Analiz | Somali'nin başkenti Mogadişu'daki saldırının detayları
"Kuşatmanın sona ermesi 17 saat sürdü. Kuşatma, ABD tarafından eğitilen Gaashaan birliğinin sağladığı destek sayesinde sona erdirildi."
Somali Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Abdalle Ahmed Mumin, geçtiğimiz gün başkent Mogadişu'da gerçekleşen Eş Şebab saldırısına ilişkin bir analiz kaleme aldı.
Eş Şebab'ın düzenlediği saldırıda hükümet yetkililerinin toplantı halinde olduğu SYL Hotel isimli otel hedef alınmıştı. Mogadişu yönetimi saldırıda 3 askerin öldüğünü öne sürmüştü.
Ahmed Mumin "yerel hastanelere, sağ kurtulanlara ve müdahale ekiplerine göre ölü sayısı 31'e yükseldi" ifadelerini kullanarak, gerçek ölü sayısının açıklanandan çok daha yüksek olduğunu belirtti. Ahmed Mumin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aralarında altı milletvekili, güvenlik görevlileri, Haramcad polis birimi komutanı, Banadir Bölge İdaresinden birkaç yetkili, başbakanlık sözcüsü ve bir gazetecinin de bulunduğu 46 kişi yaralandı.
Kuşatmanın sona ermesi 17 saat sürdü (Perşembe günü saat 21.41'den Cuma günü saat 15.00'e kadar). Kuşatma, ABD tarafından eğitilen Gaashaan birliğinin sağladığı destek sayesinde sona erdirildi."
"Saldırı toplantı sırasında gerçekleştirildi"
Ahmed Mumin, saldırının "aşiret politikacıları ve hükümet güvenlik komutanlarının toplantı yaptığı sırada oteli hedef aldığını" kaydederken, "otelin aynı zamanda onlarca milletvekili ve siyasetçinin ikametgahı olarak da hizmet verdiğini" dile getirdi.
Başkent Mogadişu'daki birçok otelin Mogadişu yönetiminin asker ve sivil yetkililerince kullanıldığı biliniyor.
Ahmed Mumin'e göre "Eş Şebab mensubu saldırganların toplam sayısının 7 olduğu doğrulandı. Sadece 5 ceset bulundu. Bunlar sivil kıyafet giyiyorlardı. Diğer iki kişi ise kayıp."
Mumin öte yandan saldırıyı düzenleyen Eş Şebab üyelerinin grubun medya kanallarıyla iletişim kurduğunu ve otelden canlı yayın yaparak ses kayıtları ilettiklerini belirtti.
"Saldırı krize yol açtı"
Ahmed Mumin'in analizine göre otele düzenlenen saldırı Mogadişu yönetimi içerisinde krize yol açtı. Mumin sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlk patlamada bomba yüklü ve yeni bir Toyota araç kullanıldı. Bu araç otel çevresine saldırmadan dakikalar önce saldırganlara silah da getirdi. Güvenlik kaynakları aracın Sayidka Kavşağı güvenlik kontrol noktasından geçtiğini doğruladı. Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un öfkelenmesinin ve Somali İstihbaratı Genel Merkezi'ndeki güvenlik kamerası izleme odasını ziyaret edip olan biteni görmeye karar vermesinin ana nedeni buydu.
Saldırının ortasında ikinci bir patlama meydana geldi ancak ayrıntılar hala belirsizliğini koruyor. Her iki patlamada da yakınlardaki sivil binalar hasar gördü ve bölge yoğun nüfuslu olduğu için can kayıpları yaşanmış olması muhtemel."
"SYL Hotel Mogadişu'da en sıkı korunan binalardan biri" olduğunu belirten Mumin "Bu otel sadece Başkanlık Sarayı'nın yakınında yer almakla kalmıyor. Burası aynı zamanda özellikle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık Ofisi, Parlamento ve Mogadişu'daki ilçe düzeyindeki yetkililer olmak üzere hükümet yetkilileri ve güvenlik personeli için birincil ikametgah ve merkez olarak hizmet veriyor." ifadelerini kullandı.
Bölgeye nasıl sızıldı?
Bölgeyi çevreleyen 6 farklı kontrol noktası olduğunu belirten Mumin'e göre bu kontrol noktaları Başkanlık Sarayı Muhafızları ve istihbarat görevlilerince kontrol ediliyor ve resmi kimlikleri olmayan sivil araçların geçişine hiçbir şekilde izin verilmiyor. Bu durum da saldırının ardından bir güvenlik açığı endişesini artırmış durumda.
Eş Şebab'ın bir süredir hükümet güçlerinin içerisine sızmış durumda olduğu belirtiliyordu.
Öte yandan Ahmed Mumin, saldırının hükümet içerisindeki anlaşmazlığın bir sonucu olabileceği görüşünü de dile getirdi:
"Perşembe gecesi gerçekleşen saldırı önemli gelişmelerin ortasında meydana geldi. Kabinedeki bakanların planlı olarak değiştirilmesi ve güvenlik yetkililerinin görevden alınması, aralarında Mogadişu'da ne zaman birileri konumlarının tehdit altında olduğunu hissetse süreci rayından çıkarmak için komplo kurmaları sık rastlanan bir durumdur."
Ahmed Mumin'in iddiasına göre hükümet içerisindeki anlaşmazlıklar sebebiyle, hükümet içerisindeki bir kesimin hükümete baskı kurma amacıyla Eş Şebab saldırısına göz yummuş olması muhtemel.
Bölge kaynaklarına göre Eş Şebab bu güvenlik açığını kullanarak kendi amaçları doğrultusunda saldırıyı gerçekleştirmiş olabileceği de iddialar arasında.
Ahmed Mumin, analizini şu ifadelerle noktaladı:
"Perşembe günü Mogadişu'da meydana gelen otel kuşatması kapsamlı bir soruşturma, failler ve planlayıcılar için hesap verebilirlik ve mağdurlar için adalet gerektiriyor. Olayın ele alınması gereken hem siyasi hem de terörle ilgili boyutları olduğu açık."
Kaynak: Mepa News