Arakan krizi: Aşırı milliyetçi Budistler, Müslümanları nasıl görüyor?
Kısaca Ma Ba Tha olarak bilinen Myanmar Yurtseverler Birliği'ne bağlı keşişler, uluslararası medyaya hiç güvenmiyor.
Birliğin lideri Ashin Wirathu, Mandalay'da kendisine doğru yaklaştığımızda, başını örterek, elindeki şemsiyeyle kameramızın çekim yapmasını engellemeye çalıştı.
Dünyadaki milliyetçi hareketlerin gazetecilere düşmanca bir tavır benimsemesi çok da sıradışı bir durum değildir.
Ancak aşırı milliyetçi Budistleri çatısında altında buluşturan Ma Ba Tha'nın dünya görüşü sadece gazetecilere değil, Müslümanlara karşı da düşmanca bir tutum benimsemelerine neden oluyor.
Myanmar'ın fiili lideri Aung San Suu Kyi'nin hükümeti tarafından yasaklanmalarının üzerinden altı ay geçmiş olmasına karşın, bu birliğe bağlı keşişler, milliyetçi tavırlarını ve faaliyetlerini sürdürüyor.
Mandalay kentinde bulunan Kim Win Min Gyi Manastırı'ndaki sekiz üst düzey keşiş ile mülakat yapmama izin verildi.
Temmuz ayında dağıtılmaları öngürülüyordu
Keşiş Eaindar Sakka Biwintha, "İslamcıların insanları Müslüman olmaya zorladığı Hindistan'da yaşananların" da unutulmaması gerektiğini savunuyor.
Bu dünya görüşüne göre, Arakan eyaletinde yaşayan 370 binden fazla Müslüman Rohingyaların Bangladeş'e kaçmasına neden olan katliamlar da 'Budist topraklarının İslamcılar tarafından işgal edilmesine karşı uzun yıllardır verilen mücadelenin bir devamı' olarak anlaşılıyor.
Myanmar hükümetinin nefret söylemine karşı aldığı önlemler kapsamında, Ma Ba Tha grubunun Temmuz ayında dağıtılması öngörülüyordu.
Keşiş Eaindar Sakka Biwintha, yanıt verirken Rohingyaların aşağılayıcı bir terim olarak gördüğü "Bengalli" kelimesini kullanmayı tercih ediyor:
"Aung San Su Kyi, bu Bengalli meselesinin doğru tarafında duruyor ve doğru şeyler söylüyor. Dolayısıyla kendisinin tutumundan çok memnunum.
"Bu tutumundan dolayı, bazı kişilerin hakaretlerine ya da fotomontajlarla attığı iftiralara maruz kalıyor. Bu ülkenin liderini küçümsemek çok kötü bir davranış."
Kitleleri harekete geçirebiliyor
Bu sözler, şu aşamada Suu Kyi'nin çok da hoşuna gidecek bir destek değil. Ancak Ma Ba Tha, çok büyük önem taşıyan bir birlik. İzlediği politikalara destek toplamak için büyük kitleleri harekete geçirebilebilecek ve hükümetin koyduğu yasağı delebilecek kadar güçlü bir oluşum.
Müslümanlar için ise böylesine bir destekten söz etmek mümkün değil.
Arakan eyaletinde büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. Buradaki askeri operasyonların günler, hatta haftalar boyunca sürmesi mümkün.
Ancak Arakan meselesiyle gün yüzüne çıkan ordunun gücü ve Budist milliyetçiliği, ülkenin geleceği açısından çözüm bekleyen en sıkıntılı meseleler olarak göze çarpıyor.
Kaynak: BBC Türkçe