistan içindeki ve dışındaki kişi ve kuruluşlar tarafından yakın zamanda yapılan kapsamlı bir araştırma, Afgan medya kuruluşlarından oluşan bir ağın yabancı istihbarat kurumlarından mali destek aldığını ortaya çıkardı. Bu kuruluşlar, kuzeydoğu ve batı sınırlarında halihazırda zorluklarla boğuşan ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan daha geniş bir kampanyanın parçası olarak haberleri yaymakla suçlanıyor.

Kabil'deki kaynakların iddiasına göre bu kampanyanın temel amacı Taliban hükümetini içeriden zayıflatmak ve istikrarsızlaştırmak, böylece uluslararası ajanslar ve Batılı örgütlerin kendi hakimiyetlerini yeniden tesis etmelerini sağlamak.

Soruşturmaya göre ülke dışındaki yerlerden faaliyet gösteren bu kuruluşlar, "tarafsız haber sunumu" kisvesi altında yanlış bilgi yayıyor. Bu kuruluşlar tarafından paylaşılan bilgi ve veriler, gazetelerin, televizyon kanallarının ve çevrimiçi platformların Kabil ve çevresindeki etnik, dini ve siyasi gerilimleri körüklediğini ortaya koyuyor.

Rapora göre tüm bu platformlar kendilerini Afganistan dışında tanımlayan grup ve kişiler tarafından yönetiliyor.

Soruşturmada Etilaatroz, Hasht-e-Subh Daily (8AM Media), Radio Azadi, Radio Ashna, Afghanistan International Television, Kabul Press, Amu News, Keshwar News Agency, Ufuq News Agency, Aamaj News web sitesi ve benzerlerinin yabancı istihbarat kurumları için dezenformasyon araçları olarak çalıştığı iddia edildi.

Etilaatroz

Bir haber sitesi olan "Etilaatroz" başlangıçta Kabil merkezliydi ancak şimdi yurt dışından faaliyet gösteriyor.

Afganistan'daki siyasi çalkantıların ardından yurt içindeki faaliyetlerini durdurdu. Şu anda faaliyetlerini yurt dışından yürütüyor ve web sitesi aracılığıyla Peştuca ve Dari dillerinde haber yayını yapıyor.

Resmi kaynaklar, bir istihbarat teşkilatından mali destek alıyor olabileceklerini söylüyor.

Hasht-e-Subh Daily (8AM Media)

Kabil'de kurulan "Hasht-e-Subh Daily (8AM Media)" adlı haber sitesinin şu anda İran'dan faaliyet gösterdiği bildiriliyor. Kaynaklar, sitenin İran istihbarat teşkilatları içindeki unsurlarla yakın koordinasyon içinde çalıştığını belirtiyor.

Radio Azadi

Prag merkezli "Radio Azadi" de Kabil merkezli hükümet karşıtı gündemi yaymak için bir araç olarak kullanıldığı iddia edilen bir diğer medya kuruluşu. Kabil merkezli resmi kaynaklar, kuruluşun ABD de dahil olmak üzere birçok ülke tarafından finanse edildiğini ifade ediyor. Radyo halihazırda kısa dalga, uydu ve web sitesi aracılığıyla günde 12 saat canlı yayın yapıyor ve Afganistan'daki ve dünyadaki izleyicilere ulaşıyor.

Amerika'nın Sesi

Amerika'nın Sesi'nin (VOA) bir parçası olan ve Peştuca ve Dari dillerinde yayın yapan "Radio Ashna"nın, Afgan kaynaklarına ve diğer yetkililer tarafından yürütülen soruşturmaya göre, belirli bir siyasi hedef doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda çalıştığı iddia ediliyor.

Afghanistan International Television

Londra ve Washington D.C.'den yayın yapan ve etkili bir Körfez ülkesi tarafından finanse edildiği iddia edilen "Afghanistan International Television"un da sadece haber yaymakla kalmayıp yanlış bilgi yaydığı öne sürülüyor.

Kabul Press

Bir haber sitesi olan "Kabul Press" öncelikle Afganistan'la ilgili konulara odaklanıyor. Kabul Press'in merkezi Norveç'in Oslo kentinde bulunuyor. Kaynaklar, sitenin suç örgütlerinin asılsız haberlerini desteklediğini ve etnik ve dini ön yargılara hitap ettiğini iddia ediyor.

Amu News

Benzer şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nin Virginia eyaletinden yayın yapan Amu News web sitesi de "önyargılı ve çatışmayı teşvik edici" olarak nitelendirilen haberler yaydığı iddiasıyla istihbarat değerlendirmesinde adından söz ettirdi.

Keshwar News Agency

Kabil merkezli kaynaklar "Keshwar News Agency"nin Taliban hükümetine zarar vermek amacıyla asılsız iddialar yaydığını vurguluyor. Üç dilde (Peştuca, Dari ve İngilizce) yayın yapan ajans, çeşitli sosyal medya platformlarında da aktif olarak yer alıyor.

Ufuq News Agency

Bir haber sitesi olan "Ufuq News Agency" de suç örgütlerini desteklediği iddiasıyla suçlanıyor.

Aamaj News

Londra ve Türkiye'den faaliyet gösterdiği bildirilen bir diğer haber sitesi Aamaj News ise raporda "ön yargıları teşvik eden" ve "asılsız bilgiler yayan" bir platform olarak rapor ediliyor.

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum