Türkiye'nin F-35 alma şansı muhtemelen kalmadı
"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması, savaş uçaklarından herhangi birini satın alma fırsatını kaçırmasından daha fazlası anlamına geliyor."
Peter Suciu | The National Interest | Tercüme: Mepa News
Türkiye'nin F-35 Yerine S-400'ü Tercih Etmesi Muhtemel Görünüyor: NATO üyesi Türkiye, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın almaya karar verdiği için Lockheed Martin F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından ihraç edilmişti.
Washington ve NATO liderliği sistemlerin birbiriyle uyumlu olmadığını ve Türkiye'nin her iki sistemi de kullanmasının beşinci nesil uçakların güvenliğini tehlikeye atacağını savunuyordu.
Geçtiğimiz aylarda Ankara, Rus S-400 sistemini satın aldığı için "pişmanlık" duyuyormuş gibi görünse de Bloomberg'in Pazartesi günü yayınladığı bir rapora göre Türkiye S-400'leri elinde tutmaya devam edecek gibi duruyor. Bu da Türkiye için olası bir F-35 projesinin ölmüş ve gömülmüş olabileceği anlamına gelebilir.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Pazar günü AHaber TV'ye yaptığı açıklamada, Müşterek Taarruz Uçağı programına yeniden katılma şansını ortadan kaldırsa bile Ankara'nın S-400’ü kullanmaya devam edebileceğinin sinyalini verdi.
Beyaz Saray'ın kısa bir süre önce Kongre'ye F-16 savaş uçaklarının son grubundan 40 tanesinin ve 79 eski savaş uçağından oluşan filo için modernizasyon kitlerinin satışını onaylayacağını bildirdiği göz önünde bulundurulduğunda bu beklenmedik bir gelişme oldu.
Uçakların ve kitlerin satışı, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından gerçekleşti.
Türkiye önemli bir F-35 ortağıydı
Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması, sadece savaş uçaklarından herhangi birini satın alma şansının reddedilmesinden daha fazlası anlamına geliyordu. Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayii, gelişmiş hayalet savaş uçağı için orta gövde ve kokpit ekranı bileşenleri de dahil olmak üzere yaklaşık 900 parça üretecekti. Fidan, Ankara'nın mali kaybı için tazminat arayışını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
F-35 Lightning II için parça üretiminin Ankara'ya 9 milyar dolar gelir getirmesi beklenirken, Türkiye için üretilen altı F-35 uçağı ise teslimat dışı kaldı.
Daha geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, S-400 sorununun çözülmesi halinde Ankara'nın F-35 savaş uçağı "ailesine" geri dönmesi için görüşmeler yapılabileceğini söylemişti. Ayrıca Washington, S-400 alımı nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayisine yaptırım uygulamıştı.
Nuland CNN Türk televizyonuna verdiği demeçte, "Eğer S-400 meselesini aşabilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz, ABD Türkiye'yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır. Ancak önce bu diğer meseleyi çözmeliyiz ve bunu çözerken de Türkiye'nin güçlü bir hava savunmasına sahip olmasını sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, NATO üyesi ve aynı zamanda Türkiye'nin tarihi rakibi olan Yunanistan'a F-35 Lightning II satışını onayladı. Yunanistan ve Türkiye ilişkileri onarmaya ve dostane bağlar kurmaya çalışsalar da, birbirlerinin askeri yeteneklerini yakından takip etmeleri muhtemel.
Nitekim Ankara F-35 alma isteğinin şarta bağlı olmadığını belirtiyor.
Türkiye hata mı yaptı?
Ankara, Washington'un Türkiye'ye Patriot füze sistemini satmayı reddetmesi nedeniyle S-400 sistemi satın almak zorunda kaldığını iddia ediyor. Ancak Türkiye'nin S-400 alma konusundaki kararlılığına rağmen sistem henüz operasyonel hale getirilmedi.
Daha önce de bildirildiği üzere, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Aralık ayında gazetecilere yaptığı açıklamada S-400 sisteminin "sadece ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağını" söyledi.
Yaşar Güler NordicMonitor.com'a verdiği demeçte şunları söyledi:
"Bu bir savunma sistemi. Biri bize saldırdığında savunma silahı kullanmıyor muyuz? Hiçbir ülke bir diğerine 'iki saat içinde sana saldıracağım' diyerek saldırmaz. Bir savaş senaryosunda uçaklarınızı hareket ettirmeniz, yüzlerce treni çalıştırmanız, seferberlik ilan etmeniz vs. gerekir. Başka bir deyişle, bir ülkenin diğerine kimse fark etmeden hava saldırısı düzenlemesi çok zordur."
Moskova anlaşmanın bir parçası olarak iki S-400 bataryasının yanı sıra 120'den fazla uzun menzilli füze ve S-400’ün nasıl kullanılacağı konusunda Türk askerlerini eğitecek uzmanlar da göndermişti. Ancak ikinci parti henüz teslim edilmiş değil.
Almaz-Antey tarafından geliştirilen ve üretilen S-400 sistemleri sistemi (NATO raporlama adı: SA-21 Growler), radyo-karıştırma ortamında seyir, taktik ve operasyonel balistik füzelerin yanı sıra orta menzilli füzeler de dahil olmak üzere hava saldırılarına karşı koruma sağlamak üzere tasarlandı.
Ayrıca kara tesislerine karşı da kullanılabilmektedir. 40N6 füzelerini de fırlatabilen S-400, yoğun düşman ateşi ve sinyal karıştırma altında dört yüz kilometreye kadar mesafedeki hedefleri ses hızının altı katına kadar ve otuz kilometreye kadar irtifada vurmak üzere tasarlanmıştır.
Sistem ilk olarak 2007 yılında hizmete girmiştir.
Kaynak: Mepa News