Anket: Rusya'da Sovyet dönemi yönetim şeklini geri isteyenlerin oranı artıyor

Anket: Rusya'da Sovyet dönemi yönetim şeklini geri isteyenlerin oranı artıyor

Rusya'da yapılan bir ankete göre Sovyetler Birliği'nin yönetim şeklini geri isteyenlerin oranı %49'a yükselirken mevcut yönetim şeklini tercih edenlerin oranı %18'e düştü.

Rusya'nın başkenti Moskova merkezli Levada Merkezi'nin Rusya'da düzenlediği ankette Rus halkına hangi siyasi sistemi tercih ettikleri soruldu.

Anket sonuçlarına göre cevap, açık ara farkla Sovyetler Birliği'ndeki sistem oldu.

Oran yüzde 49'a yükseldi

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bu ankete göre Rus halkının yüzde 49'u siyasi sistem olarak 1991'e kadar ülkeyi yöneten Sovyetler Birliği'nin sistemini istiyor, yüzde 18'i mevcut sistemi tercih ederken yüzde 16'sı Batı tipi demokrasi diyor.

Ankete katılanların yüzde 6'sı diğer sistemleri tercih ettiklerini belirtirken yüzde 11'i herhangi bir sistemi tercih etmedi.

Bu anket Rusya'da en son Ocak 2016'da düzenlenmişti. Ocak 2016'da Sovyetler Birliği'nin sistemini tercih edenler yüzde 37, mevcut sistemi tercih edenler yüzde 23, Batı tipi demokrasiyi tercih edenler yüzde 13, başka bir sistemi tercih edenler yüzde 8, herhangi bir sistemi tercih etmeyenler yüzde 19 oranındaydı. 

Ocak 2016-Eylül 2021 döneminde Sovyetler Birliği'ni tercih edenlerdeki artış, mevcut sistemi tercih edenler ve herhangi bir sistemi tercih etmeyenlerdeki düşüş dikkat çekti.

Anket sonuçları Rus halkının mevcut yönetimden şikayetlerinin arttığı ve eskiye özlem duyduğu yönünde değerlendirildi.

Rusya'da mevcut yönetim bu anketi düzenleyen Levada Merkezi'ni dış güçlerle irtibatlı olmakla suçluyor ve bu merkezin ifadesine göre Levada Merkezi'ne baskı uyguluyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.